Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Idegenvezetés a mélygarázsban

Sopron - Van is mélygarázsunk, meg nincs is. Sopron önkormányzata tegnap betekintést engedett az évek óta viták kereszttüzében álló Petőfi téri mélygarázsba.


Hiábavaló volt az öröm, a létesítmény – úgy tűnik – még sokáig zárva marad. Az önkormányzat vasárnap délutánra randevút hirdetett a Petőfi tér alá. Az idegenvezetést Fodor Tamás polgármester vállalta. A többség azt latolgatta, vajon miért volt szükség egy hétszintes parkolóházra, mikor a Hátulsó utcai létesítmény is alig 30 százalékos kihasználtsággal működik.

Aki Sopronban jár vagy hosszabb ideig élvezi a város vendégszeretetét, egy fogalommal biztosan találkozik: mélygarázs. S ami szomorú, az elmúlt időszakban gyakrabban volt olvasható e létesítmény neve a sajtóban, mint akár a Tűztoronyé. A mélygarázs megépítése sem volt mentes a vitáktól és hibáktól, a beruházást követő jogi huzavona közben pedig sokszor az sem volt világos: kié a mélygarázs? E tekintetben kitisztult a kép, hiszen a Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében a létesítmény a városé. Az még kérdés, hogy ez milyen következményekkel jár a beruházókra nézve.


A vasárnap délutáni program a földtől számított mínusz hetedik szinten kezdődött, a városvezetés ott fogadta az érdeklődőket. A hideg, esős időjárás ellenére mintegy kétszáz látogató kerülgette a hetedik szintre vezető sétája közben a tócsákat, a csúszós szakaszokat. A férfiak azt vitatták, kicsik a parkolóhelyek, a sarkokon lévőkre pedig ráfordulni is alig lehet, kár volt annyi pénzt beleölni az egészbe. A hetedik szinten a talajon már nem voltak tócsák, de a falakon száraz folt alig akadt. Úgy tűnik, lesz még munka bőven addig, míg valóban rendeltetésszerű használatba vehetik a városlakók és a turisták a parkolóházat. – Lehangoló – mondta el véleményét lakonikusan egy férfi –, itt még rengeteg a tennivaló. Gyalogosan is csúszik, autóval itt életveszélyes közlekedni – utalt a műgyantához hasonlatos tükörsima burkolatra.

Fiatalok, idősek, apák fiaikkal gyülekeztek a polgármester mellett, a tömeget egy kisebb szabású városi rendezvény is örömmel mondaná magáénak. Hiába, mindenki együtt akart ünnepelni, hiszen a városvezetés szerint Sopron gyarapodott, egy mélygarázzsal lett gazdagabb. Ám az öröm korai volt...


– Először is ki kell fizetni a tulajdonunkat – mondta el a jelenlévőknek Fodor Tamás. – Aztán ki kell fizetni az alvállalkozókat, akik még nem kapták meg a pénzüket. Fel kell mérni a hibákat, a hiányosságokat pótolni kell. Ezt követheti egy próbaüzem, s csak ha műszakilag s egyéb tekintetben is biztonságosan működik a létesítmény, akkor tárhatjuk ki a kapukat az autósok előtt – fogalmazott. Elmondta, hogy ez hosszadalmas procedúrának tűnik.

A hallgatóság soraiból kiszűrődő vélemények szerint talán hónapok múlva, pesszimista jóslatok szerint talán karácsonykor parkolhatunk is a mélygarázsban.

Gyalogosan is csúszik, autóval itt életveszélyes közlekedni – Úgy tűnik, lesz még munka bőven. Fotó: Magasi Dávid
Gyalogosan is csúszik, autóval itt életveszélyes közlekedni – Úgy tűnik, lesz még munka bőven. Fotó: Magasi Dávid

Mert beázik, mert nem jól szellőzik. Az örökségvédelmi hivatal kérésére vissza kell bontani a liftházból, mert túl magasra sikeredett, s még a teret is rendbe kell tenni a garázs körül.

Hány autónak lesz hely? Mikor nyithat meg? Mennyiért parkolhatunk? – záporoztak a kérdések.

A polgármester elmondta, a mélygarázsban 240 autónak van hely, a Petőfi téren és a környező utcákban a felszínen 100 jármű parkolhatott. A létesítmény átadása után felülvizsgálják majd a város parkolási rendjét, s így alakul ki majd az ár is. Egy biztos,  Fodor Tamás szerint itt érdemesebb lesz várakozni, mint a felszínen, s kedvezményeken is törik a fejüket, hogy megszerettessék és megismertessék a városlakók többsége előtt ma még ismeretlen ismerőst, a soproni mélygarázst.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Filtec 2009. július 30. 22:34
  „Re: #2 cocialisták

  Tilos az objektumban fényképezni!

