Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Huszonkilenc felvétel a húsz évvel ezelőtt történtekről

Sopron - A Deák téren vasárnap nyílt meg a Lobenwein Tamás felvételeiből készült szabadtéri fotókiállítás, mely a rendszerváltás időszakát mutatja be. A tárlat anyagát a fotós fia, Lobenwiein Norbert válogatta.


Huszonkilenc fényképfelvételen, illetve magyar és német nyelvű tájékoztatón mutatja be a húsz évvel ezelőtt történteket a soproni Deák téri kiállítás. A fotók többsége a Páneurópai Pikniken, illetve a határáttöréskor, a vasfüggöny lebontásakor készült, de találunk fényképeket a "Gorenje időszakról is".

A képeket a rendszerváltás fotósaként megismert, néhány éve elhunyt Lobenwein Tamás készítette, akinek a keletnémetek határáttörését megörökítő drámai erejű fotói bejárták a világsajtót. A felvételeket, mint kordokumentumokat azóta is számtalan könyvhöz és tudományos publikációhoz használják illusztrációként. A tárlatot a fotóriporter fia, Lobenwein Norbert állította össze.

- Az 1989-ben történtekről édesapám számos felvételt készített, ezek egy részét a 89-09 - A rendszerváltás pillanatai című könyvben jelentettük meg - mondta el Lobenwein Norbert. - A Deák téren kiállított képeket éppen ezért a kötet alapján válogattam össze. Mindezeket öt téma szerint csoportosítva láthatja a közönség.

A kiállítás bekerült a VOLT Fesztivál programfüzetébe, szeretnénk, ha minél több fiatal látogatna el ide, és tudna meg többet a két évtizeddel ezelőtti fontos eseményekről.

A tárlatot Fodor Tamás polgármestere nyitotta meg, aki kifejtette, a felvételeken keresztül számos emberi sorsot lehet megismerni. A kiállítás a Piknik évforduló egyik olyan fontos állomása, amelyen keresztül felidézhetők az akkori események.

A szabadtéri kiállítás a tervek szerint augusztus végig látható. A bemutató létrehozását az Európai Unió Kulturális Programja támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrankosok éjszakája Sopronban! - fotógaléria

Sopron - A Soproni Ünnepi Hetek keretében az elmúlt hétvégén tartották meg a Fő téren a népzenei… Tovább olvasom