Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Húsz kilométer sífutópálya készült

A Soproni-hegységben civil kezdeményezésben húsz kilométernyi sífutópálya készült el. Ám ezek a túraútvonalak az év minden szakában használhatók, síbotokkal sétálva (nordic walking).

– A pályák kialakításával az a cél vezérelt, hogy a soproniaknak és a környéken lakóknak ne kelljen máshová utazniuk, ha az egészséges életmód keretében a sífutással vagy a nordic walkinggal szeretnének edzettebbé válni – részletezi Kubinszky András építész, ötletgazda, a pályák tervezője. – Tavaly három ilyen útvonalat alakítottunk ki, és mivel havazás is volt, használatba is lehetett venni azokat. A Muck, illetve a Várhely környéki útvonalak után most további pályák készültek el. A negyedik a Károly-magaslati parkolót köti össze a Várhely körüli pályával. Az ötödik a Fáber-réten található, míg a hatodik a Dalos-hegyi sílifttől kerüli meg a hegyet és vezet fel a Károly-magaslati parkolóig. A pályahosszak az 1,4 kilométertől egészen a 4 kilométeresig terjednek. A kitáblázással karácsonyig elkészülünk. Az útvonalak kijelölésénél egyeztettünk a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel, hogy lehetőleg ne zavarjuk a hagyományos sétautak forgalmát. Arra is ügyeltünk, hogy a pályák ne legyenek meredekek, így például egy négy kilométeres útvonalon alig 40-50 méter a szintkülönbség. Egy hetedik pályát is tervbe vettünk, amely a Kecske-patak völgyén és a harasztoson keresztül vezetne a Lövér szállóig.

Kanyó Béla és Kubinszky András ötletgazda-tervező a Sopron környéki – és a nordic walkinggal is használható – sífutópályák térképével. Fotó: Gosztonyi
Kanyó Béla és Kubinszky András ötletgazda-tervező a Sopron környéki – és a nordic walkinggal is használható – sífutópályák térképével. Fotó: Gosztonyi

A használt nyomvonalfektető gépet Ausztriából szerezték be közel egymillió forintos költséggel, és most már csak a hóra várnak, hogy a berendezés nyomán egy méter szélességű sífutópálya jöhessen létre.

Kanyó Béla közgazdász, a Fáber Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület titkára hozzátette: a sífutópályákat mindenki saját felelősségére veheti igénybe.

Mivel hegyi mentőszolgálat nincsen, ajánlott a csoportos kirándulás. A pályák gondozását saját erőből, továbbá a Taeg és más támogatók segítségével végzik. Állandó kapcsolatban vannak az erdőgazdasággal, így a hójelentésről és az útvonalak állapotáról a www.sopronnordic.hu weboldalon kaphatnak mindig friss információt a túrázni kívánók.