  Ha fényképezel, látnak a monitoron (mind a 7 szinten van 2-2 kamera), és lejönnek figyelmeztetni.

  A bejáratnál 1 szinten van a házirend, hogy mit szabad a mélyben tenni, és mit nem. Befelé menet megállsz, mielőtt lemész, elolvasod a házirendet, közben mögötted vagy tizen dudálnak, hogy mit vacakolsz már.

  A Kisalföldben, meg a helyi TV-ben lehet képeket mutogatni az OBJEKTUMRÓL.

  Röhej! :)”
 • 29. vitriol2 2009. július 30. 06:01
  „A "mélygarázs" megnyilt, szept.30-ig ingyen használható.Ajánlom a "károgoknak" megtekintését.”
 • 28. xen 2009. július 25. 21:17
  „örülni kellene, és végre megnyitni...nem maszatolni! De miért maszatolnak?”
 • 27. anca 2009. február 11. 21:28
  „Szellemes a 3. kép: menekülés útvonala - zsákutca! Gratulálok a fotósnak, Magasi Dávidnak!”
 • 26. kertész 2009. február 11. 12:20
  „Úgy "sajnálom" az osztrák városokat,Insbruckot,Salzburgot és a többit ,hogy mit szenvednek a mélygarázsaikkal.Vagy ez csak egy magyar jelenség?.Hogy még egy mélygarázst sem tudunk megépíteni úgy hogy a sok okos hozzá nem értő ne ordibálna?Ezért nem jutunk elöbbre ,de nagy az esély az elbalkánizálódásra.Ne legyenek utak, új építmények,új munkahelyek ,gyártsunk raktárra ,lépjünk ki az unióból,szigetelődjünk el ,ez a magyar virtus,és döngethetjük a mellünket.Pénzt elkölteni mindenki tud ( ld 7 milliárd),de értelmesen már nagyon kevesen.”
 • 25. Telepathia 2009. február 11. 09:46
  „T Hozzászólók! Kérlek Bennetek, - ne legyetek gyermekek a gondolkodásban, hanem a rosszaságban legyetek kiskorúak, a gondolkodásban pedig felnöttek. Fogadjátok meg Pál apostol intelmeit.”
 • 24. TancsKaszabell 2009. február 11. 08:03
  „Még mindig úgy látom,hogy nincs okunk örülni!
  Igen sokba fog ez nekünk kerülni!Az eredeti konstrukcióban nem a várost terhelte a beruházási költség.
  A "részletfizetésre" kitalált közös üzemeltetési konstrukció több okból is vitatottá vált.Amivel nem számoltak
  ,de súlyos teherré vált,az az ,hogy "magánosításra " került a pénzek egy része.Hova kerülhetett ez a pénz?
  Hát ki kezdett el ködösíteni kutakodni ? No,ez verte ki a biztosítékot, mert ezért senki nem hajlandó lemondani a munkája ellenértékéről,különösen nem azok akik ott dolgoztak,jogos járandóságukért.
  Nehéz tárgyalásoknak néz elébe a város önkormányzata.Ha nem sikerül megállapodni akkor újra a bírósághoz fordul az alvállalkozók elégedetlen része.Félek.hogy így lesz,és sokáig tart majd.
  Ha a bankkal sikertelen az "egyezkedés" akkor a következő jogfórum már nemzetközi szintű lesz,lehet.Nem fogják hagyni magukat!
  Ott viszont ilyen LB szintű (?) megoldásnak nincs helye, Európában azokat akik építenek,alkotnak,befektetnek nem lehet "kifosztani",amolyan "magyar államosítással" !Mert ez bizony az volt! Persze az LB-nek mit is számít a nemzetközi jog?

