Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Holttá vált iparvágányok

Az iparszerkezet és a szállítási rendszerek átalakulása után számos iparvágány feleslegessé vált Sopronban. Ma már csak a GYSEV és a Tanulmányi Erdőgazdaság használ ilyen „külön vonalat".

A mai értelemben vett modern ipar Sopronban is a századfordulón alakult ki, jellemzően a vasút mentén, elsősorban a valamikori Déli pályaudvar közelében, a Baross úton és a Terv utcában. A nagy gyárakhoz külön ipari vágányt létesítettek, így könnyítve meg a nyersanyag és a termék szállítását. Azután a vasút helyét szép lassan részben átvette a közút, a rendszerváltást követően pedig a nagy soproni cégek megszűntek vagy átalakultak, töretlenül tulajdonképpen csak a sörgyár fejlődik, köszönhetően a privatizációnak. Az iparvágányok szerepe gyakorlatilag megszűnt.

Mind a hét használható

– A GYSEV tulajdonában jelenleg hét iparvágány van, ezek mindegyike használható és többségét használjuk is, elsősorban a rendező pályaudvaron – tudtuk meg Stöckert Dávidtól, a cég szóvivőjétől. – A többi vagy valamelyik cég tulajdonában van, vagy a Kincstári Vagyonügynökségé. Nekünk csak felügyeleti jogunk van, de természetesen tudjuk, hogy melyiket használják és melyiket nem, hiszen mi biztosítjuk – ha szükséges – a szolgáltatást. Jelenleg csak a Tanulmányi Erdőgazdaság működteti iparvágányát, a vasúthoz közeli fűrésztelepén.

Valamikor volt iparvágánya a megszűnt vasöntödének, a már nem létező Sofának, a még termelő szőnyeggyárnak, természetesen a sörgyárnak és a többi itteni „nagy" üzemnek is.

Költséges a fenntartás

– A vágány fenntartása a mi feladatunk, ami jelentős költség, de adott esetben gazdaságosabb, mint a közúti fuvarozás, nem beszélve a környezetvédelemről – mondta Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatója.

Az iparvágányok sorsa tehát megpecsételődött. Többségük ma már csak a múlt tárgyiasult emléke. Az áruk és nyersanyagok többségét kamionok és tartálykocsik szállítják háztól házig, kiküszöbölve a többszöri átrakást, átfejtést.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb határátlépők nyílnak

Az osztrák belügyminiszter Kismartonban további kishatárátlépők megnyitását jelentette be. Ennek értelmében térségünkben június elsejétől, péntektől nyitva lesz a Sopron–Görbehalom és Szikra (Sieggraben), valamint a Sopron–Görbehalom–Asztalfő és Szikra közti átlépő. A magyar fél is hasonló lépéseket tervez. Tovább olvasom