Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hulladékügy: Veszélyben a 3 milliárd forintos támogatás?

A tét nem kicsi, hárommilliárd forintos uniós támogatástól eshet el Sopron és környező települések. Az ok: az államkincstár visszavonta az alapító okirat nyilvántartásba vételét.

A Magyar Államkincstár május 3-i keltezésű levelében visszavonta a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás alapító okiratának nyilvántartásba vételét. Tegyük hozzá: első körben jóváhagyták a kérvényt, ám később már formai okok miatt vonták vissza ezt.

Hiányzó adatok

A Magyar Államkincstár határozatának értelmében az eredeti alapító okirat van érvényben. A tét nem kicsi, hárommilliárd forint támogatástól eshet el a társulás, ha nem intézkednek mihamarabb.

idén év elején mintegy 200 millió forintból készült el az új depó a Harkai úton.
Idén év elején mintegy 200 millió forintból készült el az új depó a Harkai úton.


A társulás még 2009. július 6-án kérvényezte a módosítást, ám a hivatal hiánypótlásra kötelezte a szervezetet. Úgy tűnik, ennek nem tettek eleget, ugyanis idézet a határozat indoklásából: „Az okirattal kapcsolatban több probléma is volt. Például: hiányoztak az elfogadó képviselő-testületi határozatok, az alapító okirat nem volt hiteles, azt a polgármesterek nem írták alá, nem csatolták a módosító okiratot, az okirat nem tartalmazta a költségvetési szerv szakágazati besorolását".

A beadványban hét települést úgy tüntettek fel, hogy azok már nem tagjai társulásnak. Ennek ellenére a szükséges képviselő-testületi határozatokat nem csatoltak.

Újra beadják

- Az időközben szükségessé vált kiegészítések után ismét beadjuk az iratokat nyilvántartásba vételre. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy az unió sok-sok önkormányzat bonyolult együttműködéséhez köti ezt a támogatást, és nagyon sok érdeket kell összehangolni - tudtuk meg Mágel Ágosttól, a társulás elnökétől.

Az idő is sürgetett - mégsem történt semmi
Egy évtizede tudni lehetett, hogy Sopronban, a Harkai úti lerakó működési engedélye 2009. nyarán lejár. Ezt meg is történt, hosszabbítást nem kapott a létesítményt. Tavaly ősztől idén januárig a város hulladékát havi 20 millió forintért Ajkára szállították el. Aztán idén év elején mintegy 200 millió forintból készült el az új depó a Harkai úton.


Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere sarkosan fogalmaz akkor, amikor azt mondja, hogy Sopron iránti szolidaritásunk miatt jöttek át annak idején a mosonmagyaróvári társulásból. (Az államkincstártól egyébként a településvezető kért írásbeli tájékoztatást).

- Sok zavaros momentum van ebben az ügyben - mondta Bozsvári István. - Az elmúlt évek alatt mi egymillió forintot költöttünk az előkészítésre, de eredményét nem látjuk. A társulás teljes létszámára vetítve ez több mint nyolcvanmillió forint. Számunkra számos előnytelen feltételeket tartalmaz a társulás vezetői által javasolt megoldás, ráadásul a nyakunkon akarják hagyni az egykori Fertőd nagyközség és a volt szovjet laktanya évtizedeken át idehordott szemetét.

Álláspontok pro és kontra

A polgármester kifejtette: jellemző az egyeztetések hangvételére, hogy hol tagként kezelnek minket, hol társuláson kívülinek. Beszámolót kértünk a társulás munkájáról, de ettől is elzárkózott a vezetőség. Mi is csatlakoztunk ahhoz a közös kisebbségi állásponthoz, hogy minden további egyeztetésnek úgy van értelme, ha megismerhetjük az előkészítés munkájának részleteit és eredményét. Várjuk a hiteles írásos tájékoztatót, azt követően pedig az alapítók nyilvános közgyűlésének haladéktalan összehívását.

Rövid társulástörténet
A hulladékgazdálkodási társulást 2005-ben hozta létre Sopron, valamint a város menti települések. Ennek keretében Cséren épül meg a lerakó, valamint több hulladékudvart, és számos hulladékszigetet alakítanak. Öt évvel ezelőtt a pályázati önrészben még tíz százalék szerepelt. Amelyet idő közben a szocialista-liberális kormányzat 33 százalékra emelt fel. Ezt pedig több falu már nem vállalta, így felmerült: kilépnek. Fontos még, a pályázat beadásának feltétele, hogy meglegyen a 100 ezer fős lakosságlétszám. Ennek érdekében a társuláshoz később több település, közte Vas megyeiek is csatlakoztak.

