Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Holdviola - Különleges lesz a hegykői Tízforrás Fesztivál

A zenekar péntek esti koncertjével kezdődik a hegykői Tízforrás Fesztivál. A Holdviolának a helyi gyerekkórus is segítségére lesz.

A miskolci Holdviola zenekar 2006 tavaszán alakult. Zenéjükben modern zenei formában, továbbgondolva elevenednek meg a gyönyörű magyar népdalok. A csapat 2008 óta működik a jelenlegi felállásban, Gál Lajos (gitár) akkor csatlakozott Farkas Péter (dob, bill.hangszerek, vokál) és Barta Zsófi ( ének, vokál ), duójához.

A zenekar az elektro – folk kifejezést használja, ha valaki a stílusukra kíváncsi. Hogy mit takar ez pontosan, Gál Lajos elmondta: ˝Ez inkább egy leírása a stílusnak. A folk a népzenei gyökerekre utal, míg az elektro azt jelenti, a saját elképzeléseink szerint, leginkább elektronikus, mintsem autentikus, népi hangszereken szólaltatjuk meg a dallamokat.˝

Holdviola ˝Akkor szép az erdő ˝

A zenekar egy védett növényről kapta a nevét. Holdviola egy erdei virág, ami a Bükk hegységben is megtalálható.
˝A dalválasztásnál fontos, hogy valami megragadja a képzeletünket, s illeszkedjen a karakterünkhöz. Nem mindenfajta népdal ˝fekszik˝ a zenekarnak, s leggyakrabban azt tapasztaljuk: egyszerűen maga a dal ˝kiválasztódik˝ – fogalmazott Gál Lajos.

A Holdviola célközönségét nem könnyű behatárolni. Amikor a csapat kiadókat keresett meg, s a nagy cégek feltették a kérdést, mely korosztályt akarják megcélozni lemezükkel, sosem tudtak válaszolni. A próbálkozások ˝hamvába holtak˝, egészen addig, amíg jött egy kisebb kiadó, aki nem kérdezett semmit, csak a zenére koncentrált. ˝A közönségünk soraiban éppúgy vannak nagymamák, mint egészen fiatalok, a kor nem lényeges, évszámokon átível a célunk˝.

Holdviola - Erdő, erdő

Idén a Holdviola megkapta a zenei szakma legrangosabb elismerésének számító Fonogram díjat, ahol több kategóriában is jelölték az együttest.

A díjjal kapcsolatban Gál Lajos így fogalmazott portálunknak: ˝Komoly elismerés, s meglepetésként ért minket, hogy Az év hazai felfedezettje díjat elhozhattuk. ˝Nagyon örültünk, de a mindennapokban nem az esetleges további ˝díjeső˝ motiválja majd a zenekart, hanem, hogy jó dalokat ˝csináljunk˝, s sokáig zenélhessünk a közönségünknek.


A hegykői Tízforrás Fesztivál a Holdviola péntek esti koncertjével kezdődik.

- Ez egy különleges alkalom lesz, a helyi gyerekkórussal közösen állunk majd színpadra. Ennek megfelelően lelkileg és technikailag is nagyon készülünk, s alig várjuk, hogy felléphessünk. Elismerés a zenekar felé, hogy részt vehetünk a Tízforrás Fesztiválon. Minden koncerthelyszín nagyszerű, de a zenekar célja, több, a hegykőihez hasonlóan nívós helyszínre eljutni – zárta Gál Lajos.

A Tízforrás Fesztivál közönsége is láthatja majd az országos hírű Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosait a Holdviola koncertjén. A zenekar és a táncosok hosszú ideje együttműködnek, Maródi Attila munkáját dicsérik a gyönyörű koreográfiák.

Holdviola
2011. július 8. (péntek) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad


 

Olvasóink írták

  • 1. bogabo 2011. július 09. 02:02
    „Fantasztikus előadás részesei lehettünk, véleményem szerint a zenekar élőben mutatja ki igazi sajátosságait, sokkal szebb a hangzás, olyan teljes.. Nagyon megérte, szép hölgy, szép hanggal, jó zenével. Azt hiszem, több nem is kell.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belterületi utakat alakítanak ki, felújítják a Vándor Sándor utcát Sopronban

Két gyűjtőút fejlesztés is megvalósul a városban, egy több mint 313 millió forintos összköltségű… Tovább olvasom