Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Idén elmarad a tavaszi vásár

Sopronban idén elmarad a tavaszi vásár és kiállítás. A rendezvény iránt évről évre csökken az érdeklődés.

Sopronban idén elmarad a tavaszi vásár és kiállítás. A rendezvény iránt évről évre csökkenő érdeklődés nyilvánult meg a cégek és a nagyközönség részéről – állítják a szervezők.
Sopronban szép csöndesen kimúlt a másfél évtizedes hagyományokkal rendelkező ipari és kereskedelmi seregszemle, a tavaszi vásár és kiállítás.

A szervezők a tavalyi, gyengébbre sikerült rendezvény után idén az év elején közvélemény-kutatást végeztek a szóba jöhető kiállító társaságok, cégek között. Az eredmény a vártnál is lesújtóbb volt: a megkérdezettek 90 százaléka egyértelműen a szereplési kedv és az érdeklődés megcsappanásáról nyilatkozott. Emiatt döntött úgy a Program Kiállításszervező Kft. vezetése, hogy nem fektet pénzt és energiát a tavaszi vásár megrendezésébe.  Hogy lesz-e valamikor folytatás, az még a jövő titka.

 – A tavaszi vásár és kiállítás éveken át tartó hanyatlásának folyamata hű tükörképe a soproni térség ipari és gazdasági ereje gyengülésének – mondta érdeklődésünkre Czibula Miklós, a kiállításszervező cég ügyvezető igazgatója. – Ha a számokra hagyatkozunk, minden lényegeset megtudunk arról, miért is nem rendezünk idén vásárt.

„A tavalyi soproni kereskedelmi és ipari vásáron alig 78 cég vett részt, az osztrák vállalkozások száma is hétre zsugorodott. 1988-ban több mint tízezeren keresték fel a standokat, 2004-ben alig ötezren. "

Czibula Miklós
Az első, akkor még Carouselnek nevezett ipari és kereskedelmi kiállítást 1988-ban azzal a szándékkal hívtuk életre, hogy az osztrák-magyar kapcsolatok a gazdaság és a kereskedelem területén is erősödjenek. Mindkét oldalról nagy lelkesedés fogadta az elképzelést. A kiállítók száma meghaladta a kétszázat, az osztrákok negyven céggel képviseltették magukat.


– Az 1988-as első bemutatkozás sikere után azt hittük, ez megalapozza a további vásárokat és az együttműködést. Az évek során azonban a szervezőknek egyre több gátló tényezővel kellett szembenézniük. Ami a lehetséges kiállítókat illeti, soproni termelőüzemek, gyárak kerültek padlóra.

Az osztrákok is rájöttek arra, nem kell nekik vásározni-kiállítani, a rendszerváltás után aki akar, az már Ausztriában is megvásárolhatja a fogyasztási javakat. A nagy szuper- és hipermarketek megjelenése szintén a kiállítás ellenében hatott.  A végső döfést azonban éppen uniós csatlakozásunk adta meg a soproni rendezvénynek: míg 2003-ban 150-en állítottak ki, 2004-ben a május 1-jétől 4-ig tartó kereskedelmi és ipari vásáron alig 78 cég vett részt. A látogatottság is alig érte el az ötezer főt.

Az idei, előzetes felmérés meggyőzött bennünket arról, hogy 2005-ben a folytatás semmiképpen nem lenne méltó a másfél évtizedes hagyomány legszebb éveihez. Ezért határoztunk úgy, 2005-ben nem lesz tavaszi vásár.  – Soproni vállalkozásunk a kilencvenes évek derekától vett részt a kiállításon, 1999-ben vásárdíjat is nyertünk.

Tagadhatatlan viszont, hogy mi is érzékeltük, az évek során egyre kevesebb a kiállító és az érdeklődő – mondta Czumpf Győző, egy nyílászárókat forgalmazó soproni cég ügyvezetője. – Tavaly például ki is hagytuk a lehetőséget. Idén viszont egy új termékcsalád bemutatása kedvéért szívesen felállítottunk volna egy standot. . .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti körkép

Sopronban néhány nappal húsvét előtt már teljes a dömping a különböző boltok polcain. Tovább olvasom