Az igazi vita az önrész körül alakult ki. Hét falu, azt mondta köszöni szépen, nekik ez így nem megfelelő. Az érvük az, hogy a jelenlegi 400 forint helyett 1200 forintot kell fizetniük a hulladékelszállításért. Ráadásul a legtöbb település hosszú távú szerződése van a fertőszentmiklósi Rekultiv Kft-vel, így számukra ez a szolgáltatás biztosított, azaz minek vállaljanak fel egy újabb feladatot.

Felmerült, hogy a különbözetet Sopron vállalja magára és fizesse ki. A másik megoldás az lenne, hogy hitelt vesznek fel, és a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft-t megveszi a társulás. A kölcsönt pedig a cég nyereségéből fizetnék vissza.

Az is igaz, a helyzet megoldása leginkább Sopronnak sürgető.


Olvasóink írták

 • 20. Andersen 2010. május 23. 13:07
  „Azért ősszel esetleg megpróbálhatna a város, pártállástól független vezetőket választani, akik ezen felülemelkedve az itt élőkért lennének képesek dolgozni, nem pedig saját bukszájukat tovább tömögetni.”
 • 19. FREDDY/S 2010. május 23. 11:39
  „18. egysoproni_!
  Sajnos az a baj, hogy aki az első hibát elkövette, hozzásegített ahhoz, hogy utána már nehezebb folytatni, mint a globexolók is azt hitték, hogy minden milyen csodálatos lesz, csak nem gondoltak arra, hogy csodák nincsenek, a hozzánemértés meg sajnos létezik azért, nemde...”
 • 18. egysoproni_ 2010. május 23. 09:16
  „17. FREDDY/S!
  Az, hogy valaki nem hibátlan azt a Walter féle városvezetésre értettem. Ők is hábázhattak, de úgy érzem, hogy a legnagyobb hibát Fodor és népes csapata követte el.”
 • 17. FREDDY/S 2010. május 23. 07:04
  „14. egysoproni_!
  Teljesen hibátlan ember nincs ez természetes, de a szemétdíj 1552,.Ft-ról 22784,-Ft-ra az van, mert az állampolgárok "érdekében" jártak el ezidáig, s ez annak a "körültekintő" munkának köszönhető amit eddig következetesen tettek, nemde...”
 • 16. egynő 2010. május 21. 13:19
  „Nagyon sajnálom, hogy ilyen komoly témákban sem várható már az újságoktól és az újságíróktól korrekt tájékoztatás, nem is beszélve az esetleges oknyomozásról. Így aztán nem csoda, hogy a hozzászólók leginkább alapszínük szerint mondanak véleményt, a tények ismerete nélkül. Rajta hát Kisalföld, próbálkozzanak kibogozni ezt a szálat. Érdekelne például, hogy a 2006-os váltáskor tényleg beadásközeli állapotban volt-e a pályázat? Tényleg csak politikai hiúság miatt kezdték újra az egészet, új szakértőkkel? Mikor emelkedett meg az önrész, illetve hozzáértő munkával még az előtt beadható lett volna a pályázat? Igaz-e, hogy a velünk együtt induló Győr az eredeti feltételekkel rég befejezte a projektet. (Jelzem, ott is ugyanolyan színű vezetés van, csak lehet, hogy ők komolyan vették, hogy a marketing mellett némi teljesítmény is kell. Igaz, nem hallottam egy győri perről sem, mi pedig erről lettünk nevezetesek.) Szóval lehet, hogy nem a balsors meg az oroszok, meg az UFO-k hozzák ránk a bajt, hanem mi magunk vagyunk annak okozói? Sok sikert Kisalföld!”
 • 15. SzImike 2010. május 21. 10:04
  „Mint a Globex ügyben, itt sem lesz felelős az önkormányzatnál. Külföldön maguktól lemondtak volna hasonló bakinál. Persze ez Magyaroroszág! Csak visszafele mutogatnak, mert ők mindent jól csinálnak.
  Kíváncsian várom a fejleményeket!”
 • 14. egysoproni_ 2010. május 21. 09:36
  „5. FREDDY/S!
  Teljesen hibátlan ember és város/országvezetés nincs ez természetes! Ha már hibáztak az elődök és a SZENT utódokat gha megkérik a hiánypótlásra akkor annak miért nem lehet eleget tenni?? Lassan eltelik 1 év és nem történt ezügyben semmi. Mindemelett mentek és mennek a felesleges perek 7 milliárdos hitelfelvétel, stb...