  "cocialisták" levelezőtársunk már névválasztásában is személyiség zavarokat mutat,viszont egyre inkább felvállalja nézeteit,reakciói
  változatlanok, ezért az szóra sem érdemes.”
 • 23. fapofa77 2009. február 11. 07:39
  „komám, a te hozzászólásaid az üldözési mánia termékei...”
 • 22. fcsoproni 2009. február 11. 07:21
  „Kedves Gyurca!
  Minden szavaddal egyetértek. Én már többször írtam személyesen is neki (cocialista). Nem érdemes vele foglalkozni tényleg, érvei nincsenek csak hatalmas MSZP és Walter fóbiája. Én is úgy döntöttem nem fogok reagálni a hülyeségeire. Ami pedig a cikket illeti, nagyon pongyolán van megírva és nem tényszerű. Most azt muttogatták nagy büszkén, ahol annyit nem voltak képesek megcsinálni, hogy a szellőzést működtessék. Csoda, hogy víz van és penészes a fal? Ez törvényszerű. Az volt a cél, hogy minél rosszabb állapotot tüntessenek fel. Ők nem a város nézték hanem saját presztisüket. Azt, hogy minél több szennyet rákenhessenek a Walterékra. A város lakói ebben sokadranguak.”
 • 21. Gyurca 2009. február 10. 23:54
  „Tisztelt Értelmes hozzászólók! Kérem hagyják meg az állapotában ezt az egy szerencsétlent, had fröcsögjön, írjon hülyeséget, néha szélsőséget, hiszen demokrácia van. "A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van egy belőle." Nem a mi feladatunk jómodorra, intelligens megnyilvánulásra megtanítani. A szülők feladata lett volna. Az itelligens ember nem itéli el a másikat a politikai hovatartozása miatt, hanem észérvekkel megpróbálja meggyőzni, miért rosszak a nézetei. A mélygarázsra azért van szükség, hogy a felszínen kevesebb autó legyen. Magyarországon, pontosabban a fővárosban nem a "coci" kormányzás alatt, épült mélygarázs ugyanilyen feltételekkel. Miért? Mert egy önkományzat sem tud vállalni ekkora beruházást. (a nem "coci" kormányzás alatt sem tudott!!!) Az LB. döntése megkérdőjelezi azt a beruházást is. (LB=Legfelsőbb Bíróság) Tiszteletem”
 • 20. cocialisták 2009. február 10. 22:54
  „komám neked üldözési mániád van! Beteges képzeted, hogy minden jobbos a hivatalban dolgozik. A dolgok mostani állása szerint (szerencsére) sokezres lenne az alkalmazottak száma Sopronban. Csak azért nem írom, hogy te akkor valószínüleg a coci székházban dolgozol, mert ott szerintem csak ketten vannak. Két takarítónő, akik napi nyolc órán át tisztogatják az ötágú vörös csillagot a sarokban abban bízva, hogy egyszer majd ki tudjátok tenni a Tűztorony tetejére. Tőletek ugyanis ez is kitelik.”
 • 19. fapofa77 2009. február 10. 20:51
  „17. coci - PH ezesetben a Polgármesteri Hivatalt, a munkahelyedet jelenti, ahonnan munkaidőben osztod az észt, szidod a másik oldalt, beszélsz fűt-fát. A hozzászólások száma pedig azért kevés, mert többünket "sokkolt" főnöködék pálfordulása. Most mit szóljunk ahhoz, hogy a korábban szidott létesítmény órák alatt ennyire a szívéhez nőtt főnöködnek. Váljék egészségére, csak nyissa már meg minél előbb, és lehetőleg ne kerüljön 4 milliárd forintunkba az 1,1 helyett. /Szerintem a végén kb ennyibe fog kerülni, kell valamicske lé kedvenc pártod kasszájába is.../”
 • 18. xxyy 2009. február 10. 13:11
  „Sopron fömadarai megnézték a mélygarást. Csak valaki használni is akarjamá!!!! Egy vicc ez a huzavona. A városvezetés meg olyan mint egy hisztis gyerek. SZÁNALMAS”
 • 17. cocialisták 2009. február 10. 12:28
  „Tódi! Látom ti cocik le vagytok tiltva a tájékozódásról! Milyen PH-? Semmiben belső elérés nem kell, hogy elolvasd, hiszen a városi oldalon szerintem már hónapok óta minden elérhető. http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=2106 Olvasd el barátom a dokumentumokat. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy milyen aggályokat fogalmazott meg az akkori ellenzék (nem csak a fidesz, sőt!), és az idő őket igazolta mindenben! Méghogy nem került volna pénzébe a soproniaknak??? A Holdinggal fizettették volna a törlesztőt! Azt magyarázd meg, hogy a holding korábbi szocialista vezérigazgatója miként írt alá két millárdos szerződést? Ezt eddig nem cáfolta senki!! Ha akkora biznisz garázst üzemeltetni, akkor miért veszteséges szinte minden városban???? Dumád szokásos coci félremagyarázás. Lásd be, hogy buktatok, mert elkúrtátok. Nem is kicsit, nagyon!”
 • 16. Tódi 2009. február 10. 11:55
  „Bértollnok??? :D Azért ne magadból indulj ki kedves "cocialisták"! Legalább neked sincs annyi dolgod ott a PH.-ban. Nem kell annyi hozzászólást gyártanod és terjesztened mostani városvezetés igéit. Nem is tudom ki anyáz itt rendszeresen és szidja az előző városvezetést?!?! úgyhogy ki gerjeszt indulatot arról beszélhetnénk.
  Szívesen elolvasom a közgyűlési jegyzőkönyvet, de én nem vagyok bennfenntes mint te, nem férek hozzá olyan egyszerűen. Hol tűnt el 1 milliárd?? Miért nem vagy képes levenni a szemellenződet és érted meg te, hogy a korábbi konstrukció szerint nem került egy vasába sem a soproniaknak a mélygarázs. Így meg majd most a felvett hitel egy része erre megy el és hangsúlyozom minden soproni "zsebéből".
  Amúgy igenis kellett a mélygarázs Sopronnak (csak kérdés hogy ilyen áron????) , és én még a Széchenyi tér egy részéről is kitiltanám a parkoló kocsikat, úgyis olyan keskeny az út.
  xxyy! :) Ez tetszett, kapásból 4 arcot ismertem fel én is akinek még csak kocsija sincs!!!”
 • 15. xxyy 2009. február 10. 11:45
  „Ugylátom meghivták a helyi nyugdijasklubbokat. Ezekközül az emberekközül biztos sokan fogják használni a mélygarázst.SZÁNALMAS”
 • 14. cocialisták 2009. február 10. 09:32
  „Észrevettétek, hogy amikor olyan irányba fordulnak az események, hogy az az önkormányzatnak kedvez, akkor lényegesen kevesebb hozzászólás érkezik?? Amikor mindenki az önkormányzatot szidta, hogy miért pereskedik meg miért nem nyitja meg a garázst, akkor száz fölötti hozzászólás érkezett, most meg alig reagálnak. Nem hiszem, hogy a téma lett érdektelen, hiszen ennyi esemény régen történt beleértve a bíróság döntését is. Egyszerűen ez mutatja, hogy valójában melyik oldal gerjeszti a hozzászólásokat, hol is vannak valójában bértollnokok.. Szánalmas.”
 • 13. rusa 2009. február 09. 22:49
  „Ezért nem jutunk mi soha sehova. Mo-on mindig mindeki csak panaszkodni tud és a negatívumokat nézi. Élnétek csak Pesten, akkor megtanulnátok értékelni a parkolóházakat.
  Ja hogy "csúszik"??? A legtöbb bp-i parkolóháznak hasonló borítása van. Ez a műgyanta ha vizes, akkor csúszik. Ez van.
  Kicsik a helyek? Manapság mindenhol kevés hely van. A terület pénzbe kerül. Az új házakban egymás szájába látnak az emberek, a parkolók pedig egyre kisebbek. Ami pénzbe kerül, ott próbálják az építtetők kihozni a legtöbbet az adott területből. Meg kell tanulni rükvercben parkolni, csak kis gyakorlat kérdése, na meg vigyázzunk egymás értékére és ne vágjuk egymás autójának az ajtót.
  Hogy drága volt? Szerintetek ha nem erre költik a pénzt, szétosztják a soproni lakosok között, vagy távfűtés-támogatásra költik? Akkor elmegy másra, aminek még ennyi haszna sem lenne...
  Ha körülnéztek, a legtöbb városban van legalább egy mélygarázs a centrum környékén, a felszínen pedig sétalóutca sok "kiülős" hellyel vagy szép park (néhány kiülős hely Sopronnak sem ártana, akkor talán nem lenne este 10-kor kihalt a város). Először idegenkednek tőle az emberek, aztán néhány hónap alatt szépen megtelik. Ezt láttam Győrben és Veszprémben is. Bp-en a belvárosban több hónapos várólista van mélygarázshely-bérletekre!
  Csak megjegyzésképpen: egyik párt sem érdekel, sőt pont abból van elegem, hogy a politikai acsarkodások miatt sehova sem jut sem Sopron, sem az egész ország.”
 • 12. Csabazs 2009. február 09. 19:42
  „Mit vártak a látogatók ?

