Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hová lettek az átmeneti évszakok?

Míg április elején a lakások többségében fűtöttek, a hónap végére kis túlzással már a légkondicionálókra volt szükség. Nem lesz átmenet a tél és a nyár között?

– Április különlegessége, hogy szeles, hideg napokkal kezdődött, amikor hózáport is feljegyezhettünk, a hónap végén azonban éves melegrekordok dőltek meg – kezdte lapunknak Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

– Sopronban az elmúlt 111 évben 29,4 fok volt (1968. április 24-én) az eddig mért legmelegebb áprilisi hőmérséklet. Idén ez megdőlt, hiszen vasárnap 29,5 fokot, hétfőn 30 fokot mértünk, de május elseje is rekkenő meleget, 30,2 fokot hozott.

Vivien és Mária örül a meleg májusi időnek. Fotó: Magasi Dávid
Vivien és Mária örül a meleg májusi időnek. Fotó: Magasi Dávid


Ennek ellenére a tavasz nem tűnt el, csak korábbra tolódott, ezt kutatások is bizonyítják – fogalmazott Kiss Márton. – Idén márciusban volt olyan napos, langymeleg idő a hónap nagy részében, amilyennek áprilisban kellett volna lennie. A márciusi középhőmérséklet 9 fok volt Sopronban, mely mintegy 4 fokkal magasabb az átlagnál.

A jelenlegi meleg időjárást azért nem érezzük fojtónak, mert a relatív nedvesség értéke is rekordot döntött. Vasárnap 16 százalék, hétfőn 18 százalék volt a relatív nedvesség legalacsonyabb értéke, melyre áprilisban utoljára 1965-ben volt példa, 18 százalékos értékkel – tette hozzá az állomásvezető.

Az OMSZ és az ELTE TTK kutatásokat végez arra vonatkozólag, hogy milyen tendenciákra kell készülni a következő sötven vagy száz évben. – A mainál 2021 és 2050 között mintegy 1,4 fokkal, 2071 és 2100 között 2,3–3,1 fokkal várhatunk melegebb tavaszokat. Ugyanakkor a következő évtizedekben is lesznek még hideg, esetleg hózáporos áprilisaink, hiszen a tendenciák elfedik az egyes hónapok jelentős változékonyságát, ami kontinentális éghajlatunk velejárója – mondta el Kiss Márton.

Olvasóink írták

 • 4. Tonxy 2012. május 03. 15:49
  „2: nyáron eddig is medencének használták bizonyos népcsoportok a szökőkutat:( Ezután is annak fogják.”
 • 3. józanparaszt 2012. május 03. 13:07
  „eltüntek mint a szakdolgozat, hehehe”
 • 2. nága 2012. május 03. 12:17
  „A közpark vizes medencéjébe történő láblógatás tilos!!! Ez nem strand! A vizet bizonyos szerekkel fertőtlenítik is, nem ildomos belemenni. M.D. figyelmeztethette volna erre a lányokat. Nehogy ezután már fürdőhelynek használják "bizonyos rétegek" a díszmedencéket, szökőkutakat.”
 • 1. Nanu 2012. május 03. 12:16
  „bimbóznak a virágok :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi koncertek a kismartoni Esterházy-kastélyban

Kilenc ország zeneszerzői és zenészei vendégeskednek a kismartoni (Eisenstadt) … Tovább olvasom