Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Húsvéti szvit gitárra és bőgőre

A soproni Sárközi Gábor főállású muzsikus, a szombathelyi szimfonikusok alkalmazzák. Bármikor, bármilyen formációban szívesen színpadra áll, most zenésztársaival különleges produkcióra készül, melyet a Liszt-fesztiválon adnak elő.

A fiatalember zenészcsaládba született. Ő sem akart más hivatást, konzervatóriumot végzett, nagybőgőn, gitáron is játszik. Főállásban a szombathelyi szimfonikusokkal zenél, dolgozik a soproni színház zenekarában, tanít a zeneiskolában, szabadidejében pedig a saját csemetéit oktatja. Most nagyszabású és különleges produkcióra készül zenésztársaival, március 20-án a Liszt-központ Liszt Termében a Liszt-fesztivál keretében Oscar Peterson Easter-suite című művét adják elő.

– Az érdeklődők különleges jazzelőadást láthatnak. A darab gyakorlatilag húsvéti szvit, mely Jézus életének utolsó kilenc jelenetét kelti életre a zene eszközeivel, egészen a feltámadásig. Ez azért kuriózum, mert egyházi témájú művek inkább csak a hagyományos értelemben vett komolyzenei darabok közül kerülnek ki, a jazz nem erről volt híres.

A jazzformációban Cséplő Norbert gitáron, Pintér Péter zongorán zenél, a dob mögött Stöckert Ádám foglal helyet, nagybőgőn pedig Sárközi Gábor játszik. Fotó: Magasi
A jazzformációban Cséplő Norbert gitáron, Pintér Péter zongorán zenél, a dob mögött Stöckert Ádám foglal helyet, nagybőgőn pedig Sárközi Gábor játszik. Fotó: Magasi

Magam is azt hittem, hogy a jazz a hangszerek közötti párbeszédről és a zenészek virtuozitásáról, versengéséről szól, de be kell látnom, sokkal több annál. Amikor Peterson művét meghallgattam, azt mondtam, ha ez a jazz, akkor én ezt akarom csinálni. Szerencsére nagyon jó muzsikusokkal valósíthatom meg az álmomat, kiváló zenészekkel adjuk elő a művet.

Színpadra lép a zongorista Pintér Péter, aki a montreux-i zenei fesztiválon nemrégiben Magyarországot képviselte, dobon a már országos ismertséget is szerzett Stöckert Ádám játszik, Cséplő Norbert Bécsben tanulja a zenét, ő gitározik a koncerten, jómagam pedig nagybőgőn muzsikálok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A börtön falain kívül dolgoznak a rabok

Március közepétől az egyik soproni hulladék feldolgozó üzemben dolgozik majd tíz elítélt. Őket egy… Tovább olvasom