Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Hűségkút, a hazaszeretet emlékműve

Az elmúlt hetek vitái sem tudták megakadályozni, hogy a soproniak méltóságteljesen ünnepeljenek, s vegyenek részt a Hűségkút Kiss Péter kancelláriaminiszter általi felavatásán.
A Soproni Városszépítő Egyesület kezdeményezésére az Orbán-kormány soproni kihelyezett ülésén díszkutat adományozott a városnak. A Medgyessy-kormány és a szocialista többségű soproni vezetés újabb milliókat biztosított ahhoz, hogy a hűség városában emlékmű hirdesse a hazaszeretetet. Bár vitát váltott ki, hogy a meghívottak között nem szerepelt Orbán Viktor, és nem kapott szót dr. Szájer József, a város országgyűlési képviselője, a soproniak együtt és büszkén ünnepeltek pénteken Soltra E. Tamás szobrászművész alkotásánál.

Az ünnepi hetek nyitányaként avatták fel tegnap – a Várkerületen – a Hűségkutat. A Kisvárkerületen és a környező utcákban több ezer ünneplőbe öltözött ember gyülekezett.
Érezni lehetett, mindenki számára fontos az esemény, hiszen „soproniságunk" méltó kifejezése a város új szoborkompozíciója.

Büszke városszépítők

Dr. Kubinszky Mihály professzor, a város díszpolgára, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke arról szólt, hogy a városszépítő egyesület is ünnepel.
– Ez a szobor hatású díszkút egyesületünk kezdeményezésére épülhetett fel – mondotta, majd így folytatta: „A városnak ezen a pontján évtizedes seb tátongott, most begyógyult. Az elmúlt hatvan évben ekkora emlékmű Sopronban nem épült. Hálásak vagyunk érte, büszkék vagyunk rá. A köszönet elsősorban Langer Györgyöt, régi soproni család sarját, egyesületünk elnökségi tagját illeti, aki rendületlenül buzdított és küzdött ennek a díszkútnak a megvalósításáért. Az ő elképzelése az, ami megvalósult.

Kubinszky Mihály külön méltatta Soltra E. Tamás szobrászművészt, az elképzelés megvalósítóját, Fekete Szilárd építészt, aki a díszkutat méltó építészeti környezetbe helyezte. Kubinszky a díszkút három szobráról szólt, amelyek az 1277-es történéseknek, az 1921-es népszavazásnak és az 1989-es Páneurópai Pikniknek állítanak emléket.

A magyar nemzet egységének szimbóluma

Kiss Péter kancelláriaminiszter avatóbeszédében a Hűségkutat a magyar nemzet egységének szimbólumaként értelmezte.
– A díszkút a soproni polgárok együttműködésének gyönyörű emléket állít – mondotta. – Kifejezi azt a közös törekvésünket, hogy nem a napi politikától, nem a kormányok szívétől függ mindaz, ami a nemzet akarata, hanem azon kihívástól, ami mindannyiunk előtt áll, hogy Európához együtt és nem egymással szemben állva csatlakozzunk.

Rövid közjáték

Kiss Péter eddig jutott beszédében, amikor a kamerák egy transzparenst fedeztek fel, amelyen a következő felirat volt olvasható: „A hűség városa polgárai köszönik Orbán Viktornak, a magyar nemzet miniszterelnökének a díszkutat." E kis közjáték azonban nem zavarta meg az ünnepet, s a miniszter zavartalanul folytathatta beszédét. „Az egységes Európa új esélyt teremt mindannyiunk számára, új esélyt, hogy magyarságunkat immáron európai módon képviselhessük és büszkén viselhessük a következő időszakban."
Horváth Imre városplébános és Gabnai Sándor evangélikus lelkész szentelte fel, illetve áldotta meg a díszkutat, majd elismeréseket adtak át az alkotás megteremtőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Soproni Ünnepi Hetek programja

Az idei programsorozaton mindenki megtalálja a szája ízének megfelelõ programot:… Tovább olvasom