Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Idén is csúcsborok készülhetnek

A soproni történelmi borvidéken az irsai olivér szedésével megkezdődött a szüret. A gazdák reménykedhetnek, mert jó termés várható, és a felvásárlási árak is emelkednek.
Az első szállítmány fehér szőlő hétfőn érkezett be a Vinex feldolgozójába.
Minden eddiginél korábban – két-három héttel előbb – kezdődött meg a szüret a soproni borvidéken. A Vinex feldolgozójába tegnap délelőtt fél tízkor érkezett meg az első szállítmány irsai olivér. Szita Miklós, a cég tulajdonosa elmondta, ebből a fajtából mintegy 850 mázsa felvásárlását tervezik, 35 őstermelőtől. Kilójáért 55 forintot fizetnek az átvételt követő napon. Ez húsz százalékkal magasabb az elmúlt évinél. Összesen 33 ezer mázsa szőlő feldolgozását tervezik, saját célra 18–20 ezer mázsát. Ebből 13–14 ezer hektoliter bor készülhet. A soproni szakemberek a tér- ségében jó termésátlagra számítanak. A minőséggel sem lehet gond, különösen akkor, ha időben lesz eső.

A szőlőtermelőket – azokat, akik nem dolgozzák fel termésüket, hanem eladják – elsősorban az érdekli, hogyan alakulnak az idei felvásárlási árak. Jó hír számukra – bár még nem alakultak ki a pontos védőárak (ami a minimumot jelenti) –, hogy átlagosan 15–25 százalékkal kapnak többet termésük kilójáért, mint 2002-ben.

– Augusztus 15-én együtt döntenek a felvásárlók és a termelők az árakról – válaszolta érdeklődésünkre Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke. – Valószínűleg a fehérszőlőknél lesz magasabb az emelkedés, de azok is jobban járnak, akik vörös fajtákkal foglalkoznak. Változás, hogy a termés átvételét követően 30 napon belül ki kell fizetni a gazdákat.

A szakember szerint az idén is jó termés várható, a minőség pedig megközelítheti vagy elérheti a 2000-es csúcsévjáratot. Ehhez persze az kell, hogy még időben legyen csapadék. Az előzetes felmérések szerint nem jelent majd gondot a soproni és Sopron környéki szőlők értékesítése, mert a helyi nagy(obb) felvásárlókon kívül az ország több pontjáról is nagy az érdeklődés. Ez persze érthető, hiszen például az Alföldön jelentős fagykárok voltak, s az aszály sem kímélte a növényt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló golfpálya?

Hazánk közelgő uniós csatlakozása sokak fantáziáját megmozgatja. Naponta érkeznek hírek újabb és… Tovább olvasom