Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hűségkút a magyarságért

Az idei ünnepségek egyik legrangosabb eseménye volt Sopronban a Hűségkút alapkőletétele.
A kormány még az elmúlt év decemberében hozott arról határozatot, hogy az 1921-es népszavazás tiszteletére Sopronnak és a környező településeknek méltó emlékeket ajándékoz. Az ajándék pénzügyi feltételeiről jövő heti ülésén dönt a kabinet.
Sopron, a leghűségesebb város a volt hősi emlékmű helyén építheti meg díszkútját. A Soproni Városszépítő Egyesület, az önkormányzat, és még sokan mások is támogatták az ötletet. Tegnap a Petőfi téri városi ünnepség után több száz soproni jelenlétében helyezték el a díszkút alapkövét, amelynek tövébe letették a város zászlaját és a Kisalföld ünnepi számát is.
Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere beszédében elmondta, az idei ünnep része a mostani rendezvény, amellyel Sopron lakossága magyarságának és európaiságának állít emléket. Majd így folytatta: – Történeti elégtétel is ezen a helyen a mai ünnep, ahol sokáig olyan emlékmű állt, amelyet a ránk kényszerített hatalom építtetett. Az itt megépülő Hűségkút remélhetően még sokáig hirdeti majd Sopron lakóinak magyarságát. Ez a díszkút a magyar kormány ajándéka. Köszönet érte a kormánynak és azoknak, akik tettek érte.
Gimesi Szabolcs beszéde után dr. Szájer József fejtette ki gondolatait. Emlékeztetett arra, hogy a múlt év decemberében az egész ország együtt ünnepelhette a népszavazás 80. évfordulóját Sopronnal. „ Az itt felavatandó kút legyen a jelképe annak, hogy nemcsak Sopron tett a hazáért, de a haza, a nemzet is hálás azért, amit egykor a soproniak hűségükkel kifejeztek. ” Ezután a szónok megköszönte a Soproni Városszépítő Egyesület hozzájárulását a kút terveihez, a város gyors cselekvését az elhelyezéshez, valamint, hogy a megfelelő művészt is megtalálták már a munkához. – A kormány jövő héten dönt arról, hogy a díszkút pénzügyi feltételeit megteremti. A kormányhatározat pedig már a múlt évben rögzítette, hogy Sopron és a környező falvak méltó emléket állíthatnak a 80. évforduló tiszteletére – mondta az országgyűlési képviselő.
A beszédeket követően Szájer József és Gimesi Szabolcs elhelyezte a Hűségkút alapkövét, amely mellé többek között a város zászlaját, valamint egy ünnepi Kisalföld számot is letettek az utókor számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő tó tűzvédelméért

Tavaly összesen kilenc, idén eddig tizenegy alkalommal riasztották a tűzoltókat Fertő tavi… Tovább olvasom