Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Idén már nem lesz megszorítás

Fertőd - Idén már nem lesz önhikis település Fertőd, miután tavaly jelentős megszorításokat vezettek be. Működésre nem, fejlesztésre viszont vehetnek fel hitelt.
Megtárgyalta a pénzügyi bizottság a fertődi költségvetést. A javaslat szerint a 3800 lakosú kisváros idén 1,153 milliárd forintból gazdálkodhat. Az intézmények költségvetését – iskola, óvoda, zeneiskola – az állami normatíván felül 31 millió forinttal egészítik ki. A pályázatok előkészítésére, önrészre pedig 35 millió forintot különítettek el.

– Önkormányzatunk tavaly következetesen végrehajtotta a kormány által „megkövetelt" megszorításokat – mondta el Fülöp Géza polgármester. – Tizenhat alkalmazottunktól kellett megválnunk, amely nem kevés fájdalommal járt. Az ésszerű gazdálkodás első jelei már az idei költségvetésben is meglátszanak, azaz további megszorításra nincs szükség. Működési költségre nem veszünk fel hitelt, fejlesztésre viszont igen. Mindezt úgy kell megvalósítanunk, hogy a projektjeink önfenntartók legyenek, azaz vissza tudjuk fizetni a kölcsönt. A költségvetésben új elem, hogy idéntől a helyi turizmussal foglalkozó vállalkozások két és fél millió forintos alapból nyerhetnek támogatást. A pénzügyi bizottság javaslata alapján idén már nem leszünk önhikis település. A költségvetés elfogadását kétkörösre tervezzük, de az is előfordulhat, hogy már jövő héten szerdán, a következő testületi ülésen megtörténhet a végszavazás.

A polgármester hozzátette, erre az évre három jelentősebb projekt elindítását tervezik. Fertőd is tagja a kerékpárút megépítésére létrehozott társulásnak. A városra mintegy 70 millió forint jut, ennek az önrésze 16 millió. Az iskola a mikrotérség központja, az intézmény felújítására 198 millió forintos pályázatot nyújtanak be. A legnagyobb értékű beruházás a városközpont-rehabilitáció lesz. A tervezett költség meghaladja a 670 millió forintot.

– Pályázatainkat idén adjuk be, jelenleg a tervezési, előkészítési költségek hárulnak az önkormányzatra – folytatta a polgármester. – Az elbírálás és a közbeszerzés ugyancsak időt vesz igénybe. Így a projektek – sikeres pályázat esetén is – csak jövőre kezdődhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a rend a GYSEV-nél is

Győr-Moson-Sopron megye - A GYSEV Zrt. vonalain délutántól újra a megszokott rend szerint… Tovább olvasom