Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Huszonegy ország terméseit bírálják

Sopron - Európai országok mellett Brazíliából, Chiléből, Dél-Afrikából, de még Japánból is küldtek bormintákat a Sopronban zajló VinAgora Nemzetközi Borversenyre. A legjobbak közül vasárnap a Champion-díjasokat is kiválasztják.

A Hotel Fagusban vasárnapig tartó, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. égisze alatt rendezett borvilágversenyre ötszázötven borminta érkezett. A bírálatra váró borok több mint fele magyar termelőtől származik, köztük soproni pincészetekből is.

– Péntek estig a minták kétharmadát értékelte a hat bizottság. A zsűrik hét-hét tagból állnak, s akadnak köztük soproni borászok is – mondta érdeklődésünkre Zilai Zoltán főszervező, versenyigazgató. – A bizottságokban legalább öt különböző ország szakértői bírálnak.

Sopronban először tartják a VinAgora borversenyt. Ötszázötven mintát kóstol a negyvenkét tagú nemzetközi zsűri.Fotó: Magasi
Sopronban először tartják a VinAgora borversenyt. Ötszázötven mintát kóstol a negyvenkét tagú nemzetközi zsűri.Fotó: Magasi


Kóstolás közben ásványvíz és semleges ízű péksütemény áll rendelkezésre: a nemzetközi borversenyeken egy évtizede száműzték a sajtot és az almát, hogy ízük, zamatuk ne befolyásolja a borok belbecsét. Nagyarany-, arany- és ezüstérmeket kapnak a legjobbak, de a VinAgora szabályai értelmében a minták maximum harminc százaléka lehet díjazott. E korlátozás a fogyasztók érdekét szolgálja: aki egy-egy bor címkéjén VinAgora-érmet lát, az tudja, hogy a minőségek közül is a legjobbat értékeljük csak. Mindebből kiderül, a borvilágverseny nem öncélú rendezvény, sokkal inkább fogódzót jelent a nagyközönségnek. Ha a soproni bírálatok során túl sok lenne az eredetileg érmet érdemlő bor, felemeljük a pontszámhatárokat, így szelektálunk. Vasárnap pedig a kategóriák aranyérmeseit „visszakóstolja" a zsűri valamennyi tagja, s így döntik el, mely borok érdemeljék ki a Champion-díjat. A díjkiosztást Budapesten rendezzük július 3-án.

A Svájcból érkezett Dominique Rouvirez 15 éve jár borvilágversenyekre mint zsűritag. – A verseny kezdetének estéjén soproni termelők látták vendégül a bírálóbizottság tagjait – mesélte. – Nagy felfedezés számomra, hogy a magyar borok, s köztük a soproniak milyen szép minőségi fejlődésen mentek keresztül. A soproni borvilágverseny felhozatalát pedig igen sokszínűnek és rendkívül színvonalasnak érzem, ami jól reprezentálja a világ bortermelésének irányát. Napjainkban a különleges, sajátos stílust képviselő, egyedi borok jelentik a trendet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fényküszöbön túlról

Sopron - A művészeti doktori címet kapott Kovács-Gombos Gábor (1955) festőművész Fényküszöb című… Tovább olvasom