Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Horvát hagyományőrző műsor Undon - DVD is készül a programról

A hagyományőrző minősítéssel díjazott gradistyei horvát – fertőhomoki, undi és felsőcsatári – folklóregyüttesek, valamint Zágrábból érkezett tamburazenekar és néptánccsoport adott szabadtéri műsort Undon.

– Öt évszázada élnek horvátok megyénk e térségében, s rendkívül gazdag folklórhagyománnyal rendelkezünk. Ezek őrzését, ápolását rendkívül fontosnak tartjuk – hangsúlyozta a horvát nemzetiségi műsor főszervezője, Koloszár István, a megye horvát kisebbségének területi elnöke, az undi néptáncegyüttes vezetője. – A bemutatón újabb felvétel készült az undi horvát népszokásokról, így a ˝Lakodalmas˝ című koreográfiáról, amelyet – csakúgy, mint a horvát nyelvű pünkösdölőt és a lucázást – DVD őriz majd az utókornak. Hagyományainkat illetően derűlátóak vagyunk, igen aktív a horvát kisebbség. Példa erre, hogy a mintegy háromszáz lelket számláló községünkben több mint ötvenen tagjai a helyi néptánc- és népzenei együttesnek, gyerekek, felnőttek egyaránt. Élő kapcsolatot ápolunk Horvátországgal: most is zágrábi vendégeket fogadhattunk, másrészt néhány nap múlva mi is utazunk újabb vendégszereplésre, a pleternicai fesztiválra. Tavasszal Zágrábban is felléptünk.

Az undi horvát Veseli Gradiscanci néptáncegyüttes Lakodalmasát DVD-n is megőrzik az utókornak.
Az undi horvát Veseli Gradiscanci néptáncegyüttes Lakodalmasát DVD-n is megőrzik az utókornak.

Koloszár István nemcsak a többszörösen arany minősítésű undi együtteshez kötődik immár 35 éve: ő alapította a Vas megyei felsőcsatári folklóregyüttest is, valamint az arany minősítésű fertőhomokiak rendszeres koreográfusa. A hétvégi horvát folklórfesztiválon valamennyi együttes fel is köszöntötte őt közelgő ötvenedik születésnapja alkalmából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikulai hétvége: ezrek keresték fel a vízpartot

A kánikulában ezreket vonzottak a soproni és környéki strandok. Ugyanakkor a mentők dolga is közel a… Tovább olvasom