Olvasóink írták

 • 15. bp 2009. december 07. 15:33
  „fcsopron60
  Pl. én fogom használni, kirándulni és koicogni egy jót a friss levegőn!
  Te pedig csak ülj, írogass hülyeségeket és nézd a focidat.”
 • 14. hokiel 2009. december 07. 14:00
  „Valamikor, van mát tán 2 éve is, akkor az első ötlet: a Zichy rét mögötti részen lett volna a kalandpark, de az a tervezetig sem jutott el.
  A Fagus melletti terület közvetlenül a fölötte lévő vízműves végponti medencéből kijövő cső feletti rész, nem beépíthető.”
 • 13. fmarco 2009. december 07. 11:33
  „Én csak annyit szeretnék mondani, hogy a Fagus melletti erdőrész - ha jól tudom - a vízműé. Ez nem 100%-os, de ami sokkal fontosabb, hogy talán rendbe tehetnék ott egy szakaszon a Borostyánkő útat, korabeli anyagok felhasználásával, akár egy stilizált mérföldkővel. Azért modnom ezt, mert Ausztriában számos helyen van emlékeztető (Doborján szélén például, vagy északra az osztrák - talán - egyes út mentén), ők büszkék rá. Nem kerülne szerintem sok pénzbe, és érdekesség lehetne... Nagyívű elképzelés lehetne a Borostyánkő útat a sógorokkal közösen úgy felújítani, hogy az turistaútvonal lenne a határokon átivelően a régi nyomvonalon észak-déli irányban!!! Bocsi a vége kicsit offtopic, csak valaki felvetette a Fagus melletti erdőrészt.”
 • 12. fcsopron60 2009. december 07. 08:58
  „Ki k fogják használni?
  Hó sincsen!!
  Inkább focicsapat kellene!!
  Arra sok sok ezer ember kiváncsi!!
  Megint csak a gazdagok szórakozása a lényeg!
  Kis pénzü embernek nincsen 100.000 -150.000 ft felszerelésre!!”
 • 11. bentham23 2009. december 06. 11:57
  „8-ra
  A kalandparknak kiváló helye lenne a Hotel Fagus meletti erdőben. Így a kalandparkba (a csapatépítő tréningre) érkező emberek szállása is meglenne oldva.
  (bár lehet ez ellen meg a szálloda menedzsmentje tiltakozna, hogy a kalandpark nagy forgalma zavarni fogja a szállóvendégeket).”
 • 10. dina22 2009. december 06. 06:31
  „Hmm ez mind szép és jó, csak azt nem értem, minek kell sífutópálya mikor évek óta hó nincs. Igaz a Nordic Walkingosoknak jól fog jönni, de a sífutáshoz hó is kéne.
  Kedves Pfff igaz a Brennbergi részen meg szokott maradni, de egy sípályához 5 cm nem elég... annál több meg régen esett ezen a környéken.”
 • 9. polgmester 2009. december 05. 16:58
  „Szép,hogy ez megvalósul!Oké!A fejlesztés tovább folyik,de a pénügyi dolgokról is kell beszélni!Itt is lesz védett növény taposás,szemtelés,mert ahol minél nagyBB a tömeg,legalább is NÁLUNK ANNÁL TÖBB SZÉTSZÓRT
  SZEMÉT KELETKEZIK!Ha van gyűjtő,ha nincs!”
 • 8. hokiel 2009. december 05. 13:34
  „1hez
  Nem tudom, mikor fogják megérteni a népek, a kalandpark a levegőben van, majdnem 85 %ban, tehát nem tudják letaposni az alatta amúgy nem lévő cikláment”
 • 7. bp 2009. december 04. 16:22
  „Beaubo!
  A honlapjukon letölthető a térkép. Nekem már megvan :-)”
 • 6. pffff 2009. december 04. 16:02
  „egy normális sipálya kéne a közelbe az lenne az igazi :(”
 • 5. epitaphium 2009. december 04. 15:42
  „Gratulálok az ötlethez, jó elgondolás.Viszont arra is kéne gondolni hogy szerintem nem sokáig fognak a táblák a helyükön állni, ismerve a soproni erdei vandalizmust...Vagy költsenek rá annyit hogy betontáblák lesznek, vagy ne rakjanak ki inkább semmit, mert a többit úgyis kirugdossák az idióták....”
 • 4. Beaubo 2009. december 04. 14:22
  „Jó lenne, ha az olvasók is láthatnának a pontos térképet/útvonalat!
  Vagy online, hol lehetne megnézni ?!?”
 • 3. bp 2009. december 04. 13:11
  „Az 1m szélesség a kb. 30 cm-es nyomtávhoz tökéletes, valószínűleg ezt a szélességet tudja befogni a nyomvonalfektető. Nyilvánvaló, hogy az "ösvény" bruttó szélessége ennek a sokszorosa.”
 • 2. Tapmancs 2009. december 04. 11:51
  „Az egy méteres szélesség nem kevés egy kicsit?”
 • 1. bentham23 2009. december 04. 10:59
  „Végre egy a Soproni Hegységbe illő fejlesztés (beruházás), gratulálok a Fáber Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesületnek.
  Az ehhez hasonló dolgokkal lehet igazán növelni a látogatottságát az erdőnek.
  (nem azzal, hogy több száz "szórakozni" vágyó embert zsúfolunk össze egy körbekerített 1hektáros területre, ahol a védett növényeket tapossák halomra lásd kisalföld: nincsenek veszélyben a ciklámenek című írása vagy netán magánkórház építésével)
  Még egyszer gratulálok a megvalósításhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne dőljünk be a csábító ajánlatnak!

Az utóbbi időben több soproni és városkörnyéki kisvállalkozást kerestek meg csalók… Tovább olvasom