Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Hol vannak a készülékek?

Harmincöt bölcsőhalált megelőző készülék van a városban – mondta a soproni tájékoztatón az Inkubátor Koraszülött Gyermekekért Alapítvány sajtóreferense. Néhány nap múlva módosította saját közlését: a számok a megyére értendők.
– Semmilyen információnk sincs arról, hol lehet az a harmincöt úgynevezett Apnoe Alarm készülék, amiről a sajtótájékoztatón hallhattunk. Sem a kórház gyermekosztályán dolgozók, sem a védőnők nem tudnak róluk – mondta el a Kisalföldnek dr. Tóth Péter főorvos, aki a múlt héten vette át az Inkubátor Koraszülött Gyermekekért Alapítvány sajtóreferensétől a Sopronba hozott egyetlen berendezést. Akkor az alapítványt támogató FÉSZ Rt. igazgatója, Khaut András megdöbbenve kérdezte: hol a többi készülék?

A FÉSZ Rt. 150 ezer forinttal támogatta az alapítvány célkitűzéseit, azaz a bölcsőhalál megelőzésére szolgáló berendezés ingyenes eljuttatását családokhoz. Ám az igazgatónak volt egy kikötése: kérte, a cég által finanszírozott készülékek soproni babákhoz kerüljenek. Ez volt az előzménye a múlt heti sajtótájékoztatónak, ahol a több mint fél órás késéssel és egyetlen ajándékkal érkező sajtóreferens kijelentette: harmincöt készülék már rászoruló soproni családokhoz van kihelyezve.
Khaut András ezután kérte, faxolják át számára a családok listáját. Ez történt szerdán, ám tegnapig nem érkezett meg a most már kétkedéssel várt lista.
– Ennek az az egyszerű magyarázata – mondta el érdeklődésünkre a budapesti alapítvány sajtóreferense, Zemmel Andrea –, hogy az érintett családokat végigkérdezzük, hozzájárulnak-e nevük kiadásához. Egyébként nem vagyunk mindig és mindenütt összeköttetésben az orvosokkal, általában közvetlenül a szülőknek adjuk ki a berendezéseket, hiszen nemcsak beteg babák esetében ajándékoz az alapítvány készülékeket, hanem teljesen egészséges csecsemőknek is, amennyiben az anyuka ezt kéri.
Zemmel Andrea arra a kérdésünkre, hogy hol vannak hát a FÉSZ Rt. által támogatott készülékek, végül elmondta, marketingesük – aki emiatt állítólag már nem is dolgozik az alapítványnál – nem vette figyelembe a FÉSZ Rt. vezetésének kérését. A 35 keresett készülék így hát nem Sopronban, hanem a megye egész területén szolgálja a babák egészségét.

Csalódva

Khaut András, a FÉSZ Rt. igazgatója az ominózus sajtótájékoztató után a helyi, ismert alapítványok kivételével azonnal letiltott minden más támogatást. „Úgy látom, nincs mindig biztosítva, hogy oda érkezik a segítség, ahová szánjuk" – mondta el lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útban a Kilimandzsáró csúcsa felé

Öt soproni és egy budapesti hegymászóból álló csoport Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón… Tovább olvasom