Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Ideiglenes védettséget kapott a laktanya

Az épületet nem lehet lebontani, illetve átépítés előtt a műemlékvédelmi hivataltól kell engedélyt kérni.
Fordulatot vett a soproni tűzoltólaktanya sorsa. A legfrissebb információk szerint megkapta az ideiglenes műemléki védettséget. A teljes védettségi besorolás folyamata is elkezdődött, végső döntést az oktatási és kulturális miniszter hozza meg rendeletében.

– Az ideiglenes védettség egy évig jár, ami további egy évig meghosszabbítható – mondta el lapunknak Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájának vezetője. – A döntés nem halasztó hatályú, tehát már életbe is lépett. Ennek értelmében a hivatal mint hatóság jár el az esetleges építési engedélyek kiadásánál. Az ingatlan értékesítésének viszont továbbra sincs akadálya. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy a laktanya funkcióját miképpen lehet megváltoztatni, pontosabban milyen más, a mostanitól eltérő módon lehetne hasznosítani.
Lapunkban a tűzoltólaktanya sorsáról többször írtunk. Legutóbb idén nyáron (Kisalföld, július 19., 5. oldal, Megmentenék a tűzoltólaktanyát) számoltunk be arról, hogy márciusban már útjára indult a védetté nyilvánítási kezdeményezés. Akkor a KÖH elnöke a soproni polgármesteri hivatal kérésére leállíttatta ezt. A város azzal indokolta a megkeresést, hogy folyamatban lévő jogügyletet sért, ha műemléki védettséget kap az épület.

A korábbi tervek szerint a tűzoltóállomást kiköltöztetnék a Győri útra és az üresen maradt épületet eladnák. A tűzoltóság ingatlanja akár a szomszédos, de már értékesített Árpád utcai volt mentőállomás területével is összevonható. Ezáltal egy rendkívül értékes belvárosi tömb jöhet létre.

Fodor Tamás polgármester a titkárságán keresztül időt kért, hogy áttanulmányozhassa az iratokat és azt követően ad bővebb tájékoztatást az ügyről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyén volt a győriek szíve

A jóval esélyesebb Dunaferr ellen szerezte meg első bajnoki pontját a Rába Quelle-ETO. Tovább olvasom