Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Hűségnap: Orbán Viktor is megemlékezett - Fotók, videó

A Hűségnap városi ünnepséggel ért véget. A kormány a kihelyezett ülésén gazdasági kérdésekről is tárgyalt Sopronban.18.44. A Hűség Napját a Széchenyi téri Hűségzászlónál tartott városi ünnepség zárta. Bregyán Péter színművész szavalata után a város új díszpolgára, Sarkady Sándor állt a mikrofonhoz.  Történelmi visszatekintésében rendre mai párhuzamot is hangoztatott.

Mint mondta, az akkoriak összefogásáról, sikerre vivő hazaszeretetéről elgondolkozhatnának a széthúzó mai magyarok. Sopronyi-Thurner Mihály, a népszavazás polgármesterének dicséretes tevékenysége kapcsán kiemelte: ˝Mutassuk meg: nem csak ünnepelni, hanem dolgozni is tudunk. A tisztességes  munkán áll vagy bukik a jövőnk. Legyünk büszkék arra, hogy a hűség és a szabadság városa vagyunk. Kissé lehajtani a fejet, de a szívet, azt föl, egyre csak föl!˝

Városi ünnepség a Széchenyi téren. Fotók: Magasi

A nagy tapsot kapott beszéd után a Makkos Ágnes vezényelte  Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar műsora kísérte a Hűségzászló megkoszorúzását.

15. 53. Gazdasági kérdésekről is tárgyalt a kormány szerdai kihelyezett ülésén Sopronban - mondta Giró-Szász András.

Az ülésen történtekről csütörtökön Budapesten tájékoztatják a közvéleményt - tette hozzá a kormányszóvivő.

Az MTI úgy tudja, megszületett a döntés a jövő évi költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat átalakításáról, a részleteket várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a kormányszóvivő ismerteti majd.

14. 55. Véget ért a megemlékezés a Hűségkútnál.

Fodor Tamás polgármester köszöntötte Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét az 1921-es népszavazás kilencvenedik, és a Hűségnap tízedik jubileumi évfordulója alkalmából. A polgármester a történelmi eseményekre visszaemlékezve beszédében úgy fogalmazott, a népszavazás lehetősége lyukat ütött a trianoni békediktátumon. ˝A gyászos évek után felcsillant a remény sugara, hogy talán ismét magyar lehet az, ami mindig is az volt˝ - fogalmazott a polgármester.

Orbán Viktor is megemlékezett a Hűségkútnál. Fotók: Magasi Dávid

Fodor Tamás elmondta, a város hűségét nem csak 1921-ben a népszavazáskor bizonyította, hanem 1277-ben és 1989-ben is. ˝Sopron szabad királyi városi rangot kapott 1277-ben, mert hűséges volt a magyar királyhoz, a Szent Koronához. 1989-ben a szabadság eszméjéhez volt hűséges a város˝ - hallhattuk.

A polgármester beszéde után Orbán Viktor egy nemzeti színű szalagot kötött fel a Hűség Koszorúra.

14. 45. Tapssal köszöntötték Orbán Viktort, amikor Fodor Tamás polgármester, és Molnár Ágnes, országgyűlési képviselő társaságában megérkezett a Hűségkúthoz.

14. 30. A Hűségkútnál húsz-harminc ember várja, hogy megérkezzen Orbán Viktor. A hivatalos menet már elindult ide.

Információnk szerint a nap folyamán atrocitás nem történt, a rendőrségnek nem kellett intézkednie az ünnepségek helyszínén.

13. 00. A kormányülés véget ért. Információk szerint csütörtökön, Budapesten tartanak majd tájékoztatót az itt történtekről. Így, ha el is dőlt, egyelőre nem szivárgott ki, hogy kit lett a nemzeti fejlesztési miniszter utódja.

11. 00. A városházán elkezdődött a díszközgyűlés. Ennek keretében adják át a városi kintüntetéseket. A Hűség napja alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnök videóüzenetet küldött.

