Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

ICOMOS-díj a zeneiskoláért

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága díját vehették át Budapesten a soproni zeneiskola tervezői és a városvezetés.
Rangos elismerésben részesült a soproni zeneiskola épülete. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága díjára azért vált méltóvá az épületegyüttes, mert a város 2000-ben döntést hozott az épület megmentésére és hasznosítására, tervezőit pályázat útján választották ki, a műemléki részt magas színvonalon restaurálták. Kiemelkedő színvonalú az új épületek építészeti megoldása és környezetbe illesztése. Az ünnepségen jelen volt Farkas Mária vezetőtervező és munkatársai, Józsa Ágota, valamint Józsa Dávid. Sopront Kuslits Tibor főépítész képviselte.

A Szélmalom utcában lévő egykori jezsuita konviktusba és a hozzá csatlakozó új szárnyba 2003 augusztusában költözhetett be a zeneiskola utóda, a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
A régi szárny felújítása során visszaállították az eredeti térrendszert, restaurálták értékes famennyezeteit.

Az épület telkén lévő régi lakóház felhasználása mellett új épületszárnyat is terveztek, figyelembe véve a Sopronra jellemző szűk udvaros beépítést. A tervezők anyaghasználatukkal is a helyi hagyományokra utaltak, ugyanakkor egyértelműen a kortárs építészet „hangvételét" használták. Az említettek miatt adományozta a díjat az ICOMOS, amelyet dr. Winkler Gábor, a szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke adott át.

A konviktus barokk épületét 1660-ban emelték a jezsuiták. Később, amikor beköltöztek a belvárosba, gazdasági épületként hasznosították. A XVIII. században az Esterházy család birtokába került. Többször átalakították, de továbbra is gazdasági célokat szolgált, legtöbbször terményt tároltak benne. Az épület sokáig üresen állt, míg kétezerben az akkori városvezetés úgy döntött, felújíttatja és közcélokra hasznosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni asszony a verésbe halt bele

Ismét gyilkosság borzolja a kedélyeket Sopronban. A Kölcsey utcában lakó Sz. Attila szombaton, valószínűleg az esti órákban olyan brutálisan bántalmazta feleségét, hogy az belehalt sérüléseibe. A férfi vasárnap kihívta az asszonyhoz a mentőket, akik a külsérelmi nyomok és a véres ágy láttán egyből értesítették a rendőrséget. Tovább olvasom