Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Hűségnap: Provokatívnak tartották az ágfalvi emlékművet

Rövid riportot közölt a Der Standard című osztrák lap szerdán az 1921-es népszavazás évfordulóján a 2002-ben állított ágfalvai emlékműről.

A liberális napilap cikkében a Sopronhoz közeli, határ menti település német kisebbségi önkormányzatának korábbi vezetője, Böhm András felidézte, hogy provokatívnak tartotta az emlékmű felállítását Ágfalván, ahol a lakosság 82,2 százaléka Ausztria mellett szavazott.

Böhm elmondása szerint a települési önkormányzat és a német kisebbségi önkormányzat az emlékmű ellen foglalt állást, Wágner Géza akkori polgármester ennek ellenére keresztülvitte az emlékmű ügyét. Az ágfalvi emlékmű végül kompromisszumos megoldásként egy kiegészítő táblát kapott, amelyen feltüntették a helyi népszavazási eredményt.

Olvasóink írták

 • 18. SC 2011. december 15. 15:45
  „17. FREDDY/S
  Hahó,meghallom a mondókádat halkan is.:-)
  Sopronban és környékén tiszteletben vannak tartva.Egy ember erőltette azt az emléktáblát.De neki a véleményed már nem tudod elmondani.A kiegészítő táblával úgy gondolom,korrekt lett az emlékmű,ne felejtsd, egységes népszavazás volt,ennek is emléket állítottak.”
 • 17. FREDDY/S 2011. december 15. 15:17
  „16. SC 2011.12.15. 14:44 Nincs ha,de,talán,stb.Ez a tény.
  DE A NEMZETISÉGIEKET TISZTELETBEN KELL TARTANI, HA TETSZIK, HA NEM, nemde...”
 • 16. SC 2011. december 15. 14:44
  „Ágfalva nem egy külön álló tényező volt,hanem azon falvak és Sopron közössége,ahol kiírták a népszavazásokat.A végeredménybe az össz százalék számított.Tessék ezt figyelembe venni.Ágfalva magyar maradt.Nincs ha,de,talán,stb.Ez a tény.”
 • 15. FREDDY/S 2011. december 15. 14:00
  „Egy pohár lehet félig tele vagy félig üres, hogy melyiket használjuk az csak nézőpont kérdése, mert az egyik többnek tűnik, nemde...”
 • 14. Lincsi 2011. december 15. 13:10
  „Mindenki tegye fel magának a kérdést, h vajon tudja-e, hogy akkor kik voltak azok akik Magyarország mellett szavaztak akkor, ha nem az ezekben a falvakban élők, és tudomásom szerint még csak nem is a (ténylegesen)soproniak. akkor is úgy működött mint, most, ha kellett valahová a szavazat, hát oda utaztatták, költöztették, beiskolázták, katonának elhozták, stb az embereket. Nem volt az akkor sem fer. Kár itt bármit ünnepelni, vagy a látszatot kell ennyire tartani még ma is? De ki/kik felé?”
 • 13. TancsKaszabell 2011. december 15. 10:16
  „A címben foglaltak szerintem igazak ezért az a tábla talán mégis segített abban,hogy közösen éljük mindennapjainkat és emlékezéseink,ünnepi beszédeink ne hazugságokra emlékeztessenek másokat,mondjuk azokat akik ezt és akkor és most is másképpen élhették/élik meg.Akárhogy is a múltunk közös arról hazudozni azt átírni,- már ki tudja hányadszor-, gazemberség !!!
  Paul Lendvai az ,,Elherdált országom - Magyarország ...című könyvében ezt a kérdést is érinti...igen kritikus éllel pedig ő magyar ember és magyarságát soha nem tagadta meg,az is igaz,hogy nem agyarkodott soha sem!!!
  Nem csak külföldön élő publicistákra hivatkozhatunk hiszen Böhm András is fel merte emelni a szavát a történelmi tények meghamisítása ellen és megírta azt a szép helytörténeti könyvét...”
 • 12. modernsopron 2011. december 15. 09:31
  „EZ VAN....HAZUGSÁGRA VAN FELÉPÍTVE A TÖRTÉNELMÜNK....NÉZZÜK MÁR SZEMBE SAJÁT VALÓSÁGUNKKAL, VAGY A GYEREKEINKNEK IS FOGUNK HAZÚDNI ????”
 • 11. FREDDY/S 2011. december 15. 08:26
  „Az alapvető tévedés ott kezdődik, hogy a a 82,2 % nem teljesen kisebb, mint a 17,8%-os többség, mert a matematika nem pontatlan csak félremagyarázható, nemde...”
 • 10. matuskaszilveszter 2011. december 15. 07:59
  „7. DK !
  A való-világ "kiszavazósó"fontossabb?????????”
 • 9. FREDDY/S 2011. december 15. 07:44
  „A sors előbb vagy utóbb rendezi a problémákat, mint ahogy az NDK is zátonyra futott. Nekünk inkább a államháztartási hiánnyal kellene foglalkozni és azokkal akik azt összehozták, hogy a rendezés után jobban élhessünk mint a szomszédban, nemde...”
 • 8. calcio 2011. december 14. 22:52
  „ezzel is kell foglalkozni!!”
 • 7. DK 2011. december 14. 22:04
  „Szerintetek ez a legnagyobb probléma most az országban?
  Valóban ezzel kell foglalkozni?”
 • 6. Baltazár 2011. december 14. 21:59
  „Ez akkoriban 2002 ben a felső vezetés utasítására és annak jóváhagyása mellett történt.
  Voltak ellenzői az emlékműnek de elnyomta őket a Szembe szél.
  Közel távol Nagycenk és Sopron volt az akinek lakói inkább Magyarország ill nem is Magyarország hanem Magyar Királyság mellett tették le a voksukat.
  A szavazás hogy s mint zajlott azt már nagyon sokan megírták különböző nézeteik szerint.
  Az emlékmű átadásánál ott voltam én is és vegyes hangulatban néztem végig a beszédeket és a tárogató szomorú hangját.Akkor úgy gondoltam hogy teljesen felesleges ez az egész rongyrázás.Most évek múltán igen is jó látni a többség véleményét a kiegészítő táblán.

