Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Húsz éve nyíltak meg a sorompók a keletnémetek előtt

Éppen húsz esztendeje, vasárnap este nem mindennapi hír hangzott el az akkori, legnézettebb politikai tévéműsorban, A HÉT-ben.


Horn Gyula külügyminiszter bejelentette: éjféltől kiengedik a Magyarországon tartózkodó, okmányokkal (NDK-útlevél vagy vöröskeresztes okmány, esetleg személyi igazolvány) rendelkező keletnémeteket Ausztriába.

Példátlan volt ez, hiszen először fordult elő, hogy egy „szocialista ország" kormánya nyíltan szembehelyezkedjék egy másik, a szovjet tömbön belüli állam érdekeivel és akaratával. Összeállításunkban a Kisalföld akkori híreiből idézünk. (Erről bővebben a Kisalföld csütörtöki számában  olvashatnak.)

Vasárnap éjszaka Hegyeshalomnál. „... Ki hogyan készült rá, mikor, mit tudott és mit nem, arról nincs információnk. Egy biztos: vasárnap este kilenc órától(!) már megkezdődött az NDK-s rendszámú autók felsorakozása Hegyeshalom térségében. Sokan taxival érkeztek, 4000 forint volt a tarifa Budapestről...

Vidus Tibor határőrezredes, a BM Határőrség Győri Kerületének akkori parancsnoka húsz éve tájékoztatta a Kisalföldet. Most, az évforduló apropóján interjút adott lapunknak, amit a Kisalföld napilapban olvashatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított Uszoda utcát

Fodor Tamás polgármester alpolgármesterei jelenlétében szerdán átadta a felújított Uszoda utcát és… Tovább olvasom