Sopron Város Díszpolgára: Sarkady Sándor. Fotó: Magasi
Sopron Város Díszpolgára: Sarkady Sándor. Fotó: Magasi


A köztársasági elnök ünnepi köszöntője ide kattintva érhető el >>

A kitüntetettek.

Sopron Város Díszpolgára: Sarkady Sándor
Pro Urbe Sopron díj: Havas András
˝Civitas Fidelissima˝ díj: magánszemély: Bujdosó Alpár
és a közösség: Siketek és Nagyothallók Soproni Szövetsége
valamint posztumusz Becher Nándor
˝Dr. Király Jenő˝ díj: dr. Erényi Ottó
˝Humanitás˝ díj: Roth Gyuláné
˝Sopron Kultúrájáért˝ díj: Fejér Zoltán
˝Sopron Kiváló Pedagógusa˝ díj: Lang Ágota, Makkos Ágnes Ilona
és posztumusz Horváthé Székely Éva
˝Sopron Sportjáért" díj: Salga József és posztumusz Farkas Balázs
˝Wälder József˝ díj: Szita Elemér
˝Ifj. Flandorffer Ignác˝ díj: Magyar Dezső
˝Sopron Ifjú Tehetsége˝ díj: Erdélyi Soma
˝Sopron szolgálatáért˝ díj: Várnai László
˝Sopronért Emlékérmet˝ kaptak:
Bencze Bernadett, Demeter Zsolt, Feldinger György, Mérei Mária, Nyulász József, Pohl Mihály, Robert Wenzel, Turner Lajos

10. 00. AZ MSZP soproni szervezete rövid performansszal készült. Kalmár István, helyi elnök lufikat durrantott ki.

Erről bővebben itt olvashatnak >>

9.30. Orbán Viktor és a kormánytagok megérkeztek Sopronba. A Liszt-központban fogadta őket a városvezetés, majd elkezdődött a kihelyezett kormányülés, amely várhatóan délután egy óráig tart.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Sopronban döntés születhet Fellegi Tamás utódlásáról is, a miniszter arra hivatkozva jelentette be lemondását, hogy "teljes egészében az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni". A hvg.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, Horváth Gergely a legesélyesebb, a legtöbb kormányzati forrás biztosra veszi a kinevezését. Orbán Viktor már a hétvégi interjújában is jelezte, hogy méltányolja Fellegi döntését, de "erre kell megoldást találnunk, neki benne kell maradnia a kormányban, mert egyébként hogyan tudná kellő súllyal képviselni a magyar kormány álláspontját". Fellegi lemondásakor több kormányzati forrás is azt mondta, a volt miniszter konfliktusba került a Fidesz gazdasági háttérembereivel és ezért kényszerült távozni.

Sopronba érkezett Orbán Viktor és a kormánytagok. Fotó: Magasi.
Az eredeti napirend szerint a kihelyezett kormányülés protokoll célokat szolgált volna, hisz emlékülést terveztek a trianoni határdöntést módosító népszavazás 90. évfordulójára, és ennek alkalmából koszorúzást tartanak a Hűség Kútjánál. Ám a hétvégi brüsszeli EU-csúcs, valamint a minden korábbinál rosszabb magyar gazdasági kilátások átírták a „kottát" - írja a hvg.hu.

Háttér:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Fidesz-KDNP frakcióülése után azt mondta, a költségvetés esetleges módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kabinet, a büdzsé főszámait azonban nem szabad módosítani, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint a korábban vártnál. A költségvetési törvényjavaslat átalakítását pénteken, az uniós csúcstalálkozó után Brüsszelben jelentette be a kormányfő.
   
A kabinet abból az alkalomból tanácskozik Sopronban, hogy a város lakói 90 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai a nap folyamán megemlékezést tartanak majd a soproni Hűségkútnál, ahol köszöntőt mond Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester.
   
December 14-ét 2001-ben nyilvánította a hűség napjává egy kormányrendelet. A jogszabály arra emlékeztet, hogy Sopron a trianoni békeszerződéssel Ausztriához került, de a város lakossága az 1921. december 14-i népszavazáson úgy döntött: a település térjen vissza Magyarországhoz.
   
