Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Időszakosan lezárnák az utat Somfalvánál - fotók

Az ausztriai somfalviak komolyan készülnek arra, hogy időszakos korlátozást vezessenek be.

– Negyedik éve dolgozom Márcfalván (Marz), s az ágfalvi–somfalvi határon autózom keresztül. Ez számomra a legrövidebb út. Ha a kópházi átkelőnél mennék, úgy naponta oda-vissza összesen közel harminc kilométerrel többet kellene autóznom. Ez időben és benzinpénzben is jelentős megtakarítást jelent számomra – mondta a Himodról ingázó Babos Gábor.

Somfalva - Ágfalva ingázó forgalom. Fotó: Nyikos Péter


 – Hallottam arról, hogy Somfalván időszakosan le szeretnék zárni az utat. Megértem az ottaniakat, ha ott laknék, engem is zavarna az óriási átmenő forgalom, de nekem sokkal bonyolultabb lenne a munkahelyemre jutni. Be kellene autóznom Kapuvárra, onnan vonattal Sopronba, s átszállással Márcfalvára. Még korábban kellene kelnem és időhöz lennék kötve. Autóval azért egyszerűbb a közlekedés.

Somfalva önkormányzata tavaly kérvénnyel fordult a nagymartoni (Mattersburg) közlekedési hatósághoz, hogy korlátozhassák a két település közötti út somfalvi szakaszának forgalmát. Nemrég önkormányzati határozat született e témában, ezt küldték el jóváhagyásra Nagymartonba. Válasz egyelőre nem érkezett, de – mint azt Pék Zsuzsanna elmondta –, a somfalvi polgármester igen magabiztosan nyilatkozott a terv megvalósításával kapcsolatban.

A somfalviak időszakos forgalomkorlátozáson gondolkoznak. A magyar ingázók más útvonalra terelése érdekében Johann Lotter somfalvi polgármester reggel 5-től 8 óráig, illetve délután 4-től este 7 óráig tartó útlezárást vezetne be. Hogy ne sértsenek uniós jogot, Somfalvára be lehetne jutni egy kétszáz méteres szakaszon, de a temető környékén, ahol az iskola és az óvoda is van, időszakosan lezárnák az utat.

Pék Zsuzsanna
Pék Zsuzsanna


A 2011-ben átadott, Ágfalva és Somfalva közti, közel két kilométer hosszú és négy méter széles útszakasz a környező határtelepülések közötti kapcsolatok helyreállítása érdekében jött létre. Somfalván – és Ágfalván is – igen nagy gondot okoz a kora reggeli és a késő délutáni órákban az ingázók megnövekedett forgalma.

Az út elkészülte után nyilvánvalóvá vált, az egyik legrövidebb eljutást Sopronból Nagymarton és Bécsújhely felé ez az út teszi lehetővé. Így a határ két oldalán fekvő kisfalvakból hamar tranzitútvonal lett, a lakók a hajnali órákban a szinte konvojban haladó kocsisorokra ébrednek. Ezt sem a helyiek, sem az úttest nem bírja elviselni.

Az utat kishatárforgalomra és a kerékpáros-turizmusra méretezték. A napi több mint ezer autó tranzitforgalma hatására a padkák megsüllyedtek, az útburkolat széle töredezetté vált. Ágfalvi oldalon a javítás legalább három-négy millió forintba kerülne. Közel három éve járta be az országos sajtót az ágfalvi önkormányzat terve, hogy útdíjat vezetnének be az uniós pénzekből kiépített útszakaszra. Ha ez nem is valósult meg, most az osztrák oldalon próbálkoznak korlátozásokkal.

Babos Gábor Fotók: Nyikos Péter
Babos Gábor Fotók: Nyikos Péter


Pék Zsuzsanna a megoldást abban látná, ha a soproni Somfalvi utat meghosszabbítva Somfalva és Lépesfalva között vezetne be egy új út, ahonnan a járművek becsatlakozhatnának az A3-as autópályára.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Államkincstár kibővített időpontban fogadja ügyfeleit Sopronban

Az ügyfélszolgálaton többek között értékpapír nyilvántartási-számla és Start-értékpapírszámla… Tovább olvasom