Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Idén tavasszal is a komolyzenéé a főszerep Sopronban

Színes kavalkád és programdömping – ez várható idén is a Soproni Tavaszi Napokon.

Kórusünneppel kezdődik, Liszt Fesztivállal és Zongoramaratonnal folytatódik a komolyzenei programok sora márciusban, Sopronban. A Tavaszi Napok rendezvényén fellép Székely István zongoraművész és a világszerte elismert zongorista: Keren Hanan is.

Nagyon fontos, hogy Liszt Ferencnek ne csak a nevét, hanem a zenei örökségét is ápoljuk – mondta Kóczán Péter, a Pro Kultúra komolyzenei programjainak szervezője. A soproni Liszt-központ idén tavasszal is rengeteg programot kínál. Március 14-én a Kórusünnepen több száz diák és Dobi-Kiss Veronika is fellép

. A rendezvénynek az a célja, hogy a fiatalok megtapasztalják a közös éneklés örömét és megismerkedjenek a magyar kóruskultúra hagyományival.

A komolyzenei program március 16-án a Liszt Fesztivállal, Zongoramaratonnal folytatódik. Elsőként Székely István, az 1977. évi Liszt Zongoraverseny győztese lép fel a Liszt-központban. Az ő koncertje délután négykor kezdődik. A program a soproni Horváth József AMI (Zeneiskola) tanárainak és növendékeinek műsorával folytatódik, este hétkor pedig az izraeli zongorista: Keren Hanan lép színpadra.

A művésznő korábban olyan zenekarokkal és karmesterekkel is fellépett szólistaként, mint az Izraeli Filharmonikusok és Zubin Mehta vagy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván. A program Keren Hanan koncertje után éjszaki zenével folytatódik. A zeneiskola diákjai fognak Chopin műveket zongorázni a kései órákon a közönségnek.

„Mindenképp számítunk a programon a Vox Humana és a Filharmónia bérletünk közönségére, de a zeneiskolások családtagjaira, barátaira is. A Liszt Fesztivál nemcsak arra jó alkalom, hogy autentikus komolyzenét hallgassanak az emberek, hanem egy találkozási lehetőség is a komolyzene szerelmeseinek" – tette hozzá Kóczán Péter.

A márciusi komolyzenei programok sora a Liszt Fesztivállal nem ér véget, már több mint 100 éves hagyomány Sopronban, hogy Nagypénteken, idén március 29-én Haydn: Megváltónk hét szava a keresztfán című művét adják elő a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai a Kecske-templomban.


A kórusok soproni ünnepe

A kórusünnepnek az a célja, hogy a fiatalok megtapasztalják a közös éneklés örömét és megismerkedjenek a magyar kóruskultúra hagyományaival – mondta Kóczán Péter, a program szervezője.

A rendezvényre valamennyi soproni iskolai kórus jelentkezett, ők magyar népdalokat és magyar szerzők műveit adják majd elő a Liszt-központban. Mindenki körülbelül negyed órás műsorral készül, öröm számunkra, hogy a diákok és a pedagógusok is lelkesek és az is nagy megtiszteltetés, hogy igazán neves zsűri fogadta el a meghívásunkat.

A kórusokat Kutnyánszky Csaba a Zeneakadémia rektorhelyettese, Gerenday Ágnes a Budapesti Ifjúsági Kórus karnagya és Stöckertné Lampert Tünde a HJAMI igazgatója hallgatja meg, valamint értékeli. A Pro Kultúra két díjat is felajánlott: kortárs mű legszínvonalasabb előadásáért 150 ezer forintot, a legszebb népdal elénekléséért pedig 100 ezer forintot kaphat egy-egy kórus.

A programot egy gálaműsor zárja, itt Dobi-Kiss Veronika énekművész lép fel, majd valamennyi kórus (közel 300 diák) fog együtt énekelni. Azt reméljük, hogy nemcsak a fellépő fiataloknak, de a hallgatóságnak is felejthetetlen élmény lesz – zárta a szervező. A kórusünnep délután háromkor kezdődik és a tervek szerint este nyolcig tart a Liszt-központban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változott a március 15-ei soproni ünnepség helyszíne

A március 15-ei soproni ünnepséget az időjárási körülmények miatt a Petőfi Színházban tartják meg. Tovább olvasom