Hétfőn, napirend előtt a parlamentben a KDNP-s Firtl Mátyás - Sopron és térsége országgyűlési képviselője - azt mondta, Sopron méltó rangját a népszavazás nyolcvanadik évfordulóján az első Orbán-kormány adta meg, amikor a hűség napjává nyilvánította a népszavazás napját, december 14-ét. Ünnepüket az tenné teljessé, ha a kabinet a nyolcvanadik évfordulóhoz hasonlóan a kilencvenediken is a városba látogatna - tette hozzá.

Előzmény:
Idén tíz éve, hogy 2001-ben az első Orbán-kormány, az 1921-es soproni népszavazásra emlékezve, valamint a nemzethez és a hazához való hűségről tanúságot tevő polgárok előtt fejet hajtva december 14-ét a Hűség napjává nyilvánította. A városnak egy Hűségkutat, a szavazásban résztvett településeknek hűségemlékműveket adományozott.

A kormány az önkormányzatok, egyházak, iskolák, civil szervezetek figyelmét is felhívta, hogy országszerte méltóképpen emlékezzenek meg "Sopron népének" helytállásáról.

A kilencven évvel ezelőtti események tiszteletére a héten Sopronban több rendezvényt is szerveznek. A megerősített hírek szerint szerdán a kormány kihelyezett ülést tart. A városba várják Orbán Viktor miniszerelnököt is.

