Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Horváth Kornél - Kossuth-díjat kapott a soproni ütős

Egyedülálló ütéstechnikai játékáért, méltán újszerű előadó-művészi tevékenységéért a nemzeti ünnepen Kossuth-díjat vehetett át a soproni származású Horváth Kornél.

„A magyar Horváth Kornél ma a világ legjobb ütőhangszeresei közé tartozik. Érzékeny hangzás-fantáziája, akár egy vázán, vagy egy nemesfa ládikón megszállottan eljátszott virtuozitása, felülmúlhatatlannak tűnik" – írják a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal elismert művészről, akit budapesti otthonában tegnap telefonon értünk utol.

– Helsinkiben ért utol a feleségem, telefonon tudtam meg: Kossuth-díjat kapok. Nem szóltam semmit, mert nem tudtam szólni. Még most sem fogtam fel igazán. Fantasztikus érzés, de óriási felelősség is: az elismerés ugyanis nemcsak nekem szól, hanem a műfajnak is, és mindenekelőtt a zenésztársaknak, akik nélkül én nem kaptam volna meg ezt az elismerést – mondja elöljáróban Horváth Kornél, aki Lövőn született 1954. szeptember 27-én egy gyógyszerész dinasztiában. Három éves múlt, amikor patikus szüleit Sopronba helyezték és a városba költöztek. (A zenész édesapja dr. Horváth Dénes, Sopron elismerést gyógyszerésze, aki idén tölti be 95. életévét.)  – Külön öröm számomra, hogy édesapám megérhette ezt az elismerést. Bár a családban szinte mindenki patikus, lojálisak voltak az én pályaválasztásommal kapcsolatban.

Horváth Kornélt viszonylag későn érintette meg a zene. A Hunyadiba járt általános iskolába, majd a Martosban tanult, aztán váltott és a József Attila Gimnáziumban érettségizett 1974-ben. Diákéveit a sport töltöte ki: teniszezett, szerelmese volt a focinak (igazolt járékos volt), kosarazott, sőt, atletizált is. Tizenhét évesen iratkozott csak be a zeneiskolába. – Az apai örökségnek köszönhető azt hiszem, hogy ha valamibe belekezdek, akkor azt teljes odafordulással teszem. Amikor fuvolázni tanultam, napi 4–5 órát is gyakoroltam.

Horváth Kornél

Érettségi után Horváth Kornél vendéghallgatóként bejárt a fővárosi konzervatórium jazz-tanszakára. Az 1977-es Ki mit tud?-on a Kaszakő együttesben fuvolázott, s ha éppen nem fújt, a ritmusszekciót erősítette. Azzal, ami a keze ügyébe került. Tulajdonképpen így kezdődött ütős pályafutása.

– Bennem volt a rimus, ki kellett fejezni – mondja erre. Úgy vált az ütőhangszeresek legjobbikává, hogy mindent amit tud, autodidakta módon sajátította el. Talán ebben rejlik utánozhatatlansága, egyedisége, hiszen ezt az utat egyedül kellett kijárnia, felfedeznie. – Másként játszom, mint aki szervezetten tanult, talán ettől vagyok érdekes – vélekedik a művész, akinek közel kétszáz hangszere van, ezekből válogat egy-egy fellépésére.

– Nem járok annyit haza, mint amennyit szeretnék, de húsvétkor otthon leszek és édesapám májusi születésnapjára is hazautazom – ígéri Sopron legfiatalabb Kossuth-díjasa.

Társak és díjak

Horváth Kornél szerint népszerűsége és ismertsége részben Zoránnak köszönhető, akivel 15 éve zenélnek együtt. Tátrai Tibor a „másik fontos zenészbarát", akivel több formációban is közösséget alkotnak. A nemzetközi elismertséget mégis a jazz hozta meg számára, folyamatosan játszik külföldi művészekkel, fellépett már Al Di Meolával és Alegre Corea-val is. Eddigi elismerései: Emerton Díj, Az év hangszeres szólistája (1999), Arany Dobverő Díj (2000), Artisjus Zenei Alapítvány Díja (2001), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2004). 

Olvasóink írták

  • 1. creat 2008. március 17. 17:10
    „Szívből gratulálok!
    További sikerekben gazdag, hosszú pályafutást kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a fegyveres rablót - FRISSÍTVE!

Elkapták azt a 29 éves soproni férfit aki a múlt héten egy gázpisztollyal kirabolta a Táncsics utcai… Tovább olvasom