Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Hulladékkezelés: újabb csatlakozók

Sopron és térsége - Miután újabb települések is csatlakoznak a térségi hulladékkezelési társuláshoz, a lakosságlétszám immár biztosan átlépi a pályázat beadásához szükséges 100 ezer főt.
Az utóbbi hetekben felgyorsult a térségi hulladékkonzorcium, ezen belül a Csérre tervezett lerakó ügye. Mint ismeretes, a projektre az unió 4 milliárd forint támogatást ad, de ennek feltétele, hogy meg kell lennie a minimális, 100 ezer fős lakosságlétszámnak.

Az ügy alakulásáról lapunkban többször is beszámoltunk (legutóbb: Kisalföld, október 30., Célegyenesben a hulladékprojekt). Akkor már bizonyos volt, hogy a nagy lélekszámú települések – Fertőd, Fertőszentmiklós, Kapuvár és később Sopron – elfogadták az alapszabály módosítását, a falvak közül azonban néhányan ezt még nem tették meg. Új fejlemény, hogy a társuláshoz csatlakozik Újkér, valamint két Vas megyei település. Így a 100 ezer fős lakosságlétszám már biztosított.
A társuláshoz november 30-ig még lehet csatlakozni. A kész pályázatot ezt követően, várhatóan a jövő év elején adják be.

– A tagtelepüléseknek a beruházás értékének harminchárom százalékát, azaz kétmilliárd forintot kell előteremteniük – mondta el Mágel Ágost, a társulási tanács elnöke.

– Ezt az önrészt az üzemeltető cég hitelfelvételből biztosítja, amely a későbbiekben a működtetésből térül meg, de ügyelni kell arra, hogy a díjak a piaci árakhoz igazodjanak.

Mágel Ágost hozzátette, elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a hulladékgazdálkodási rendszert egy, a társult önkormányzatok közös tulajdonában lévő cég működteti majd.

Olvasóink írták

 • 2. látó 2008. november 13. 21:23
  „Ma egy biztos, 2 éven belül a szemétszállítás díja 3x-ra fog emelkedni! Cserébe óvjuk a környezetet, na meg 5 mrd 10%-a 500 milla...mindenki döntse el vajon kiknek a zsebébe vándorol!”
 • 1. Intel 2008. november 13. 16:30
  „Mágel Úr!

  Egyszer már Önt itt megbuktattam, mert nagyon nem volt felkészülve a dolgokból!
  Szerintem alkalmatlan erre a tisztségre, nem hiába veszik a gyerekei is semmibe...

  Annak ellenére, biztosan jól működő dolog lesz, de remélem nem a kis települések kárára...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A névadóra emlékeztek

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság által szervezett Irodalmi Hét rendezvényeihez… Tovább olvasom