Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Horváth Péter, a Líceum diákja is elnyerte a minisztérium ösztöndíját

Idén húsz középiskolás nyert el nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat, köztük a líceum 11. osztályos diákja, Horváth Péter.
  
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben pályázatot ír ki nemzetiségi ösztöndíjra a középiskolások körében. Az erről szóló tájékoztatót iskolájától megkapta a 11. osztályos licista, Horváth Péter is.

– Jó tanulmányi átlag, nemzetiségi családi háttér és aktív részvétel a nemzetiség életében – ezek voltak az ösztöndíj feltételei – beszél az előzményekről Horváth Péter. Iskolájában már hagyománya van ennek a támogatásnak, hiszen a nemzetiségi német oktatásban részt vevő diákok közül már más is elnyerte a 2011-ben alapított ösztöndíjat.

Horváth Péter nemzetiségi ösztöndíjas licista diák jogászi pályára készül, s ehhez bizony keményen kell tanulnia. Fotó: Magasi
Horváth Péter nemzetiségi ösztöndíjas licista diák jogászi pályára készül, s ehhez bizony keményen kell tanulnia. Fotó: Magasi


– Anyai ágon a nagyszüleim soproni német ajkúak. Három testvéremmel együtt úgy nőttünk fel, hogy édesanyánk németül beszélt hozzánk. Tulajdonképpen ez volt az első nyelv, amit megtanultam, és néha még ma is emlegetik otthon, hogy egy mondaton belül néha milyen viccesen kevertem a magyar és a német szavakat.

A dédnagymamám emlékére vasárnaponként német istentiszteletre járunk és az evangélikus gyermekbibliai körnek is régóta tagja vagyok, ahol szintén németül beszélünk – meséli Péter, mi mindenről számolt be pályázatában.

Családjában ma is tartják a német hagyományokat, születésnapokon, karácsonykor a magyar mellett németül is énekelnek, és a tradicionális soproni poncichter konyha remekei is gyakran az asztalra kerülnek.

– Sopronban jó német nemzetiségűnek lenni, mert élnek a hagyományok, jó a közösség. A barátaim között is vannak hasonló családi háttérrel rendelkezők, így mi, azonos értékrenddel rendelkező fiatalok, összetartó csapatot alkothatunk. Arról nem is beszélve, milyen jó, hogy két nyelvet tudhatok magaménak – fogalmazza meg a lényeget Horváth Péter.

A nemzetiségi ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át Budapesten a Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen.

Idén tíz német, négy roma, két horvát, két szlovák, egy román és egy szerb nemzetiségű diák nyerte el a támogatást. A tanulók szeptember 1-jétől havonta hatvanezer forint ösztöndíjban részesülnek. Cserébe továbbra is jól kell tanulniuk, s ezt Horváth Péter meg is ígérte nekünk. 
Állami támogatás
20diák részesül idén ösztöndíjban az ország nemzetiségi oktatást végző középiskoláiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a sarródi óvoda

A jövő generációjának készült, kiemelt feladatuknak tekintették az intézmény megújulását Sarródon. Tovább olvasom