Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hűség nap: `Önök Sopron jutalma és büszkesége´ - fotók

Átadták pénteken, a hűség napja alkalmából Sopron város kitüntetéseit. A rendezvényt látványos táncelőadás zárta.


Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is a hűség napján, december 14-én adták át Sopronban, a város kitüntetéseit.

A jeles esemény Sopron Himnuszának eléneklésével vette kezdetét, majd Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

A Hűség Napjának megtartó ereje és fénye a mindenkori soproniak hűségéből, nemzetszeretetéből , a történelmi döntések felelősség-teljességéből táplálkozik. Sopron, a soproniak a történelmet alakító döntéseikben mindig hűségesek voltak magyarságukhoz, a szabadsághoz és a legnemesebb értelemben vett európaisághoz.

Életképek a hűség napi díjátadóról. Fotó: Magasi

Amint azt a népszavazás 80. évfordulójára az Orbán-kormánytól ajándékba kapott Hűségkút bronzba öntve örökíti meg: 1277-ben túszul ejtett fiaik élete árán is megtartották Sopront a magyar nemzetnek a soproniak. Így emelkedhetett városunk a Szabad Királyi Városok rangjára, így teremtett az őseink hűsége jövőt városunknak, amint arról kiváltságlevél is tanúskodik. Aztán, évszázadokkal később, az 1921. évi népszavazásban nemcsak a magyarok, de a magyar szívű németek-horvátok közös szavazata erősítette meg Sopronnak a magyar hazához való hűségét.

Sopron a hűség és a szabadság városa , amit az Orbán-kormány a 2001-ben, a népszavazás 80. évfordulóján kormányhatározatban erősített meg. Akkor és azt követően a 90. évfordulón is kihelyezett kormányülést tartott Sopronban a népszavazás előtt tisztelegve - fogalmazott a politikus.

Sopron város kitüntetettjei 2012-ben. Fotó: Magasi


Firtl Mátyás szólt a díjazottakhoz is.

 Az Önök munkája, igyekezete, eddigi élete és példája azt üzeni, hogy jöhetnek bármilyen nehéz idők, de az a város, amelynek ilyen polgárai vannak, mint Önök, mindig gazdagnak mondhatja magát és mindig bízhat a jövőben, abban, hogy közösen akarattal legyőzhetjük a nehézségeket

Az ünnepi beszédet követően adták át a díjakat.

Sopronért Emlékéremben részesült 2012-ben:

Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma
(a díjat dr. Hegyi Ferenc vette át), dr. Volker Menke és neje lelkész házaspár, Regényi Győző polgári védelmi felügyelő, Lajtai József nyugalmazott tűzoltó, Sopron Pendelyes Kulturális Egyesület (a díjat Sipos Ferenc vette át), Huszár László, kultúra szervező, Ferenczi Balázs zenetanár, karmester, Csábi Alajos pékmester.


Sopron szolgálatárért díj (posztumusz): Szekeres János a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkésze (a díjat Szekeres Katalin vette át)

Sopron szolgálatáért díj: dr. Pantali Zoltán nyugalmazott börtön parancsnok

Flandorffer Ignác díj: Kiss István villanyszerelő mester

Wälder József díj: Simonics András György közút tervező

Sopron sportjáért díj: Babos Tímea profi teniszező

Sopron kiváló pedadógusa: Varjaskéri Anita német- és néptánc szakos pedagógus

Sopron kultúrájáért díj: Kerék Imre költő, műfordító
Humanitás díj: Horváth László, a soproni Erzsébet-kórház templomának igazgatója

Dr. Király Jenő díj: dr. Szalai Vilmos felnőtt háziorvos

Sopron ifjú tehetsége díj (megosztva): Kiss Dániel és Cserich Dávid, a BME hallgatói

Civitas Fidelissima díj: a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Kara (a díjat Jereb László dékán vette át), valamint Kovács Sándor a zeneiskola egykori igazgatója

Pro Urbe díj: Hans Kaiser egykori német miniszter, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője

Sopron város díszpolgára: Légrádi Imre, nyugalmazott fizika-, és matematika szakos tanár.

Az érmek alkotói: Sz. Egyed Emma és Soltra E. Tamás.

Ég és Föld között - táncelőadás. Fotó: Magasi


Légrádi Imre, a díszpolgári cím átvétele után beszédet mondott.

- A szómagyarázatok a Bürger szóig vezetik vissza, vagyis, hogy egy vár lakója. Város szavunk is a várat, az erődítményt jelenti, és tudjuk, hogy őseink kénytelenek voltak ilyen helyeken meghúzni magukat embertársaik elől (...) - mondta el Légrádi Imre. - (...) Eszembe jutott, hogy sétálgatásaim során, arra kint, a Sörgyár felé, végigmenve a Vándor Sándor utcán, a nyáron láttam, hogy az szépen megújult. Az autók sima aszfalton futhatnak, külön része van a bicikliseknek és külön sáv a gyalogosoknak.

De ezen kívül tudom, láttam, hogy felújították a Bánfalvi út jó hosszú szakaszát, megvalósították a Kőszegi úti vasúti aluljárót, ahol most már várakozás nélkül bonyolódik a forgalom, és mindannyian láttuk, hogy hogyan újult meg a Tűztornyunk. Ezzel visszatértem a mába , és látom, hogy városunk mai vezetése is gondoskodik azokról az objektív körülményekről, amelyek számunkra , a város polgárai számára élhetővé teszik az egykori Scarbantiát és ezzel természetessé teszik összetartozás érzetünket.

Ami a polgárok közötti viszonyokat illeti, vagyis azt, amit az imént mondtam, hogy egy város lakóinak összetartozása akkor igazán természetes, ha életfeltételeinek biztosítása kölcsönös, sajnos, ma, az óriás áruházak világában, az internetes árurendelés kísértő lehetősége mellett, már alig elképzelhető.

Manapság inkább csak egy-egy munkahelyi közösségben érvényesül ilyen pozitív kölcsönösség. Mégis, hinnünk kell abban, hogy valamilyen, esetleg más alapokon nyugvó, őszinte kölcsönösség újra létrejön városi méretekben is. Tapasztaljuk, hogy mind kormányunk, mind helyi városvezetésünk ezen is munkálkodik.

Ez a kölcsönösség aztán, városunk polgárának lelkében szeretet formájában is jelen van. Megbecsülő szeretet egymás iránt, szeretet a közösség iránt, a város iránt. Ilyen helyi hazaszeretet működhetett városunkban 1921. decemberében is.

A hűség napi díjátadót látványos táncbemutató zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval ütközött egy motoros Sopronban

Információnk szerint egy motoros nem kapott elsőbbséget Sopronban a Patak utca, Lackner Kristóf utca… Tovább olvasom