Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Huszonhét Dalí-metszet érkezik a soproni Festőterembe

Sopron - A spanyol zseni, Salvador Dalí huszonhét fametszetét állítják ki májusban a soproni Festőteremben. A New Yorkban élő Csikós Nagy Zsuzsanna tulajdonában lévő eredeti illusztrációk két hónapon keresztül láthatók majd a leghűségesebb városban.

Nagy az izgalom Sopron művészeti berkeiben, egymást érik a jobbnál jobb kiállítások. Mind közül kiemelkedik azonban a Salvador Dalí-tárlat. Ritkán fordul elő, hogy valódi világklasszis képei függjenek egy magyar kisváros kiállítótermének falán. Május 10. és július 6. között márpedig így lesz. A Festőteremben Dalí huszonhét fametszete kerül a szögekre; két illusztrációsorozat, az Alice Csodaországban és Dante Isteni színjátékának képei.

A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban pénteken este tartott sajtótájékoztatón Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, Taschner Tamás, a Tourinform-iroda vezetője és a szpozor, a Stettin Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Kóbor Csaba ismertették a Dalí-kiállítás részleteit.A spanyol zseni, Salvador Dalí huszonhét fametszetét állítják ki májusban a soproni Festőteremben. A New Yorkban élő Csikós Nagy Zsuzsanna tulajdonában lévő eredeti  illusztrációk két hónapon keresztül láthatók majd a leghűségesebb városban.

Nagy az izgalom Sopron művészeti berkeiben, egymást érik a jobbnál jobb kiállítások. Mind közül kiemelkedik azonban a Salvador Dalí-tárlat. Ritkán fordul elő, hogy valódi világklasszis képei függjenek egy magyar kisváros kiállítótermének falán. Május 10. és július 6. között márpedig így lesz. A Festőteremben Dalí huszonhét fametszete kerül a szögekre; két illusztrációsorozat, az Alice Csodaországban és Dante Isteni színjátékának képei.

A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban péntek este tartott sajtótájékoztatón Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, Taschner Tamás a Tourinform Iroda vezetője és a szpozor, a Stettint Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Kóbor Csaba ismertették a Dalí-kiállítás részleteit. Elmondták, hogy május 10-én, 17 órakor lesz a zártkörű megnyitó, de a képek már május 5-én megérkeznek a városba.

A Kisalföld kérdésére kiderült az is, a rendkívül értékes fametszetek többszörösen biztosítva vannak, de őrzésükről külön is gondoskodnak majd. A szenzációsnak ígérkező tárlatot Csiszár Jenő, a soproni származású médiasztár és Gáspárdy Tibor festőművész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Tanszékének docense nyitja meg.

Dalí, a spanyol zseni.
Dalí, a spanyol zseni.

Salvador Dalí a XX. század egyik legnagyobb képzőművésze  egy katalán jegyző fiaként született Figueras városában 1904-ben. Dalí, egy évvel korábban, 2 évesen elhunyt bátyja nevét kapta, s szülei úgy viselkedtek vele, mintha annak reinkarnációja lett volna. Ez a tény meghatározóan hatott ki Dalí egész életére és művészetére is. Nyolc évesen már kialakította első műhelyét házuk padlásán, ahol agyagból másolatot készített például a milói Vénuszról. Tíz évesen már rendszeresen festett és rajzolt, főleg portrékat és tájképeket.

1914-ben egy betegség miatt szülei a Pichot családhoz küldték Moli de la Torre-ba, melynek tagjai között több festő és zenész is volt. A fiatal Dalí itt megismerkedhetett többek között a francia impresszionizmussal. Dalí először 1919-ben, 15 évesen állított ki szülővárosa színházában, melynek helyén évekkel később a mai Dalí Múzeum épült fel. 1921-ben Madridba költözött, ahol barátságot kötött többek között García Lorcával, Barradasszal, Bunuellel. Ebben az első alkotói korszakában kubista, metafizikus és realista felfogásban festett.

1929-ben Párizsban telepedett le, ahol kapcsolatba került a szürrealisták csoportjával, majd csatlakozott is hozzájuk.  Ekkor dolgozta ki a maga paranoiás kritikus módszerét, amikor irracionális kényszerképzeteit hagyja érvényesülni, de éber logikával választ közülük. 1940 és 1955 között az Egyesült Államokban élt, ahol megalapozta művészi tekintélyét. Spanyolországba visszatérvén elvonult a nyilvánosság elől. Egyetlen társa Elena Diakonova, azaz Gala maradt, aki egykori barátjának, Paul Éluardnak volt a felesége. Ő lett a múzsája, és őt örökítette meg számtalan portrén. Szülővárosában hunyt el 1989-ben.

Tudnivalók a tárlatról
A felnőttek belépőjegye 1000 forint lesz, a fiákoké 350 forint.
Az a csoportkísérő, aki legalább 20 fős csoportot hoz a kiállításra az ingyen nézheti meg a tárlatot. A kiállítás naponta 10-től 18 óráig lesz látogatható. Csoportok részére mindennap egy idősávot biztosítanak  9 és 12 óra között, amelyre előzetesen telefonon kell bejelentkezni (517-560). A látogatók között nyereményeket is kisorolnak: egy balatoni hétvégét és színházbérleteket a 2008/2009-es évadra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyisták nyertek az MTV vetélkedőjén

Sopron - A soproni Széchenyi István Gimnázium csapata – Bakonyi Árpád, Farkas László, Feller… Tovább olvasom