Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Hűség napi élőlánc a belváros körül

Sopronban egész napos rendezvénysorozattal adóztak a nevezetes 1921. december 14-i népszavazás emléke előtt.
Az 1921. december 14-i soproni népszavazás évfordulója méltó megemlékezéseinek sorát dr. Sopronyi-Thurner Mihály egykori polgármester sírjának megkoszorúzása nyitotta meg. Ezt követően 10 órára 2010 diák gyülekezett a Fő téren, hogy felhívják az ország figyelmét: a leghűségesebb város is pályázik a 2010-ben esedékessé váló Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére.

A 2010 diák lelkesen fogadta az élőlánc kezdeményezését, ám akadtak olyan középiskolások, akik megjegyezték: az utakat is helyre kellene állítani, s az épületekre is ráférne egy kis csinosítás. Igaz, 2010-ig van még idő...

A vendéglátó-szakközépiskola tanulója, Gajdos Balázs tömören nyilatkozott:

– Büszkék vagyunk arra, hogy Sopron is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. Jó érzés, hogy ilyen lehetőség előtt állunk.
Az iskolatárs, az egyházasfalui Csitkovics Krisztina is örül, hogy részt vehet ezen a közösségi megmozduláson. – Több országban is jártam, de úgy látom, Sopronnak nincs szégyenkeznivalója, a város igen gazdag kulturális látnivalókban – mondja. – Reméljük, van esélye a többi jelentkező város mellett.

A Fáy-szakközépiskola tizedik osztályosa, Farkas Judit is jó ötletnek tartja a pályázást. – Ha Sopron tényleg elnyeri ezt a címet, az idegenforgalom jelentős mértékben fellendülne. Mindenki nyerne ezen, a helybéliek és a látogatók is.

A brennbergi Grundschule diákja, Hebedli Dávid lelkesedéssel szólt a hűségnapi élőláncról: – Nagyon szeretem ezt a szép várost, nincs még egy ilyen Tűztorony a világon! Ezt mindenkinek látnia kell – s közben lobogtatta Liszt Ferenc Szerelmi álmok című művének kottáját, amelyet minden diák kézhez kapott.

A Fő téren a Gárdonyi-iskola kórusa előadásában elhangzott Sopron-himnusz után Walter Dezső polgármester és Kalmár István alpolgármester szólt a jelen lévő diákokhoz, méltatva a történelmi nap jelentőségét s vázolva a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének lehetőségét. Ezt követően a 2010 iskolás, a városvezetőkkel az élen, élőláncot alkotott a belváros körül.

A Liszt-központban a városvezetés Sopron kulturális és sportélete hírneves személyiségeinek egy csoportja társaságában tartott sajtótájékoztatót. Ennek keretében ország-világ előtt jelentették be hivatalosan a szándékot, hogy a képviselő-testület kedvező döntése esetén december 31-ig benyújtják pályázatukat az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre.

Tama István, a soproni pályázatíró csapat vezetője szerint nemzetközi szinten a soproni EKF legreménykeltőbb fogódzóját Liszt Ferenc soproni kötődése és a Páneurópai Piknik történelmi léptékű jelentősége adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszankodó borászok

A borral kapcsolatos elszámolások benyújtási határideje miatt hosszú sorban várakoznak a borászok a… Tovább olvasom