Olvasóink írták

146 hozzászólás
 • 146. SZILAJ 2012. január 05. 17:17
  „Na ebbe a széthúzásba fogunk egyszer mind beledögleni !”
 • 145. Franatic 2011. december 18. 10:24
  „Kedves zhall!
  Ha jól elovasod mégegyszer amit írtam, abból kiderül, hogy nem kérdéssel válaszoltam. Kérdőmondat a második, befejező mondat volt. Egyébként egyáltalán nem érzem bántónak, vagy zavarónak amit írtál, csak megjegyzést tettem rá. Ha kitaláltad az új kategóriádat, oszd meg mielőbb!
  Buék neked is!”
 • 144. Je.Ta. 2011. december 17. 14:45
  „A kihelyezett kormányülést inkább Kelet-Magyarországon,Nyíregyházán vagy Debrecenben kellett volna tartani.
  Az országvédelmi terv ismertetésénél erröl is beszélt a T.Kormányfö!”
 • 143. SC 2011. december 16. 17:52
  „140. TancsKaszabell
  Hahó!Értelmezési nehézségeid vannak?
  Én a Rongyos Gárdáról írtam,kizárólag!
  Nem a veresekről...”
 • 142. zhall 2011. december 16. 15:39
  „139. Kedves Franatic!Először is kérdésre kérdéssel nem illik válaszolni,az olyan "ovis".
  Nem soroltam kategóriákba az egész fórumot,csak felsoroltam néhány számomra szembetűnő kategóriát a teljesség igénye nélkül.Ezen kívül még van pár.Ez egy elég szubjektív dolog,de ezt mindenki megteszi,a saját maga értékrendje alapján,legfeljebb nem írja le.Igen,Te is megteszed,tedd a szívedre a kezed!Nem állt ezzel szándékomban senkit megsérteni,ezért nem írtam neveket.Aki magára ismert attól sem kérek elnézést,hiszen én a saját véleményem mondtam el egy olyan helyen amit erre találtak ki.Különben nem tűnt fel hogy Te érzed ezt egyedül bántónak,vagy zavarónak?Lehet új kategória született,még nem neveztem el de gondolkodom rajta.
  Különben én vagyok a "kötekedő" :)
  BUÉK”
 • 141. TancsKaszabell 2011. december 16. 13:58
  „Olvasom a híreket : ...Pro Urbe Sopron díj : Havas András...a kitüntető címet már a kórházban kapta meg !
  Szomorú vagyok mert elhunyt egy tisztességes,értékes,alkotó,közösségéért munkálkodó ember , Havas
  András vezérigazgató Úr !
  Ezt a kitüntetést,- különös tekintettel az önkormányzat általam nem is oly rég okkal vitatott,bírált kitüntetési
  gyakorlatára-, most az az ember kapta meg aki ezt kiérdemelte munkájával, magánemberi de még politikusi
  magatartásával is !!!
  Tisztességes politikus volt,együttműködésre kompromisszumra mindig kész,a más véleményekkel toleráns és csak az észérvek hatottak rá igazán.Politikai ellenfél volt nem ELLENSÉG !! Kötött kompromisszumokat de becstelent sohasem !!!!!
  Ismertem,régről,valamikor a szakdolgozatom egyik konzulense volt... ,sokat tanultam tőle...együtt tettünk
  vettünk a város érdekében és küzdöttünk vezetőink szakmai inkompetenciája ellen a fejlesztési programok
  kimunkálása,az egyeztetések során ,együtt tevékenykedtünk a hidrológiai társaságban illetve a METESZ-ben.
  Városunk vízhálózatának és vízellátásának,az üzemirányításnak a kimunkálása ,számítógépes megtámogatása
  később pedig az egész városi fejlesztés szakmai koordinálása volt a legfontosabb munkája.
  Havas András kiváló mérnők,sikeres ,elismert szakember volt.
  Nyugodj békében mérnök úr !”
 • 140. TancsKaszabell 2011. december 16. 09:57
  „"A balosok húzták fülüket,farkukat,a jobboldal állt ki csak a hazáért!"
  Ez így nem igaz!
  Ez sima hazugság,mert a Tanácskormány hadserege harcolt az ország területéért,területi integritásáért.
  EZ TÖRTÉNELMI TÉNY !
  A tények meg makacs dolgok és a tényeken nem kell vitatkozni,legfeljebb néhányak tudatlanságára
  rácsodálkozni !”
 • 139. Franatic 2011. december 16. 07:52
  „Kedves zhall!
  A fórumozók nevében írtam, mivel te az egész fórumot 4 kategóriába soroltad. Magamat az általad megadott szűk kategóriák egyikébe sem sorolnám, de akkor Te melyikbe sorolod magad?
  Boldog Karácsonyt!”
 • 138. zhall 2011. december 16. 05:44
  „Azt hiszem DK igazad van.Ezen a lejtőn nincs megállás.Persze meg lehet mindig magyarázni miért kell újabb adó,megszorítás,oh bocsánat ÁTSZERVEZÉS.Előbb utóbb elfogy az "átszervezni való"és a türelem is.Minél többet várat magára a radikális változás/itt most nem kizárólag a Jobbikra gondolok,persze rájuk is/annál nehezebb lesz újra egyenesbe jönni.”
 • 137. SC 2011. december 15. 23:25
  „2006-ban sokkal veszélyesebb volt kimenni az utcára,mégis kimentek az emberek.”
 • 136. SC 2011. december 15. 23:22
  „134. DK 2011.12.15. 21:18

  "Azért nem voltak tüntetők, mert az emberek félnek."
  Miért,egy év múlva nem fognak?Ez rossz kifogás!Addigra még rosszabb lesz a helyzet...
  "Aki teheti lefogja tagadni, hogy jobb oldali."
  vityáék soha nem voltak azok,csak névben.
  Jé,nem félek leírni.:-)Pedig az IP címemet egy pillanat alatt bárki megtudhatja,aki akarja!”
 • 135. zeta62 2011. december 15. 23:14
  „134. DK 2011.12.15. 21:18

  Nem, a jobboldaliságukat nem tagadják le. Ennek a bandának a gyökerei erősen liberálisak. soros alapítvány által kiképzett mind a maszop, mint a fityesz vezérkara, ráadásul mindkettőben az mszmp tagjai ülnek. A kezdetekkor még viktor se tagadta a liberálisságát, csak később parancsra, váltópárt céljából masírozott a jobboldalra...”
 • 134. DK 2011. december 15. 21:18
  „Azért nem voltak tüntetők, mert az emberek félnek.
  Viszont én már látom, hogy sokan kiakarnak törni ebből a félelemből, és egyre többen merik kimondani azt amit gondolnak.
  Szerintem 1 év múlva olyan széles körű társadalmi összefogás lesz, hogy óriási tömegek lesznek az utcákon.
  Aki teheti lefogja tagadni, hogy jobb oldali.

