Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hulladékkommandó: szemétgyűjtés a Fertő-parton

Sopron - Sopronban és környékén kevesebb az illegális szemét, de még mindig burjánzik a zöldbűnözés. A szakemberek szerint ugyanakkor egyre inkább tért hódít a környezettudatos magatartás, sokan felismerték már, hogy legalább a lakókörnyezetüket óvni kell.
Ez nemcsak természetvédelmi, hanem esztétikai és egészségügyi kérdés is. A városban az elmúlt év szeptemberében alakult meg a hulladékkommandó, amelynek feladata a szemléletformálás, az illegális szemétlerakók felszámolása, a környezet védelme. Ez különösen fontos Sopronban, ahol számos védett természeti érték található.


A Fertő-parti települések összefogásával mintegy százhúsz zsáknyi szemetet és tizenöt mázsa egyéb hulladékot gyűjtöttek össze. A hegykői gyerekek is szorgalmasan kivették a munkából a részüket.
A Fertő-parti települések összefogásával mintegy százhúsz zsáknyi szemetet és tizenöt mázsa egyéb hulladékot gyűjtöttek össze. A hegykői gyerekek is szorgalmasan kivették a munkából a részüket.

A hulladékkommandó féléves működése alatt eddig közel kétezer köbméter hulladékot szállított el.

– Egyre több hívás érkezik zöldszámunkra, amely azt bizonyítja, eredményes a hulladékkommandó – tájékoztatott Kosztka László, a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. igazgatója. – Mind többen csatlakoznak hozzánk, s nemcsak hivatalos, hanem civil szervezetek is. A megalakulásunkat követő első hónapokban havonta négy-ötszáz köbméter illegális szemetet gyűjtöttünk össze, az utóbbiakban pedig száz-százötven köbmétert. Ebben szakmai partnerünk a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt., hiszen ők is érdekeltek az ügyben. A bejelentést követően felszámoljuk a lerakókat, szervezett szemétgyűjtés – ma már nem ritka, hogy lakóközösségek szerveznek ilyeneket – esetén ingyenkonténert biztosítunk, a holding pedig zsákokat és kesztyűket ad.
Az igazgatótól megtudtuk, vannak olyan helyek, ahol rendszeresen „újratermelődik" az illegális hulladék. Ilyen például a Jereván-lakótelepi garázssor mögötti rész vagy a Harkai-plató.

Hegykőn az általános iskolások is nagy lelkesedéssel fogtak környezetük rendbetételéhez. Fotó: Magasi Dávid
Hegykőn az általános iskolások is nagy lelkesedéssel fogtak környezetük rendbetételéhez. Fotó: Magasi Dávid

A tavaszi hónapokban egyébként aktuális környezetünk megtisztítása, szebbé tétele. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a képviselők vezetésével minden körzetben szerveznek szemétgyűjtést. Az elsőre Tómalom körzetében került sor, amelyen több mint százan vettek részt, bizonyítva, hogy értelmes, kézzelfogható célokért mozgósíthatók az emberek.

Hat faluban szedtek szemetet

A hétvégén Fertőbozon, Hidegségen, Fertőhomokon, Hegykőn, Fertőszéplakon valamint Sarródon is tartottak szemétszedési akciót. Völgyi János, a Civilek a Fertő Tájért Egyesület vezetőségi tagja, a rendezvény főszervezője elmondta: összesen több mint kétszáz iskolás és felnőtt vett részt a kezdeményezésben. Az akció célja az volt, hogy a falvak belterületén és a közutak környékének megtisztításával kulturált és méltó környezetet teremtsenek a Fertő-táj Világörökség címet elnyert területeken. A mintegy százhúsz zsáknyi szemét és tizenöt mázsa összegyűjtött hulladék elszállítása az önkormányzatok feladata.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2008. április 08. 11:34
  „Szerintem az "AndyP" még nem nőtte ki a gyermekkort és Ő fújja fel a használt kotonokat és amelyik nem durran szét a képét beterítve, azt feltölti vizzel és az tizedik emeleti ablakából dobálja a járokelőkre.
  "Tóthné önkéntesei" vajon miféle retorzióba kerültek volna ,ha megtagadják ezt az "önkéntes" munkát? Ő még mindig a kommunista műszakért rajongás, beállitottságu?”
 • 5. creat 2008. április 07. 22:51
  „AndyP 2008.04.07 20:02

  lehet, hogy 2# bevezetése idióta, de a kérdése, hogy miért a gyerekekkel és nem a szemetelőkkel szedetik össze, az semmiképp se az.
  Te odaküldenéd a gyerekedet használt kotont, tampont, félig elrágott szendvicset stb stb gyüjteni?
  Gondolkodj már!”
 • 4. AndyP 2008. április 07. 20:02
  „#2-ek

  Idiota.”
 • 3. Tóthné Megyeri Zsuzsa 2008. április 07. 15:58
  „NYÚLON IS SZEDTÉK A SZEMETET SZOMBATON, AZ ÁLTATLÁNOS ISKOLA TELJES LÉTSZÁMA, FELNŐTTEK ÉS ÖNKÉNTESEK. GRATULÁLUNK A TÖBB ÉVES KITARTÁSÉRT!”
 • 2. kérdések 2008. április 07. 13:54
  „Miaz, hogy csak Ázsiában létezik ma "gyermek munka"? Ez már a rabszolgatarto társadalom kialakulásának a kezdete? Kinek lesz ebből haszna? Miért nem a szemetelőkkel szedetik össze?”
 • 1. matriné 2008. április 07. 12:07
  „A szigetközi gyerekek is szedték a szemetet az erdő sávokban. Utána megjelent egy autócsoda terepjáró és egymás után üritette ki a szemetes zsákjait! A tanár úr lefotózta, de szerinte a sajtó nem közölhette a szemetelő személyi jogaira hivatkozva! Vajon itt és most is így lesz majd?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélküli fakitermelőket fogtak

Győr-Moson-Sopron - Tölgyfaág néven országos erdővédelmi akciót tartottak a közelmúltban. Megyénkben… Tovább olvasom