  Üresen áll a mélygarázs elkészülte óta! Akkor nem meglepő, hogy szellőztetés és vízszívattyúzás nélkül az fogadta a látógatókat,ami!
  Érdekes,hogy tavaly november 18.-án még nem csúszott!

  Ha száz parkoló van a felszínen,akkor miért nem lehet az Ógabona téren (a volt húsüzem előtt) a járdán közlekedni az ott parkoló autóktól?:-x”
 • 11. Gyurca 2009. február 09. 17:36
  „"A polgármester elmondta, a mélygarázsban 240 autónak van hely, a Petőfi téren és a környező utcákban a felszínen 100 jármű parkolhatott."

  Na mégegyszer, hogy mindenki megértse: a Petőfi téren 48db parkolóhely szűnt meg!!! A környező utcákban nem szűnt meg parkolóhely! A Deák téren 160db parkolóhely szűnt meg! Tudtommal a Deák tér nem környező utca! Az építtető nem a "cocik"? Tehát, hogy van ez? Kiadják a Holdingnak is és egy külső üzemeltetőnek is? Miiivaan??? A pénzt a fővállalkozón kellene keresni mert Ő nem fizette ki az alvállalkozókat. Tiszteletem”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla ünnep a NapSzakban

Sopron - Kettős ünnepet ültek pénteken a NapSzak Integrált Intézményben. Éppen két esztendeje, hogy… Tovább olvasom