  "...A társulás még 2009. július 6-án kérvényezte a módosítást, ám a hivatal hiánypótlásra kötelezte a szervezetet. Úgy tűnik, ennek nem tettek eleget, ugyanis idézet a határozat indoklásából: ,,Az okirattal kapcsolatban több probléma is volt. Például: hiányoztak az elfogadó képviselő-testületi határozatok, az alapító okirat nem volt hiteles, azt a polgármesterek nem írták alá, nem csatolták a módosító okiratot, az okirat nem tartalmazta a költségvetési szerv szakágazati besorolását".
  ..."”
 • 13. unkown 2010. május 20. 22:20
  „biztos nem kaptak borítékot....
  http://index.hu/belfold/2010/05/20/nyilt_szini_leleplezes_az_ujbudai_onkormanyzatban/”
 • 12. zooberon 2010. május 20. 18:26
  „Mert a Dezsőbácsi megígérte nekik, hogy a soproni adófizetők pénzén kifizeti a települések helyett az önrészt...”
 • 11. Lárika 2010. május 20. 16:15
  „Miért? A városvezetés emelte menet közben háromszorosára az önrészt? Persze, hogy sok település kilépett. Aki pedig maradt, az gazdálkodhatja ki ezt a háromszoros költséget, plusz azok részét, akik ezt nem tudták vállalni.”
 • 10. axika 2010. május 20. 13:50
  „Vicc!!!!

  Szerintem totális csőd a városvezetés.”
 • 9. soproni 2010. május 20. 12:16
  „Így készítenek fel minket az újabb emelésre?”
 • 8. samusoma 2010. május 20. 11:55
  „lehet ujra árat emelni. a lakosság csak rosszul jön ki az ügyből! csak egyszer lenne felelős is!”
 • 7. Lehel54 2010. május 20. 09:42
  „érettségi már korábban is volt? Nem igazán látszik meg az elvégzett munkában.”
 • 6. zeta62 2010. május 20. 09:24
  „FREDDY/S 2010.05.20. 08:56

  Ne máááár!
  Az indítás óta eltelt egynéhány év, és nem történt semmi. Ne visszafelé mutogassunk, álljon ki, aki hibázott. Persze rögtön utána fel! :)”
 • 5. FREDDY/S 2010. május 20. 08:56
  „"A hulladékgazdálkodási társulást 2005-ben hozta létre Sopron, valamint a város menti települések."
  Az indítás hibái most jönnek a felszínre, nemde...”
 • 4. Hozzászóló 2010. május 20. 08:31
  „Élnénk meg egyszer, hogy csak egyszer az életben olyan ember visz egy projektet, aki csak egy icipicit ért is hozzá! Vagy nem is, ne is értsen, de legalább legyen egyetlen olyan embere, aki ért.”
 • 3. babapofi 2010. május 20. 08:20
  „Na igen az egymásra mutogatás az megy!De talán már pihenőre kellene küldeni ezt a határozatlan,sajátzsebre játszó,magát fiatalnak gondoló vén bagázst!Jöjjenek az agilis FIATALOK akik tesznek is a városukért.(Persze ehez tér kell és nem politikai és önös érdekű gátak!)Ébresztő SOPRONIAK!Félre a pártpolitikával,jöjjön az egészséges lokálpatriotizmus!”
 • 2. Csabazs 2010. május 20. 07:11
  „No és ki ezért a felelős? Mágel úr és a polgármester miért nem figyelt oda?
  megint mi szívjuk majd meg,óriásira fogják emelni a szemétszállítás költségeit!
  Ezt el...<moderálva>!Nem kicsit, nagyon...
  Sokunk, ha így dolgoznánk,mint Mágel, már rég lapátra kerültünk volna,de itt mindenki marad ...”
 • 1. egysoproni_ 2010. május 20. 06:22
  „Hmmm, hmmm, megint az MSZP kormány hibázott ugye? Hát persze, mert hiánypótlást kér és jogosan!!

  Az okirattal kapcsolatban több probléma is volt. Például: hiányoztak az elfogadó képviselő-testületi határozatok, az alapító okirat nem volt hiteles, azt a polgármesterek nem írták alá, nem csatolták a módosító okiratot, az okirat nem tartalmazta a költségvetési szerv szakágazati besorolását".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronért törték a fejüket

Az ország több egyetemének alkotóközösségei nyújtották be terveiket az Építőkockák elnevezéssel… Tovább olvasom