Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Hol tart ma a soproni borászkodás?

Korábban az a mondás járta, ha soproni borokat kóstoltunk: Sopronban van Weninger - és vannak a többiek. Azóta a helyzet sokat javult.

A Borkollégium egyik februári kóstolóján Sopront állította a középpontba. Viszonylag ritkán van olyan kóstoló, amelyik a soproni borról próbálna pillanatnyi, ám átfogó képet mutatni. A borvidék borai és borászai külön-külön sok kóstolón felbukkannak, de sokkal kevesebb az olyan rendezvény, amely egy olyan komplex képet adna róluk, mint amilyen például sokkal gyakoribb Villánnyal, Tokajjal, Egerrel, Szekszárddal, esetleg a balatoni borokkal kapcsolatban.

Mészáros Gabrielláék ezért próbáltak olyan borokat és borászatokat, pincéket a kóstolósorba illeszteni, amelyek hűen tükrözik a borvidék jelenét. Lássuk hol tart ma Sopron! - írja a boraszportal.hu.

A borvidékkel kapcsolatos tudnivalókról dr. Nagymarosy András tartott átfogó ismertetőt.

A mai Soproni borvidék ma már csak része hajdaninak, további részei Ausztriában, Szlovákiában találhatóak. Történelmi hagyományait tekintve a borvidék korábban szinte csak fehérborairól volt híres, a messze földön ismert aszú azonban ma már szinte csak a burgenlandi részre jellemző (Ruszt). A fehér túlsúly mára már csak a szlovák részekre igaz, a Soproni borvidék háromnegyede ma a vörös fajtáké, a fehérek aránya negyedre esett vissza.

Jelenleg a Soproni borvidék kb. 4300 ha, amelyből 3200 ha első osztályú, és ebből érdekes módon csak 1700 ha a valódi szőlőterület. A legértékesebb területek az észak-déli irányú Lajta-hegység keleti lejtőin találhatóak, nagyjából a Balf-Fertőrákos vonalon.

Klímáját tekintve a borvidék hűvösebb, szelesebb, csapadékosabb, az évi középhőmérséklet, az éves csapadékmennyiség, a napsütéses órák száma alapján éppen a borkészítésre alkalmas határon van - olvasható a portálon.

A talajadottságok ellenben kiválóak: altalajként gneisz, csillámpala található, amely magas nátrium-, kálium-, magnézium– és vastartalommal bír. Ezeket kavicsos, agyagos, homokköves, helyenként löszös, és ún. lajtamészköves réteg fedi.

Fajtaösszetételét tekintve a kékfrankos dominál (kb. 1100 ha), messze utána jön a zweigelt (110 ha) és a cabernet sauvignon (106 ha). A fehérek közül a zöldveltelini területe a legjelentősebb (85 ha), de egyre jobban terjed a chardonnay is (33 ha).

A soproni boroknál a minőségi ugrás csak az 1990-es évek közepén tötént meg. Nagy szerepe volt ebben Franz Weningernek, aki ausztriai tapasztalataira támaszkodva, modern szőlészeti-borászati technológiát honosított meg Sopronban is, szerencsére egyre több követője akadt. Korábban az a mondás járta, ha soproni borokat kóstoltunk: Sopronban van Weninger - és vannak a többiek. Azóta a helyzet sokat javult, egyre több borász és pince emelkedik ki, és készít egyre jobb, egyedibb borokat. Amiben a borvidék sokat fejlődött, és ma már nagyon erős, az a marketing.

Nézzük a borokat, mit mutatnak a mai Sopronról! >>

Olvasóink írták

 • 6. FCBAYERN 2011. március 24. 09:59
  „A Weningerről csak annyit,hogy ittam már nagyon rossz bort is tőlük. Azért kiváncsi lennék az összes borra a hordóba lévőre is, hogy azok milyenek egykét borásznál. Jók a soproni borok nem kell nekünk külföldit inni!”
 • 5. borász 2011. március 24. 09:17
  „Tisztelt Bognár úr!
  Nagy érdeklődéssel olvastam a boraszportal.hu-n megjelent cikkét.
  Ha megengedi, néhány gondolattal kiegészíteném:
  1. Taschner Kurt Istvánnak anyakönyveztek, magyar állampolgár vagyok, régi, tősgyökeres soproni. Igaz, apai ágon német származású. Úgy vélem tárgyi tévedés Kurt Taschner-nek írni a nevem.
  2. A Soproni borvidék sajnos messze nem akkora mint Ön írja. Kb. 1600 ha szőlő található, ebből mindösszesen kb 1000 ha a ténylegesen művelt.
  3. Valóban nem ad 2011 tavaszán jó keresztmetszetet az Önök soproni kóstolója, bár hálásak vagyunk, hogy figyelmüket felénk fordították. Nyilván bortermelő társaim borát megítélni nem tisztem. Viszont, ha esetleg boraim közül még idősebb - gyorsfogyasztásra készített - bort kóstoltak volna, amelyek korábbról ott maradtak Önöknél a pincében, és már nem kaphatóak a piacon, még több rám, valamint boraimra nézve negatív véleményt fogalmazhattak volna meg....
  Szívesen felajánlom, amennyiben legközelebb a boraimat kóstolják, térítésmentesen rendelkezésre bocsátok néhány palackkal az aktuális évjáratokból. Akár még a pezsgőimből is.
  Üdvözlettel:
  Taschner Kurt”
 • 4. Oscar 2011. március 24. 08:12
  „Kostold meg az Ivancsics pince Shiraz borát, aTöltl pincészet Cabernet Savinonját,A Prices F. 2003as kékfrankosát,és még lehetne sorolni.Volt szerencsém egy külföldi út során a soproni termelők borait kóstolni,hát az a véleményem hogy nekünk nem kell a szomszédba menni azért jogy jó bort fogyasszunk.A nemzetközi piacon megállnák a helyüket.”
 • 3. norbi29 2011. március 24. 00:40
  „hát azoktól sajna csak rosszul vagyok másnap
  na de van azért még bőven jó pince, ez erős túlzás amit itt állitanak”
 • 2. bgabri 2011. március 23. 20:14
  „azért a "többieket"is meg kéne említeni”
 • 1. c77 2011. március 23. 19:27
  „TASCHNER BOROKAT "szeretem és izlelem".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrankokat a templomi perselybe

Bevált a soproni helyi pénz, az egy éve kibocsátott utalvány sikerét jelzi: már 420 hazai… Tovább olvasom