Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

ICOMOS-díjat kapott a sopronbánfalvi kolostor

Műemléki Világnap keretében rangos díjjal ismerték el a sopronbánfalvi volt pálos-karmelita rendház helyreállítását és az új rendeltetés kialakítását.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal ismerte el a sopronbánfalvi volt pálos-karmelita rendház integrált szemléletű, fenntarthatóságot és a műemléki értékek védelmét szolgáló helyreállítását, valamint az illeszkedő, új rendeltetés kialakítását adta közre az epiteszforum.hu.

A középkori alapokra épült együttes mai formáját a barokk korban kialakult elrendezés határozza meg. A díszes refektórium stukkós mezőinek teljes mennyezetfestését restaurálták, a tér eredeti funkciójának megfelelően étkező lett, a felette elhelyezkedő egykori novíciátus mestergerendás, famennyezetes nagyterme pedig közösségi célokat kapott. A padlástér már a barokk korban magas térdfallal épült, így eredeti formájának megtartásával alkalmas volt a hasznosításra. A déli szárnyban, a nyitott fedélszék alatt kiállító- és rendezvénytér, a nyugatiban csoportos meditációs terek kaptak helyet, az északiban pedig könyvtár nyert elhelyezést.

A kutatás a díszítőfestés nyomait is feltárta, ezeket is konzerválták. A díjakat Magyari Éva vezető tervező, Kovács Gábor megbízó, Karsai Gábor igazgató, Balázsik Tamás művészettörténész, valamint Dávid Ferenc művészettörténeti szakértő, műemléki konzulens vette át. Veöreös András műemléki felügyelő nem tudott jelen lenni a rendezvényen.


A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjban részesült:
A soproni Dávid Ferenc művészettörténész, a hazai műemlékvédelem és a művészettörténeti kutatás meghatározó személyiségének fél évszázados igen jelentős, példamutató és újító kutató munkásságának elismeréseként.


A további díjzottak névosra itt>>

Olvasóink írták

  • 1. pkajos 2011. április 22. 21:05
    „...csak a "fair" kedvéért... A kolostort "megálmodók", a kitüntetettek érdemeit nem csökkentve azért illenék megemlíteni azokat akik az "álomvilágból" , sokszor szinte csak ötletekből a végeredményt kihozták. A beruházó képviselői valamint a szakági műszaki ellenőrök tevékenysége nélkül nem az volna a kolostor ami..., még ma is elmélkednének mit hogy lehet megfelelően kialakítani.
    Aki épített, vagy részt vett már hasonló beruházásokban úgyis érti miről van szó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téglagyár: Bátaszéken újra termel, Sopronban nem

Újra indítja a Wienerberger Téglaipari Zrt. bátaszéki üzemét, amely azonban egyelőre ideiglenesen… Tovább olvasom