Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Húsz év után szabadulhat a kettős gyilkos

Akár kötél általi halálbüntetést is kaphatott volna a most 46 éves Sárosi Gyula két ember meggyilkolása miatt 1988-ban.
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, ami húsz év börtönt jelent. Sárosi – aki 16 hónap múlva szabadul – ma meglátogathatja Budapesten élő családját.

– A börtön kemény dolog, mindenkinek azt ajánlom, inkább összeszorított fogakkal, de uralkodjon indulatain, semmint hogy gyilkosságot kövessen el – kezdi történetét a sopronkőhidai fegyintézetben Sárosi Gyula, akinek lelkén két ember meggyilkolása szárad. Ő már látja a kiutat: életfogytig tartó büntetést kapott 1988-ban – gyakorlatilag húsz évet –, így 16 hónap múlva szabadul. A büntetés-végrehajtás Sárosinál már a külvilághoz való szoktatás módszerét alkalmazza: az elítélt „átmeneti csoportosként" a hétvégén egyedül, kíséret nélkül meglátogathatja Budapesten élő feleségét, gyermekeit, unokáit.

Rendes környezetben nőtt fel

Sárosi Gyula annak idején rendes családi környezetben nőtt fel két testvérével együtt. Az iskolában a matematika, a fizika és a kémia volt a kedvenc tantárgya. Végül vadtenyésztő-vadgazdálkodó technikusi oklevelet szerzett, nem sokkal később gmk-t alapított, majd megnősült. Édesapja – akit rokoni szálak fűztek a 20–30-as évek legendás futballistájához, Sárosi dr.-hoz – erdész volt, a soproni egyetemen végzett.

– A börtönben eltöltött hosszú évek alatt az fájt a legjobban, hogy amikor három gyermekem közül az egyik két éve autóbalesetben meghalt, nem lehettem ott a temetésen – mondja Sárosi Gyula. – Nem a börtönparancsnokon múlott, ő emberségesen állt a dologhoz: felügyelet kíséretével elmehettem volna. Aztán arra gondoltam, senkinek se lenne jó, ha a temetőben fegyőrökkel biztosított rab álldogálna, ezért inkább csak magamban gyászoltam. Amúgy is mindenem a családom, a balhémat is az okozta, hogy megzsaroltak, s megfenyegették az enyéimet. Való igaz, akkoriban nem mindig jártam az egyenes úton, sefteltem is derekasan, de hát a nyolcvanas években mindenki úgy próbált megélni, ahogyan tudott. Társammal egyszer nagy lélegzetet vettünk, s belevágtunk a csempészetbe, többek között a fegyverüzletbe is. Hogy honnan vettük az árut? Nem, nem külföldről, hanem fordítva: bentről kifelé szállítottunk, de erről nem akarok beszélni. Jól is ment az üzlet, amikor a társam úgy gondolta, elég volt, kiszáll, s megfenyegetett: ha nem adok másfél millió forintot neki, feldob a rendőrségen. Nem hittem volna, hogy komolyan gondolja, de ő nem tágított: másfél millió forintot követelt, ami még a nyolcvanas évek végén is nagy pénznek számított. Ahogy mondani szokás, többfordulós tárgyalás zajlott le közöttünk.

„Imádtam a feleségemet"

– Társam elkövette azt a hibát, hogy kijelentette: ha nem fizetek, a családom issza meg a levét. Tehát nemcsak hogy megzsarolt, hanem még meg is fenyegetett. Képzelje el a helyzetet, imádtam a feleségemet, s akkor már három kisgyermekünk volt. 1988. január 18-ára újabb találkozót szerveztem, hogy megbeszéljük a dolgokat, s jobb belátásra térítsem Károlyt, aki pont akkor magával hozta a feleségét is. Kocsimmal – egy Lada Combival – a fővárostól mintegy harminc kilométerre lévő bányához autóztunk, ahol hosszasan vitatkoztunk, legalább félórát. Ő makacskodott továbbra is, s újból kilátásba helyezte családom kinyírását. Ekkor elborult az agyam, elővettem a stukkeremet, s lelőttem. Ilyenkor az ember nem képes mérlegelni, nem is igen tudja, mit cselekszik: a feleségét is megöltem, megfojtottam. Február 8-án elkaptak a zsaruk. A házaspár lakásán tartott házkutatás során mikrokazettás magnófelvételeket találtak: a társam titokban fölvette a velem folytatott beszélgetéseket, így vezettek hozzám a szálak. Ősszel már ítéletet is hirdettek az ügyemben. Bárándy ügyvéd úrnak kell megköszönnöm, hogy nem kötél általi halálbüntetést kaptam, „csak" életfogytig tartó szabadságvesztést. Ha nem nyúlok a nőhöz, megúszhattam volna 2–8 évvel, hiszen zsaroltak, végső kétségbeesésemben követtem el a gyilkosságot. Így viszont az aljas indok is a vádpontok közé került. Húsz év börtön... S hogy megbántam-e a tettemet? Már akkor, abban a pillanatban, amikor végeztem a két emberrel. Az asszonyt sajnáltam is, nem tehetett arról, hogy belekeveredett ebbe a zűrös ügybe, viszont élő tanút sem akartam hagyni.

A börtön jó edzésnek bizonyult

– Szentül megfogadtam: soha, de soha többé nem fog velem előfordulni, hogy nem leszek képes kontrollálni az indulataimat. A börtön ilyen szempontból jó edzésnek bizonyult, ám sikerült: egyetlenegy fenyítési lapot nem kaptam, végig dolgozhattam, most éppen körletraktárosként, panasz pedig nem lehetett rám. Itt bent barátok, ellenségek? Ügyeltem arra, ne keveredjek semmiféle balhéba. Nehéz volt ez a közel húsz év, nagyon nehéz. A feleségem pár évre rá elvált tőlem. Megértettem a lépését, sok ez a két évtized, amit kaptam. Ő kilenc évig élt egy új férfi oldalán. Viszont eközben is meg-meglátogatott a gyerekekkel együtt, s alighanem ez volt az oka annak, hogy az új kapcsolata is megszakadt. Azt hiszem, mindig is szerettük egymást, még így is, hiszen tudta, a családomért követtem el azt, amit nem szabadott volna. Aztán újból fellángolt közöttünk a szerelem, teljes szívvel visszatért hozzám, aminek nagyon örülök: lesz hová mennem, amikor kiszabadulok. Tizenhat hónap múlva ismét az enyéim körében lehetek, s már tervezzük a jövőt: a lányunk vállalkozó, ővele alakítok egy gazdasági társaságot. A büntetés-végrehajtás jóvoltából immár nem csak az újságokból és a tévéből láthatom a világot, élőben ismerkedhetem a kinti léttel. Szombaton egyedül, mindenféle kíséret nélkül utazhatok haza, hogy meglátogassam szeretett feleségemet, fiamat és lányomat, két unokámat. Úgy vélem – de a börtöntapasztalatok alapján állíthatom is –, egyedül a család jelenti azt az erőt, ami nélkül tényleg és végleg tönkremenne egy súlyosan megtévedt ember élete...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos tudnivalók a szavazásról

Minden magyar állampolgár a tartózkodási helye szerint illetékes választói körzetben névjegyzékbe… Tovább olvasom