Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Hulladéklerakó: Cséren már megvan a kétharmad - fotók

Jövő nyáron megkezdi a próbaüzemet a cséri hulladéklerakó. Kedden az is elhangzott, a településen élők becsapva érzik magukat.

Sajtóbejárást tartottak kedden délelőtt a Cséren megépülő hulladékrakó helyszínén.

Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke kifejtette: első körben két kazetta készül el. Emellett van még egy tíz hektáros terület. Azaz a társulást alkotó 39 településnek huszonöt évre megoldott a hulladék elhelyezése.

– Csérre csak a különválogatott, lebomló, nem veszélyes anyagok kerülnek – részletezte az elnök. – Válogató lesz Sopronban, a Harkai úton, valamint Fertőendréden. A lakosságot is arra ösztönözzük, hogy már ők is kezdjék el a szelektív gyűjtést. Azaz válogassák külön a papírt, a fémet, a műanyagot.

Sajtóbejárás a Cséren épülő hulladéklerakónál. Fotó: Magasi


A terek szerint a lerakó próbaüzeme jövő nyáron kezdődhet el. A kivitelezés készültsége jelenleg eléri a kétharmadot.

Mágel Ágost hozzátette, most a monitoring rendszert építik ki, majd erre jön rá a műanyag szigetelés. Mindezek azért szükségesek, hogy a csurgalékvíz még véletlenül se kerüljön a talajba. Így szennyező anyag nem jut a környezetbe.

Horváth Tamás, a kivitelezés építésvezetője szólt a technikai részletekről is.

– A három méter mély tároló befogadóképessége 30 ezer köbméter. Amint elérik a talaj felszínét, úgy fokozatosan emelik fel a támfalakat – mondta el. – A következő fázisban, rövidesen elkezdődik majd a szociális épület alapozása, valamint a lerakóhoz vezető új út megépítése.

Mágel Ágost, ekkor Váralljai Istvánt, Csér polgármesterét kérte fel, hogy szóljon néhány szót a beruházásról.

A faluvezető azonban, mint fogalmazott, őszintén tolmácsolni fogja a helyiek véleményét.


– A csériek becsapva érzik magukat – kezdte Váralljai István. – Korábban ígérték, hogy harminc helybéli is dolgozni fog majd a lerakónál. Erről keveset hallani mostanában. A falu egyebek mellett azért is szavazott igennel a lerakó megépítése mellett, hogy lesz majd szennyvízcsatorna, valamint megépítenek egy utat. S ezzel megszűnik a zsákfalu jellegünk, azaz lesz egy másik bejáratunk is. A lakosoktól mind többször azt hallom, hogy itt csak lerakó készül el, bennünket pedig elfelejtenek.

Mágel Ágost válaszul elmondta, Sopron városa vállalta, hogy a beruházás végéig évente kétmillió forinttal támogatja a települést. S ezt a pénzt idén is átutalták.

A többi felvetésre pedig később térjenek vissza, hiszen a munkálatok közben tartanak még. Idő közben sok minden változhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pataki András: színházi évadnyitány kegyelmi állapotban

Pataki András nem tagadta, kinevezésekor többen óvták a soproni nézőktől, célozva arra, hogy az… Tovább olvasom