Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hosszabb kórházi várakozás

Várhatóan növekszik az előjegyzési idő a fekvő- és a járóbeteg-ellátásban a soproni Erzsébet-oktatókórházban.

– Az egészségügyi kormányzat napokkal ezelőtt kézhez vett „volumenkorlátja" értelmében az Erzsébet-oktatókórház – a 2005-ös esztendő statisztikájához képest – mintegy 1350 fekvő-, s 50–60 ezerrel kevesebb járóbeteg ellátását végezheti teljes tb-finanszírozás mellett 2006-ban – fogalmazott prof. dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos.

– Emiatt a soproni kórház több mint 160 millió forinttal kevesebb bevétellel számolhat – folytatta prof. dr. Baranyai Tibor, az oktatókórház főigazgató főorvosa. – Amennyiben a megadott keretszámoknál több fekvő- vagy járóbeteget fogad a kórház, a többletteljesítményt már drasztikusan csökkenő – 60, 30 és 10 százalékos – finanszírozással büntetik.

Folyamatos forráskivonások

Ennek okairól szólva a főigazgató főorvos kifejtette: az elmúlt másfél évtized során „költségrobbanással" járó, jelentős technikai-technológiai fejlődés ment végbe az egészségügyben – főképpen a diagnosztikában és a műtéti eljárások területén –, ugyanakkor az ellátásra fordított pénzeszközöknél a mindenkori kormányok folyamatos forráskivonással éltek. Ilyen megszorítások mellett az „orvosilag lehetséges" és a „finanszírozhatóság" között egyre csak mélyült a szakadék. Elkerülhetetlenné vált a kérdésfelvetés: hol a finanszírozás határa? A költségek kordában tartását célozzák tehát azok a központi intézkedések, amelyek megszabják az éves ráfordítások maximális mértékét. Ennek következményeként – a sürgős eseteket kivéve – növekedni fog a kórházi ágyra, műtéti beavatkozásra várók előjegyzési, várakozási ideje.

Nincs más megoldás

A főigazgató főorvos hozzátette, a lakosság részéről majdan megnyilvánuló türelmetlenség valószínűleg az egészségügyi intézményeken és a dolgozókon fog lecsapódni, pedig erről nem az egészségügyben tevékenykedők tehetnek, hiszen ők hivatásuk tudatában készek fogadni a gyógyításra szorulókat. Mindazonáltal nincs más választás: az Erzsébet-kórház nem küldhet műtétre váró beteget más kórházba és fordítva, hiszen minden intézménynek behatároltak a lehetőségei, a teljesítménykorlát az összeset sújtja. Megjegyzendő, hogy a szakterületről történt forráskivonások miatt napjainkban az egészségügy az 1989-es reálérték alig 48 százalékát kapja.
Dr. Baranyai Tibor minderről és a 2006-os esztendő további kihívásairól az elmúlt napokban tartott előadást Sopron és vonzáskörzete településeinek vezetői részére. A kórház főorvosi kara előtt a részletek a testület e heti ülésén váltak ismertté.

Az ellátottak száma

A soproni Erzsébet-oktatókórházban 2002-ben 18.841, 2003-ban több mint húszezer, 2005 eddig eltelt idejében 21.200 fekvőbeteget láttak el. Szakmailag a kórház akár 23 ezer beteget is fogadhatna, ugyanakkor az egészségügyi kormányzat „volumenkorlátozása" miatt 2006-ban 19.800 beteg feküdhet be a kórtermekbe. Az intézmény szakrendeléseit 2002-ben 520 ezer, idén több mint 600 ezer járóbeteg kereste föl. Jövőre ez a szám több mint félszázezerrel csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a földhasználati jogról

A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kölcsönösen bírósági keresetet nyújtott be annak eldöntésére, hogy kié a Fertő tavon a nád haszonélvezeti és aratási joga. A két fél álláspontja tehát teljesen ellentétes. Szakemberek szerint a helyzeten segítene, akár meg is oldhatná, ha elkészülne végre a tó nádaratási terve, ami a földhasználati jogot tisztázná. Tovább olvasom