Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ideiglenes útlevél kell a bébinek is

Magyarország–Ausztria -Sok soproni pár dönt úgy, hogy a leendő anyuka nem Magyarországon, hanem ausztriai kórházban hozza világra gyermekét. Ilyenkor a bécsi követség állít ki ideiglenes útlevelet a bébinek, ami meglehetősen időigényes.
Nem számít ritkaságnak, hogy a Sopronban vagy a környékén élő házaspárok – ilyen vagy olyan megfontolásból – babájuk születéséhez ausztriai kórházat választanak. Fontos azonban tudni, hogy a gyermek hazahozatalához ideiglenes útlevélre van szükség, aminek kiállításához a bécsi nagykövetséget kell felkeresni. Az eljáráshoz mindkét szülő, sok irat, még több türelem és némi pénz szükséges.

– Párom néhány nappal ezelőtt szült, hogyan várhatják el tőle, hogy a sebével órákat töltsön egy iroda előtt és ott lássa el gyerekünket? – teszi fel a kérdést olvasónk, G. Gábor. – Egy kétnapos gyerek ráadásul elég nyűgössé válik a hosszas várakozástól, arról nem is beszélve, hogy időpont kérésére nem adnak lehetőséget, hanem félfogadási időben érkezési sorrendben intézik az ügyet.

Magyarország bécsi nagykövetségén megtudtuk, valóban mindkét szülő jelenléte szükséges a gyermek ideiglenes útlevelének kiállításához. – Az édesapa és az édesanya útlevelére is szükség van, valamint a házassági anyakönyvi kivonatukra – mondta el érdeklődésünkre az útlevéllel és állampolgársággal kapcsolatos ügyek intézője. – Amennyiben ilyen dokumentum nem áll rendelkezésre, apasági elismerő nyilatkozat megtétele szükséges. Kell továbbá az édesanya és a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata és két darab igazolványkép-méretű fotó a babáról. A háromoldalas kérelem kitöltése valóban időigényes, sajnos sokan rontják el, ezért meglehetősen hosszadalmasnak tűnhet az eljárás. Általában legalább két órát vesz igénybe az elfoglaltság, melynek költsége körülbelül száz euró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még kitart a városi víztartalék

Sopron - Ezekben a számunkra kissé szokatlanul meleg napokban szinte az egyetlen lehetőség önmagunk és környezetünk hűtésére a víz, amelyből egyre több fogy. A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. adatai szerint a tavaly július 28-án mért csúcsfogyasztást – 18 ezer köbmétert – már elérték, s ha nem enyhül az idő a hétvégén, akkor még ennél is több vizet szolgáltatnak a fogyasztóknak. Tovább olvasom