Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Húsz hektáron épül a cséri hulladékkezelő központ

3,5 milliárd forintból, 14 hónap belül kell elkészülnie a Sopront és 38 térségbeli települést érintő beruházásnak.


Újabb, fontos szakaszába lépett a Sopront és további 38 települést érintő térségi hulladékgazdálkodási program. Csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdődhet a kivitelezés. A 3,5 milliárd forintos beruházást egy konzorcium nyerte meg, vezetője a Swietelsky Magyarország Kft., tagja pedig a West Hungária Bau Kft.

A cégeknek 14 hónapjuk van arra, hogy a projekthez kapcsolódó létesítményeket megvalósítsa.

A projekt legjelentősebb, zöldmezős beruházásaként a közel húsz hektáron Cséren megvalósuló Regionális Hulladékkezelő Központ lesz. Ettől függetlenül, további feladat lesz majd még szükséges edények, zsákok, gépek és eszközök beszerzése.

- Ennek éves befogadóképessége évi mintegy 19 ezer tonna lesz - mondta el Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

- Ide már csak a korábban kiválogatott, újra nem hasznosítható anyagok kerülhetnek. Sopronban, a Harkai úton szelektív válogató, átrakó és biohulladék-komposztáló épül. A rendszer része lesz továbbá a fertőendrédi térségi központ. Itt átrakóállomás, valamint biohulladék-komposztáló létesül. Lesz még három hulladékudvar, ugyanennyi újrahasználati pont, illetve 114 hulladékgyűjtő sziget.

A cséri lerakóba összesen 300 ezer tonna anyag kerülhet. Így Sopron, valamint a térségbeli településeken 15 évre megoldott lesz a hulladék elhelyezése.

A projektben részt vevő települések, és a hulladék szállításának napja.
A projektben részt vevő települések, és a hulladék szállításának napja.


A kivitelezés utolsó hónapjaiban lesz a próbaüzem.

Igaz, a lerakót már idén október végén szeretnék átadni. A lakosságnak idő közben azonban több, fontos változásra is fel kell készülnie.

Fokozatosan bevezetik, az úgynevezett háromedényes rendszert. Ennek lényege, hogy a már meglévő edények mellé még egyet kap a lakosság. Továbbá, eljuttatnak  egy-egy zsákot is. Külön kell gyűjteni majd a papírt, a fémet, a műanyagot, a fel nem használható anyagokat, valamint a konyhai lebomló hulladékot is.

 Volt rekultiváció is

Mágel Ágost a sajtótájékoztató keretében azt is közölte, Sopronban és a város 12 településen lezárult az illegális hulladéklerakók rekultivációja. Ez 2,6 milliárd forintba kerül.


A lakosságot minden bizonnyal egyik legjobban érdeklő kérdés, hogy mennyit kell fizetnünk mindezért. Idén, az év elején már volt egy 4,2 százalékos drágulás. Az, hogy a jövőben mennyi lesz a szolgáltatás díja, egyelőre még nem ismert.

Jövő nyártól, már teljes kapacitással működik majd a cséri lerakó, és belehet zárni a most használatban lévő soproni, Harkai úti telepet. Ettől számítva tíz év alatt kell elvégeznie a tulajdonosnak a rekultivációt.

Röviden:

Zöldmezős területen 20 hektáron Cséren valósul meg a regionális hulladékkezelő központ, aminek évi kapacitása 19 ezer tonna.

Fertőendréden átrakóállomás és biohulladék komposztáló épül. Továbbá három hulladékudvar is létesül - mindezt csütörtöki sajtótájékoztatón jelentették be a projekt vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőd: távollétében váltották le az alpolgármestert

Fertődön, nyílt ülésen jelenlévő öt képviselő visszahívta Irinkov D. Mihály alpolgármestert a… Tovább olvasom