  350milliárdot igazítanak ki, a valóság pedig ezen felül legalább még 600at kellenek majd.
  Pár hónap múlva mindenki érezni fogja, és nagyon fájó lesz.
  Ennek a kormánynak a bukása szinte biztos, kérdés csak, hogy mikor.”
 • 133. zhall 2011. december 15. 18:12
  „132. Franatic!Na arra kíváncsi lennék te melyik rublikába soroltad magad!?Mert ugye akinek nem inge...
  Mentségemre legyen mondva:Én nem személyeskedtem,általánosságban írtam ,ha valaki magára ismer az az ő önismerete.:)
  Neked is Boldog Karácsonyt!”
 • 132. Franatic 2011. december 15. 17:23
  „Meg itt vagy Te is de minek?”
 • 131. zhall 2011. december 15. 16:21
  „Látom itt semmi sem sem változik...Mindenki a magáét fújja a megszokott vehemenciával.Itt van kedves "osztrák-munka" ellenes fórumtársunk,évek óta ugyanazt írja,persze egyre nagyobb butaságot.Miközben itthon Ő az isten,persze ezt ellenőrizni nem lehet.Ugye az a messziről jött ember....Itt vannak kedves harcosok is ,a kormánydöntögetők,a kormányvédők.
  Most jut eszembe!Erről szól a fórum!!!:)”
 • 130. SC 2011. december 15. 15:55
  „129. zeta62
  Gondoltam,szűkítem egy kicsit a kört,megérdemlik!
  Egyébként igazad van.:-)”
 • 129. zeta62 2011. december 15. 15:50
  „128. SC 2011.12.15. 15:33

  A Sopronban és környékén élők között ott vannak ők is! :)

  Nem értem, miért nem lehet olyat mondani, hogy valakinek nem olyan az elmeállapota, mint több másé? :) Ebben semmi sértő nincs, ez természetes állapot! :) Igaz (félre)neveléssel segítették. :)”
 • 128. SC 2011. december 15. 15:33
  „127. zeta62
  Ne felejtsük el felsorolni a soproni vasutasokat és az iparos legényeket sem.Bennük magyar szív dobogott még.oviban már csak egy rozsdás bádogdoboz kerepelget...”
 • 127. zeta62 2011. december 15. 15:24
  „119. Ovinkor 2011.12.15. 12:26

  <moderálva> Hogy a szíved nem Magyarországért dobog, azt csak sejtettük, de most bizonyítottad. Terrorcselekmény? Az a terrorcselekmény, amit akkor tettek a magyar néppel. Megállapodtak??? Úgy állapodjon meg veled az első szembejövő, ahogy akkor az osztrákok: késsel a nyakadon nagyon "készséges" lennél te is, tudom. Az, hogy ti libsik leterroristázzátok a Rongyos Gárdát, az hazaárulással ér fel, a sok rágalmazó meséitekkel egyetemben. Az is a meséd része, hogy nem volt köztük soproni. Igaz, a "kemény mag" Kecskemét környéki parasztgyerek volt, akik a sámuel/szamuely leninfiúi/terroristái elöl menekült, mivel az általatok "dicsőséges" vörösterror ellen fegyverrel is harcolt. Hozzájuk csatlakoztak Sopronban és környékén élők, illetve egyetemisták. Így kerekedett a 120 fő kb. 1500-ra. Azt a történelem hamisítást, amit te itt hajtogatsz, azt mára meghaladta a kor, mára az ellenforradalom is forradalom, nem az, aminek ti neveztétek!”
146 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz gázolt el egy gyalogost Sopronban

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett az a férfi, akit egy helyközi busz ütött el Sopronban a… Tovább olvasom