Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Hruby József: pazarló költségvetés

Sopron - Csütörtökön tárgyalja Sopron közgyűlése a város idei költségvetését. A város életét meghatározó pénzügyi tervezet az ellenzék szakembere szerint az elmúlt húsz év legpazarlóbb büdzséje.
„Politikailag ez egy jó, népszerű költségvetés, kellemetlen elvonást nem tartalmaz, igaz, látványos fejlesztést sem. Pénzügyileg viszont az elmúlt húsz év legpazarlóbb büdzséje kerül ma a testület elé" – fogalmazott Hruby József, a pénzügyi bizottság szocialista elnöke. Az előző ciklus gazdasági alpolgármestere szerint soha nem vett még fel a város ilyen mértékű hitelt, mint amilyet ez a költségvetés tartalmaz: 7,5 milliárd forintról van szó, ebből a kötvénykibocsátással hetet már felvettek, félmilliárddal pedig a folyószámlahitel keretét növelik. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő években 1,5 milliárd forint lesz az évi törlesztőrészlet. „Ez a vége. Tudomásul kell venni, hogy ezek után nincs több hitel" – véli Hruby József, aki a büdzsé beszédes főösszegeit a könyvvizsgálói jelentésből idézi: a kiadási oldalon 28,23 milliárd, a bevételi oldalon 18,43 milliárd szerepel, a hiány 9,8 milliárd. „Papíron persze lehet kozmetikázni a számokat, kell is, hiszen a hitelt nyújtó bank kikötötte, hogy működésre nem lehet felhasználni a pénzből, de hát ezzel kit csapnak be?" – teszi fel a költői kérdést Hruby, aki konkrét tételeket is kiemel. Mint mondja, a mélygarázs beindítására szerepel ugyan 100 millió a tervezetben, de az átvételéhez nem rendeltek összeget. Érthetetlennek tartja azt is, hogy a polgármesteri hivatal létszáma úgy nő, mint az euró árfolyama, a városüzemeltetés költsége pedig a 2006-oshoz képest megduplázódott.

– Aki ezt a költségvetést nézi, azt gondolhatja, Sopronban nincs gazdasági válság, a várost nem is érinti a recesszió. Csakhát ez sajnos nem így van, így attól kell tartani, komoly következményei lesznek a költekezésnek – összegzett a pénzügyi bizottság elnöke. A bizottságban egyébként ketten ülnek az MSZP-ből, négyen a Fideszből, egy tagot pedig a Szövetség Sopronért Egyesület delegált. A többség elfogadta a büdzsé tervezetét...

Olvasóink írták

 • 9. TancsKaszabell 2009. február 27. 16:42
  „Ha ez az?Akkor ez Qurva drága és nem "csak egy kis olcsó politikai hangulatkeltés céljából keletkezett a múltkori cikk?"Ugye?
  A közgyűlésen erről mi hangzott el?A beterjesztett dokumentumokban az erről szóló adat ismert?”
 • 8. Telepathia 2009. február 27. 13:18
  „A legnagyobb baj, hogy a soproni adófizető polgárok nem tudják, hogy hol van a 2 milliárd forint közpénz, amiről a városvezetésnek a képviselőknek el kellen tudni fekete-fehéren számolni. De sajnos nem tudnak elszámolni. Ez már nagy gond. Itt kezdődnek a problémák Sopronba. tessék közzé tenni irásban a 2 milliárd forinttal kapcsolatos közpénz pontos elszámolást. Várjuk a városvezetés és polgármester megszólalását,
  de sajnso nagyon csendben vannak és a csend az idegesíti már a soproni adófizető becsületes polgárokat.”
 • 7. Csabazs 2009. február 27. 11:44
  „Nem POLITIKAILAG JÓ NÉPSZERŰ KÖLTSÉGVETÉST KELL HOZNI!!! Tudom, ez nem az önök döntése!

