Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hozzájárultak a Scarbantia névhez

Sopron - Az egykori ruhagyári ingatlanra tervezett szálloda és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket magában foglaló központ projekttulajdonosa megkapta a Scarbantia név használatára a felhatalmazást.
Külsőre semmi nem látszik abból, hogy a soproni Rákóczi utcai ruhagyár épületéből és ingatlanán nagyszabású idegenforgalmi elképzelések körvonalazódnának: egyelőre minden a régi, pedig eközben javában zajlanak az előkészületek egy 8–10 milliárd forintos beruházás megvalósítására.

– Reményeink szerint heteken belül megkaphatjuk az elvi építési engedélyt a volt ruhagyári ingatlanon megépülő négycsillagos szállodára és a fürdőegyüttesre – mondta megkeresésünkre Takács Ákos, a Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. kreatív építészeti igazgatója. – Az építéshatósági eljárást szakhatósági állásfoglalások előzték meg. Az ennek során elkészült régészeti hatástanulmány valószínűsíti, hogy az ingatlan területén római kori leletek kerülhetnek elő. Mindez annyit jelent, hogy a konkrét építkezést megelőzően feltárási munkálatok kezdődnek a területen. Ettől függetlenül a projekt megvalósításánál nem számítunk csúszásra.

– Mihelyt a kezünkben lesz az elvi építési engedély, az engedélyezési terv elkészítése lesz a feladat, ami több hónapot vesz igénybe – folytatta Takács Ákos, aki szerint optimális esetben jövő év elején kezdődhet meg a kivitelezés. Hozzátette: a projekt tulajdonosa levélben kereste meg a városvezetést, járuljon hozzá, hogy a leendő létesítmény Sopron római nevét, a Scarbantia nevet viselhesse. Az önkormányzat részéről ez ellen nem emeltek kifogást.

Olvasóink írták

 • 9. peiso 2008. május 14. 21:22
  „Abban a városban, ahol legalább 400 éve él magyar, német, horvát békében, miért kellene mindent magyarul írni? Nem értem. Mi a baj a latinnal, nem értem, hiszen pár száz évik a rómaiak is itt laktak. "Sopron" az magyar szó? - utóbbi kérdésem persze provokáció, de örülnék, ha választ kapnék, de érvekkel alátámasztva.”
 • 8. joco1 2008. május 13. 17:12
  „Ja és a Sopron neven kivül sincs más Sopronibb név?Ja és hol van az , hogy magyar neveket használjanak ?Tán az sem kötelezö volt, vagy csak akarták?”
 • 7. peiso 2008. május 10. 12:55
  „Ha 20-40-os foglaltsággal mennének átlagosan egy évben, már becsuktak volna, ugyanis ennyi nem termeli ki a rezsit sem. Ugyanakkor a szálláshelyek statisztikai adatszolgáltatása alapján is jóval nagyobb a kihasználtság. (KSH) Ennek alapján tehát szükség lehetne még szállodára. Amúgy pedig ez üzlet, tehát a piac fogja eldönteni mi kell és mi nem, bízzuk hát a kérdést a befektetőre.”
 • 6. Didi 2008. május 10. 12:14
  „A nagyobb kérdés szerintem az, hogy szüksége van-e a városnak még egy szállodára. Tudomásom szerint, a meglévök is csak 20-40 %-on üzemelnek.”
 • 5. peiso 2008. május 10. 10:09
  „A Scarbantia és Sopron nevet sem lehet kisajátítani senkinek, de fontos, hogy csak arra méltó, érdemes használhassa. Sopron nevét viseli számtalan egyesület pl. Testvérvárosi Egyesület Sopron. Az üzleti életben természetes, hogy jól csengő, az adott városhoz, térséghez kötődő nevet keres egy cég, ebből a szempontból a Hotel Scarbantia kifejezetten jó. Sőt a latin miatt, még a külföldiek is megjegyezhető. Én örülök annak, hogy valakik nem a város zöld területeinek rovására akarnak fejleszteni, hanem régi patinás épületeknek adnak új funkciót és ezzel gazdagítják a városunkat.”
 • 4. HB 2008. május 09. 10:43
  „Tudják, hogy a Scarbantia név foglalt? A név egy soproni sportegyesület neve. Az "új" Scarbantia" név viselője a jelenlegi spotegyesülettel egyeztetett? (esetleg mint szponzor?)”
 • 3. Hozzászóló 2008. május 09. 09:48
  „De. Az, hogy Sopron. Csak az már foglalt. Szerintem a név rendben van. Csak aztán az épület is legyen rendben!”
 • 2. joco1 2008. május 09. 05:31
  „Miért,?Nincs talán Sopronhoz illő "magyarabb" név?”
 • 1. stef 2008. május 08. 10:21
  „Nyugtával dícsérd a napot! Reméljük nem a következö botrány elsö lépése..hehe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett és védtelen épületek a Lövérekben

Sopron - Rohamosan nő a Lövérek beépítettsége, s ezzel párhuzamosan gyarapodik azoknak az… Tovább olvasom