  Böhm András hogy fel merte emelni a szót a történelmi tények meghamisítása ellen és megírta azt a szép helytörténeti könyvet inkább megérdemelne egy Díszpolgári címet mint a régi átkos időkre emlékeztető Szájer nevezetű.
  És a Harkaiak tudnának mesélni. mind a Szájer családról mint a népszavazásról. ŐK 90% többséggel Ausztria mellé szavaztak.
  Ezt a szavazati arányt aztán díjazták a német ajkú lakosság erőszakos kitelepítésével majd az azután magyarabb származású telepesek ide helyezésével meg is szüntették a német többséget.
  Ágfalva és Harka sorsa 1921 után szinte azonos.”
 • 5. 54.okos 2011. december 14. 21:51
  „Nem tudom ! Miért kell külföldi sajtóhoz rohangálni . Így változni fog valami ? Nagyobb ember lesz Böhm András mer jól megmondta ? Vagy csak az osztrák fog rajtunk röhögni hogy egymásnak ugrasztanak.
  Elismerem közösségi munkáját ez vitán felül áll, de ez akkor se gerinces dolog .Másik érintet vajon miért nem kérdezték meg? Jaaaa ...
  Ezzel gerjesztik a feszültséget...
  Történelem hamisítás meg kedvenc sógor szöveg.
  Persze a második Ágfalvi csatában is nehéztüzérséggel lőttük bátor osztrák csendőröket ha
  Őket kérdezzük... Szoborral kapcsolatba meg kompromisszum született, akkor meg mi a baj ?
  Végül is még is csak Magyarországon élünk, nem Ausztriába, de a határ nyitva. . . El lehet költözni... ott maximálisan figyelnek a kisebbségre... Szeretik nagyon az arabokat, meg az Anschluss 38-ban is nagy kényszerítő erő útján lett rájuk erőltetve...”
 • 4. FREDDY/S 2011. december 14. 21:00
  „Mindenkinek az alapvető emberi jog alapján a múltját tiszteletbe kellene tartani és akkor elkerülhetők lennének a nézeteltérések. A Vaterland nem egyenlő az anyafölddel, de félremagyarázni még lehet, nemde...”
 • 3. Soproni_01 2011. december 14. 16:24
  „54.okos Ezek szerint te jobban szereted, ha meghamisítják a történelmet??? Miért kell hazugságnak táblát emelni, főleg, ha az ágfalvai lakosok anno ausztriai illetőségre szavaztak. Felmerik vállalni a szavazás eredményét és azt, hogy Ők most kényszerből tartoznak Magyarországhoz. Tehát ők, mit is ünnepeljenek ezen a napon? ????????”
 • 2. amazingabor 2011. december 14. 16:22
  „Minden tiszteletem Böhm Andrásé, akit személyesen is ismerek és szerencsére többször is meghallgathattam őt az ágfalvi Német Nemzetiségi Tájházban gyerekeknek tartott előadásai alkalmával. Segítőkész, tárgyilagos embernek tartom és nem utolsó sorban ő az aki a soproni régió két- ill. többnyelvűségét hangsúlyozza, valamint ő az, aki azon fáradozott/fáradozik, hogy a Trianonnal elveszett régiós kapcsolatok újra egymásra találjanak.
  Az már csak magyar specialitás, hogy olyan területen emelnek emlékművet, ahol nem kellene, mert ott pont nem Magyarország mellett voksoltak többségében anno, de szerintem ezt a "problémát" megoldották a helyiek a kiegészítő táblával.”
 • 1. 54.okos 2011. december 14. 15:37
  „Hahaha!
  El lehet költözni és ott panaszkodni a külföldi sajtónak ! Ennyi gerinc lehetne valakiben nem oda ,, Wc´´-zik, ahol lakik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájer József újra a néppárti frakció alelnöke

Keddi strasbourgi tisztújító ülésén az Európai Parlament néppárti frakciója újraválasztotta a… Tovább olvasom