Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Idén emelkedhet a víz díja

Sopronban a Kossuth utcában a körforgalom csatlakozásánálúj szennyvízcsatorna építése zajlik.
Nem várt problémák

Sopronban a Kossuth utcában, a most létesülő körforgalom csatlakozásánál a főgyűjtő tehermentesítése érdekében új szennyvízcsatorna építése zajlik. A kivitelezők azonban úgy tapasztalják, nem várt problémákkal kell szembenézniük: törnek a vízhálózat csövei.
– A 240 méter hosszú szennyvízcsatorna cseréjét legkésőbb június 30-ig kell befejeznünk – tudtuk meg Csonka Ferenctől, a kivitelezők művezetőjétől.

– Az épülő körforgalom közelében lévő szakasz a tervek szerint  április 30-ig készül el. Ám már ezen a részen csőtörések sora nehezíti a munkánkat. A vízvezetékek bekötéseinek csatlakozásánál a bilincs csavarjai szétporladtak, alighanem csak a föld tartotta egybe az egészet. A kivitelezést mindez hátráltatja, hiszen a vízművek szakembereinek a feladata, hogy kicseréljék a meghibásodott szerelvényeket. Eddig már többórás leállásokra kényszerültünk.

Kicserélik a csöveket

– A kezdeti rossz tapasztalatok alapján a vízművek megegyezett a kivitelezőkkel, hogy korszerű anyagokból készült szerelvényekre cseréljük a Kossuth utca hetvenes években lefektetett, s időközben tönkrement megfúróidomait és a hozzájuk kapcsolódó vezetékeket – mondta a problémával kapcsolatban Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. vezérigazgatója. –  A Kossuth utcai beruházásnál mintegy húsz helyen kell kiváltanunk a hálózat már meghibásodott, illetve elöregedett részeit. Ez összességében 1,5-2 millió forintos költséget jelent a számunkra. A vízművek a különböző közműkiváltások során a továbbiakban is modernizálni fogja a város – összességében – 213 kilométer hosszú vízvezetékhálózatát.

Emelkedhet a vízdíj

Az eddigi eredmények kedvezőek: 1993 óta az évi ezer csőtörés tavaly már a felére esett vissza. A rendelkezésre álló anyagiak ugyanakkor igen szűkösek: Sopronban éves szinten mintegy százmillió forintot fordíthatunk javításokra és hálózat-felújításra, miközben a vízvezetékhossz egy százalékának – azaz alig több mint két kilométeres szakasznak – a teljes rekonstrukciója közel ötszázmillió forintba kerül. A vízművek vezetése célul tűzte ki, hogy évente a városi hálózat legalább egy százalékát teljes körűen felújítsa. Ennek elérése érdekében úgy tűnik, elengedhetetlen lesz a fogyasztói díjak további, átlag feletti emelése. A megállapítandó mértékről már megkezdődtek az előkészítő számítások. A végleges döntés a tulajdonosok, azaz a soproni térség negyven önkormányzatának kezében lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségek versenye a Petőfi Színházban

A Szépség Határok Nélkül szépségverseny soproni elődöntőjét ma este 7-kor rendezik a Petőfi… Tovább olvasom