Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Hónapokat kell várni a vizsgálatra

Kevés a pulmonológus a soproni kórházban, ezért hónapokat kell várni az allergiavizsgálatra.

A következő SMS érkezett szerkesztőslégünkbe:„A soproni kórházban július végére lehet időpontot kapni az allergiás rendelésre. A gyermekeknél akár 6 hónap a várakozás. Addig jó náthát & fulladást! Lehet menni maszekba, de akkor minek fizetem a tb-t?"

A légúti allergiákról

A leggyakoribb léguti allergia a szénanátha, helyesebben az allergiás nátha. Magyarországon a lakosság 15 százaléka küzd vele. A szénanátha tünetei az orrviszketés, a tüsszögés, az orrváladékozás és -dugulás. Júniusban a pázsitfűfélék mellett a levegőben a fák pollenjei vannak jelen. Allergiát válthat ki ilyenkor a nyár, a tölgy, a hárs és az akác pollenje, de magas a pázsitfű és a lándzsás útifű pollenkoncentrációja is a levegőben.
Megkeresésünkre dr. Kardos János adjunktus az Allergológiai és asthma szakrendelésen kialakult várakozással kapcsolatosan az alábbi választ adta: – Jelenleg pollenszezon van, ezért igen magas a frissen felfedezett és a régi allergiás betegek száma. A szakrendelésen napi 60–70 beteget vizsgálnak meg. Emellett most „járványszerű" a krónikus dugulásos légzőszervi bajban szenvedők betegségének kiújulása is.
– Sopronban két pulmonológus szakorvos végzi e tevékenységet – tudtuk meg a szakrendelésen. – Ezen a területen az utóbbi időben szakemberhiány alakult ki.

A kórház és az osztály vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy megoldják az orvoshiányt. – Egy szakorvosjelöltünk van, aki augusztusban szakvizsgázik, ő a képesítés megszerzéséig szakrendelést nem végezhet folytatta dr. Kardos János. – Egy külföldön élő magyar pulmonológus szakorvos honosítási kérelme elbírálás alatt van, addig ő sem dolgozhat.
Mint megtudtuk, ha mindkét pulmonológus megkezdi a munkát a korházban, azzal jelentősen csökken a várakozási idő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a szörfbázis

A Fertő tavi vízitelep egykori kölcsönzőjének területén a strandidő beállta előtt évek óta megjelennek a széllovasok. A soproniakon kívül Szombathelyről és Győrből is érkeznek fiatalok a rákosi öbölbe, akik tavaly megalapították Sopron első szörfös egyesületét, a Heavy Tours Surf Clubot. A terület kezelője a szezon végén azonban felmondta a klub bérleti szerződést. Tovább olvasom