Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Hulladékprojekt: Kötvényből fedezik a kétmilliárdos önrészt

A soproni önkormányzat kezességvállalása mellett a térségi hulladékgazdálkodási társulás kétmilliárd forintos kötvényt bocsátott ki. A tervek szerint a törlesztő részlet kigazdálkodható.

Az összes pénzügyi akadály elhárult, így anyagi szempontból bármikor megkezdhető az úgynevezett cséri projekt. A társulás a közelmúltban négymilliárd forintos uniós támogatást nyert el. A beruházás megvalósulásához, mintegy kétmilliárd forintos önerő szükséges. A közelmúltban a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Erste Banktól megkapta az ekkora összegről szóló forint alapú kötvényt. Ezt a pénzügyi műveletet a soproni önkormányzat költségvetésében is meg kell jeleníteni. A jövő héten tartandó közgyűlésen ez várhatóan meg is történik.

Az, hogy milyen feltételek mellett bocsátották ki a kötvényt, az üzleti titoknak minősül. Információnk szerint a bank részéről a társulásban részt vevő kisebb falvak esetében kikötés volt, hogy Sopron azokért is felelősséget vállaljon. A többi tagtelepülés pedig 2025-ig garantálja, hogy szükség esetén a lakosság szám arányában meghatározott összegért helytáll.

A helyzetet némileg bonyolíthatja, hogy a tervek szerint hatósági árassá válik a szemétszállítás díja. Azonban ez nem konkrét összeg lesz, hanem egy árképzési metódust határoznak meg. Azaz megjelenik, hogy mi számolható el például kiadásként, s milyen plusz bevételek lehetnek.

Az előzetes tervek alapján a közbeszerzési pályázat lefolytatása után, a tényleges kivitelezés idén augusztusban kezdődhetett volna el. Cséren a lerakó, valamint a hulladékudvarok, szigetek legkésőbb 2012-re készülnek el. Csúszás azonban várható. Információnk szerint most zajlik a közbeszerzési eljárás, a kiviteli tervek pedig heteken belül elkészülnek. Így ezt követően jelenhetnek meg a gépek a munkaterületen.

Mint arról többször beszámoltunk, a soproni Harkai úti hulladéklerakó működése engedélye – többszöri meghosszabbítás után – 2009. július 15-én lejárt. Sopron és további negyvennégy település ezért, még 2005-ben, egy társulást hozott létre, a szilárd hulladék kezelésének, válogatásának és lerakásának megoldására. Ennek keretében épül meg Cséren a lerakó, Sopronban a válogatóüzem, két helyen átrakók, valamint minden településen lesznek hulladékszigetek. A fejlesztés nagy részét támogatja az Európai Unió, valamint a magyar állam.

Olvasóink írták

 • 5. ifhorvth 2011. október 21. 16:55
  „No, akkor hogy is van ez. 2 milliárd Ft. értékben kötvény bocsát ki Sopron városa.
  Amit, majd valamikor vissza is kell fizetni. Addig pedig a hozama is ketyeg (nem tudom meddig).
  Természetesen az adófizetők terhére.
  Viszont el fogják adni az inkubátorházat. Természetesen bagóért.
  Na, vajon ki issza meg ismételten ennek is a levét?”
 • 4. ujidok 2011. október 20. 21:22
  „Azt remélem mindenki tudja, hogy nagyon sokban egyszerűsítették ezt a projektet tudomásom szerint.
  Anno Walter Dezső tervezetében sokkal modernebben épült volna meg, csak költség takarékosság szempontból több elemet kivettek belőle tudomásom szerint.

  2milliárdos kötvény kibocsájtás pedig megint csak az eladósodáshoz vezet, ilyen gazdasági helyzetben ez nagyon merész dolog volt...
  Szintén merész dolog, a kistelepülésekért garanciát vállalni, mivel jövőre még kevesebb pénz kapnak a települések, és még nehezebb lesz nekik.
  Sajnos így is sokan, a túl élésért küzdenek.
  Ha pedig nem tudnak fizetni, akkor a többi fizeti majd, illetve Sopron városa, ha jól értelmezem ami az írásból kiderül.

  Nagyon érdekelne mi a véleménye erről Látónak, és pár szakmabeli embernek.”
 • 3. himbi 2011. október 20. 21:21
  „1. szdavid és 2. ifhorvth!

  Majd viszik újabb 200 miullióért Ajkára... gondolom én..
  :)”
 • 2. ifhorvth 2011. október 20. 16:53
  „kibocsátanak újabb kötvényeket..:)”
 • 1. szdavid 2011. október 20. 05:45
  „Épp itt az ideje, hogy ezt a problémát is megoldják, ugyanis a harkai úti hulladéklerakó már nagyon a végét járja, csoda ha még egy teljes évet bírni fogja. Ha betelik, és az új nem készül el, akkor mit fognak csinálni kérdem én?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedezze fel az őszi Burgenlandot

Burgenland Ősszel: szállás a szőlőskertek közepén, trendi elektromos biciklivel 800 km-en és… Tovább olvasom