Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Hűségnap Sopronban: szobra is van a népszavazás kezdeményezőjének - fotók

A hűség napján leplezték le szombaton, a soproni Erzsébet-kertben felállított Bánffy-szobrot.


Felavatták gróf Bánffy Miklós szobrát Sopronban

Gróf Bánffy Miklós polihisztor, Magyarország egykori külügyminisztere szobrot kapott Sopronban. A felszólalók a szombati avató ünnepségen, a hűség napi megemlékezésen kiemelték, az, hogy 1921-ben népszavazás dönthetett Sopron és a környező nyolc település hovatartozásáról, nagyban gróf Bánffy Miklós diplomáciai érdeme.

A korabeli népszavazáson 15 334-en, köztük a soproni polgárság mintegy 73 százaléka Magyarország mellé tette le szavazatát. Az eseményre utalva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, Sopron nemcsak Magyarországhoz hűséges, hanem azokhoz az emberekhez is, akik tettek a városért.

Bánffy Miklós munkássága, élete pedig arra késztethet minket, hogy a nemzet megújításával foglalkozzunk – fogalmazott a miniszter. Szájer József európai parlamenti képviselő a többi között arról beszélt, hogy a gróf tevékenysége mutatja, az értékeket és az érdekeket össze lehet hangolni. A magyar politikusoknak is a magyar értékeket kell képviselniük – tért ki napjainkra az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere kiemelte, Sopron 1277-ben is bizonyította már hűségét, amiért szabad királyi városi rangot kapott. Az itt élők hűségükkel minden időben a haza és a nemzet szeretetét mindennél előbbre valónak tartották és tartják ma is, napjainkban – mondta. Firtl Mátyás (KDNP), Sopron és környéke országgyűlési képviselője a Bánffy-szobor üzeneteként azt fogalmazta meg, legyen ez egy örök jel Sopronban, hogy a magyar nemzet egységes és összetartozik, és felelősséget viselünk minden magyarért.

Gróf Bánffy Miklós szobra Párkányi Raab Péter alkotása. Az egykori külügyminisztert karosszékben ülve, idős, öltönyös úrként ábrázolja, kezében egy könyvvel. Körülötte pedig kődarabok, amelyek a szétszakított országot szimbolizálják.

Korábban - Bánffy Miklós, egykori külügyminiszter szobrát avatták fel szombaton a hűség napi megemlékezésen Sopronban.

Az ünnepségen beszédet mondott Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, Fodor Tamás, a város polgármestere, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő. A műsorvezető Kerényi Imre volt.

Közreműködött a Fidelissima Vegyeskar, Arany János vezetésével.

Felavatták Bánffy Miklós szobrát. Fotó: Magasi


Az Erzsébet-kertben felállított, a nemzet összetartozását jelképező alkotás avatásán több száz helybeli vett részt.

A mű Párkányi Raab Péter alkotása.

 Az 1921-ben, Sopronban és a város térségében történtekről bővebben itt olvashat >>


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 25 millió forinttal támogatta a szobor elkészítését és elállítását.

Bánffy Miklós diplomáciai tevékenységének is köszönhető, hogy Sopron magyar város maradt, és ezt megelőzően 1921. december 14-én megtarthatták a népszavazást - érvelt a Bánffy-szobor mellett a soproni közgyűlés korábbi előterjesztése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentés Sopronban: emelik szociális dolgozók béreit

A szociális szférában dolgozók 5-11 százalékos bérpótlékot kapnak jövő januártól. Tovább olvasom