  De politikából a soproni polgárok nem tudnak megélni!:-(((”
 • 6. jockey 2009. február 27. 10:44
  „4. TancsKaszabell

  Én úgy emlékszem a korábbi cikkre - amire hivatkoztam - hogy Hruby úr állt elő azzal, nem tudja, hol a 2 milliárd. Kóczán Zoltán a másik cikkhez írt hozzászólásában azt írta, hogy ő tudja. Akkor most mi a lényegről történő figyelemelterelés abban, ha azt javaslom a pénzügyi bizottság elnökének, kérdezze meg attól aki tudja, és akkor ő is tudni fogja? Nem értem, mi ebben a figyelemelterelés? Nem arról van szó inkább, hogy a pénzügyi bizottság elnöke nagyon jól tudta, hol a 2 milliárd, csak egy kis olcsó politikai hangulatkeltés céljából keletkezett a múltkori cikk?
  Egyébként nekem sem tetszik a jelenlegi városvezetés tevékenysége, csak bosszant, hogy azok támadják a legjobban, akik viszont az egész országot teszik töünkre. nem kicsit, nagyon. Ráadásul ők sem voltak a jóerkölcs és a hozzáértés bajnokai az előző ciklusban.”
 • 5. Telepathia 2009. február 27. 09:45
  „9.8 milliárd a városi költségvetés hiánya, A pénzügyi Bizottság Elnőkének megállapításaival sajnos maximálisan egyet kell értenük. Az már biztos, hogy nem lesz a következő városvezetés FIDESZ-KDNP összetételű.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. február 27. 07:38
  „jockey (3) -re !
  Több témánál találtam ezt a véleményét.Nézzük a valóságtartalmát,mivel ezek a vélemények a
  lényegről terelik el a figyelmet!
  Ha azt mondta volna,hogy a 2 milliárd Ft. "belekerült a lecsóba",vagy "a kosztpénzbe" ,hát arról már nem a tények mentén beszélgetnénk.
  Erre a kérdésre a válasz , a konkrét tétel, és bizonylatai, azok tényadati szolgálnak.Ilyen nincs ,ezért kérdezi
  a pénzügyi bizottság elnöke,azt amit kérdez.Úgy beállítani,hogy azért nem tudja mert nem kommunikál a
  társaival,botorság,javaslata a kapcsolatok rombolására szolgál.
  A közgyűlésre előterjesztett költségvetés írásos dokumentumait nem ismerjük.Az a sopron.hu portálon egy
  soproni polgár számára elérhetetlen! Ezeket az adatokat egy informatikai "csapda" védi.
  Egyébként a tudósítás erre a kérdésre vonatkozó választ nem idézett!Ezek szerint nincs válasz.
  Nos!
  Még mindig megválaszolatlan néhány lényeges kérdés!!”
 • 3. jockey 2009. február 26. 22:52
  „Tisztelt Hruby úr!

  Szomorúan olvastam a minap, hogy Ön, mint a pénzügyi bizottság elnöke, nem tudja, mi lett 2 milliárd forint sorsa. Javaslom, vegye fel a kapcsolatot Kóczán Zoltán képviselővel, mert a jelek szerint ő tudja. Ha az általam említett cikk megjelenése óta Ön is megtudta, hogy mi lett a 2 milliárd sorsa, akkor kérem, jelenlegi javaslatomat tekintse tárgytalannak.”
 • 2. TancsKaszabell 2009. február 26. 20:01
  „Kedves Hruby Úr !
  Ha itt van velünk,szíveskedjen tájékoztatni a fórumon jelenlevőket a következő kérdésekre esetleg elhangzott válaszokról.Az eddigi tájékoztatásból ezek rendre kimaradnak,vajon miért?
  Mire fordítottak 2 milliárdot,a hétből?
  Miért nem tud erről az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke?
  Miért nem tudunk erről mi!!?
  Milyen a pénzügyi helyzete a városnak?
  Miből kívánják,és mikor, finanszírozni a mélygarázs kivitelezési költségeit,az alvállalkozókat?
  Ezek után mikor kerül sor a mélygarázs használatba ételére.
  Miből fogják finanszírozni az EU-s fejlesztések önrészét?

  Előre is köszönjük!”
 • 1. Intel 2009. február 26. 19:33
  „Hruby Úr!

  Ez a költségvetés arra épül, hogy 2010ig kihuzzák, aztán szépen bedől az önkormányzat...
  Az Áfa emelés, és a Ft gyengülése az év végére, lehet egy pótköltségvetés benyújtásást fogja eredményezni, mert instabil, és bármikor bedőlhet...
  Nagy projektekre esélye sem fog lenni az önkormányzatnak.

  Nincs idő, vagy átdolgozzák a kiadási oldat, vagy Sopron végleg leszakad, és csődbe kerül...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon István: Kényszerhelyzetben

Sopron - A kormány rossz politikájának, az önkormányzatok alulfinanszírozottságának a következménye,… Tovább olvasom