Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Hulladékkommandó: tavaly 3800 tonna illegális szemetet gyűjtöttek Sopronban

A Sopron környéki erdőkben és az utak mentén lévő illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében írtak alá együttműködést szerdán az önkormányzat kezdeményezésére. Csak tavaly 3800 tonna szemét gyűlt össze.
Zöld együttműködés keretében szorítanák vissza az illegális szemétlerakást Sopronban. Fotó: Magasi
Zöld együttműködés keretében szorítanák vissza az illegális szemétlerakást Sopronban. Fotó: Magasi

Zöld együttműködés néven írták alá azt a megállapodást szerdán Sopronban, amely arra hivatott, hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb gondot jelentő illegális hulladéklerakást.A „konzorcium" tagjai a soproni önkormányzat mellett a rendőrség, a Sopron Holding Zrt., az STKH Kft., a Tanulmányi Erdőgazdaság, a polgárőrség, a Hegyközség, a nemzeti park, a horgászegyesület, a városszépítők, valamint a média képviselői.

A Fertő táj Vadásztársaság vadászházában megtartott eseményen elhangzott, a „szemét kérdés" kezd mind inkább elharapódzni, így sürgős lépéseket kellett tenni. Az összefogás is ezt a célt szolgálja.

Nem új jelenség, de tény, vannak magánemberek, cégek, akik Ausztriában vállalnak el lakásfelújítási munkákat, s az ott keletkező sittet, hulladékot a Sopron melletti erdőkben, szőlőkben teszik le. Jól látható ennek nyoma egyebek mellett a Páneurópai Piknik felé vezető út környékén, vagy éppen a határátkelő térségében 84-es főúton. Ez csak két kiragadott példa volt. Hiába viszik el innen időről, időre a hulladékot, az folyamatosan újraképződik.

Emellett gond az is, hogy a soproniak nem a Harkai úti lerakóba viszik a fölöslegessé vált dolgaikat, hanem „nemes egyszerűséggel" kiborítják az árokparton. A tettesek kézre kerítéséhez a lakosság együttműködésére is számítanak. A hatóságok azt kérik, aki ilyet tapasztal, írja fel a jármű rendszámát, és jelezze az esetet a rendőrségen.

– A zöld összefogásnak az egyik feladata az lesz, hogy ezen a folyamaton változtassunk – közölte Simon István alpolgármester, aki előtt nem ismeretlen a probléma. Mint fogalmazott, „a határ megnyitásával nőtt a hulladék migárciója is". – Fontos a megelőzés, ám ha nincs más megoldás, akkor szankcionálni kell és elrettenteni a szabálytalankodókat, annak érdekében, hogy a jövő generáció számára egy élhető és tiszta Sopront adjuk át – tette hozzá.

A probléma nagyságát jól jellemzi, hogy a hulladékkommandó tavaly mintegy 3800 tonna illegális szemetet gyűjtött össze. Pedig lenne más megoldás is, hogy megszabaduljon a lakosság a lomoktól.

Egyrészt, évente tartanak Sopronban lomtalanítást, másrészt, a Harkai úti lerakóban ingyenesen helyezhető el a szétválogatott, újrafelhasználható hulladék, a fáradtolaj, az akkumulátor, vagy éppen az autógumi, persze csak lakossági tételben. A többi, újra nem hasznosítható hulladék lerakásáért fizetni kell. A tiszta betont a Pozsonyi úton fogadják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a buszvárókat Sopronban

Felújították a Frankenburg úti buszvárókat. Egy vállalkozás a reklámfelületért cserébe építette meg… Tovább olvasom