Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Húszmilliós műszert kapott a kórház

A soproni Erzsébet-oktatókórház nőgyógyászata és urológiai osztálya húszmilliós orvosi berendezéssel gazdagodott.
A soproni Erzsébet-oktatókórház nőgyógyászata és urológiai osztálya húszmilliós önkormányzati beruházással olyan orvosi berendezéssel gazdagodott, amely kismetszésű műtétek elvégzését teszi lehetővé.

– Az önkormányzat finanszírozásában a kórház nőgyógyászata és urológiai osztálya laparoszkópos toronnyal és a hozzá való kézi műszerekkel gyarapodott – fogalmazott dr. Csécsei Károly, a nőgyógyászat szakmavezető főorvosa. – A korszerű berendezés segítségével adott műtéti beavatkozásoknál úgynevezett gomblyukmetszés válthatja fel az eddigi nagyobb hasi vágásokat.

Az osztályon már évek óta végzünk laparoszkópos beavatkozásokat: tavaly nyolcvan ilyen jellegű és százötven nyílt hasi műtétre került sor. A most kapott műszerrel komolyabb nőgyógyászati műtétekre is vállalkozhatunk. Ami a betegeket illeti, e sebészi eljárások alkalmazásának nem csak esztétikai szempontból van jelentősége: míg a betegek a nyílt hasi műtétek után 6–7 napig feküdtek a kórházban, ez az idő a laparoszkópos beavatkozás után 3–4 napra csökken. A betegforgalom ilyen vonatkozásban növelhető, egyszersmind rövidül az előjegyzési idő is.


– Egyedül szakmai szempontok döntik el azt a kérdést, kinél milyen műtéteknél indokolt, illetve lehet a laparoszkópos beavatkozás – hangsúlyozta dr. Csécsei Károly. – Osztályunk orvosaiból már létrehoztuk azt a csoportot, amely az új laparoszkópos berendezéssel műtétre jogosult. Gondoskodunk a szakorvosok rendszeres továbbképzéséről is.


– Az urológiai osztály orvosai a kórház sebészeitől, illetve nőgyógyászaitól, valamint a budapesti és a debreceni egyetemi kórházakban kapnak képzést a laparoszkóp használatát illetően – tudtuk meg dr. Erdei Károly szakmavezető főorvostól. – Évente 7–800 műtétet végzünk, úgy számoljuk, e beavatkozások mintegy 15–20 százalékánál alkalmazhatnánk laparoszkópot. Reményeink szerint áprilisban már ilyen műtétekre is sor kerülhet osztályunkon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulhat a Lenck-villa

Sopronban a Lenck-villa rekonstrukciója előtt utat nyitott megyénk közgyűlésén hozott döntése. Tovább olvasom