Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Hol lesz a fertődi hulladéklerakó?

A korábban megtartott lakossági fórum alapján új helyet kellett keresni a fertődi a hulladéklerakónak. Végül megtalálták az alkalmas területet.

A közelmúltban tartották meg Fertődön a képviselő testületi ülést. Itt ismertette Füzi Norbert jegyző, pontokba szedve ismertette a város 2010-14-es gazdasági tervét - írja a fertopart.hu.

1. A város-rehabilitációs projekt egyértelműen a legnagyobb és legfontosabb projektje, célja a városnak, melynek kivitelezése már folyamatban van.

2. Az Új Széchenyi Terv által kínált új operatív programokban részvétel, pályázatok beadása.

3. Bevételek növelése. (Ennek lehetőségét bizottsági üléseken és munkaértekezleteken tárgyalják meg.)

4. Új vállalkozások megjelenése, bevonzása.

5. A várható beruházások eredményeképpen új munkalehetőségek teremtése.

6. Turisztikai lehetőségek támogatása. A Turisztikai Bizottság tervekkel készül, mely kis ráfordítással, nagyon eredményes lehet.

7. Csapadékvíz-elvezetés megvalósítása Fertődön, a belvíz-problémák megoldására. Kalkuláció készült már, ez az összeg közel 1,5 milliárd forint.

8. Önkormányzati intézményrendszer átstrukturálása, legmegfelelőbb megoldás megtalálása.

9. Önkormányzati intézmények fejlesztése, elsősorban az iskola. A város-rehabilitációs pályázat mellett egy fűtéskorszerűsítési program kerül megvalósítása.

Egy másik napirendi pontban a tervezett hulladéklerakó helye volt a téma - számolt be a fertopart.hu.

A korábban megtartott lakossági fórum alapján új helyet keresnek a hulladéklerakóhoz. Mint ismeretes a fórumon heves indulatok alakultak ki, mert a lakosság szerint a lerakó ( a Dózsa György utca mögötti terület) túl közel kerülne a lakóövezethez.

Alaposan körüljárták az ügyet - mondta el a Kocsis Ferenc. A polgármester Takács Györgyöt, mint a téma vezetője felkérte, hogy ismertesse az előterjesztést. A képviselő erre válaszul elmondta, hogy előterjesztést nem ő készített, így nem ismertetné.

A polgármester a folytatásban ismertette, hogy az egyik javaslat szerint a 090/16 számon, Süttörön a sütigyár közelében lenne lerakó. Az 5600 négyzetméteres terület a településé, és jelenleg egy vállalkozó legeltet a rajta. Maximum 1600 négyzetméter lehet a területe a lerakónak így, maradna még 4000 négyzetméter.

Másik javaslat Eszterházán a Jókai és Mikes Kelemen utca közelében volna, ahol jelenleg építési törmelék található. Folyamatban lévő lakótelep kialakítás zajlik, így ez a terület nem javasolt.

A polgármester javaslata Süttörön az úgynevezett. „dögtér" volna, melyhez a tűzép melletti betonozott út vezet. A terület félúton található a szennyvíztelep felé. Könnyen megközelíthető. Az infrastruktúrának azonban nyoma sincs, amely vélhetően az önkormányzatot terhelné, plusz a távolság miatt sem épp szerencsés választás - foglalható össze Garab Gáborné Németh Andrea hozzászólása.

Majd Horváth Zoltán képviselő szóvá tette, hogy az előterjesztést a polgármester írta alá, amelyben szerepel, hogy a „dögtér" távol van a településtől. Erre reagálva a Polgármester: "Alá kellett írnom, szakemberek készítették, de nem vonták be a kidolgozásba" Kocsis Ferencnek továbbra is a „dögtér" a javaslata, mert közel lehet a lakóingatlanhoz az előterjesztést készítők szerint javasolt 090/16 számú terület.

A polgármester szerint a bérlő dolga volna az infrastruktúra megoldása. A jegyző elmondta, hogy mindkét másik helyszín - a 090/16-on kívül - rendezési terv módosítást igényel, ennek milliós díja az önkormányzatot terheli.

Takács György: két héten át, Szalay István városgazdával átnézték a területeket. Túl sokba kerülne az infrastruktúra kialakítása, valamint messze van a lakott területtől. Ez nem szeméttelep lesz. A legjobb terület továbbra is a korábban kijelölt volna, de ésszerű lehet még a 090/16 is, hiszen nem kerül a városnak pénzébe. Legfontosabb pedig a „ráhordás", hogy a lakosság használatba vegye, nem szabad távolra telepíteni. Ausztriában lakóudvarban is van hasonló, nem kell tartani tőle, hogy kellemetlen szagokat fog árasztani.

6 igen és 1 nemmel elfogadták a sütigyár mögötti, 090/16 területet. Azaz itt lesz majd a hulladéklerakó.

A teljes tudósítás az ülésről>>

Olvasóink írták

  • 2. orion1 2011. április 05. 22:24
    „Burítsák a fertőbe, mikor déli szél fúj :D”
  • 1. pistika 2011. április 05. 15:35
    „Mit akar az város, ahol összekeverik a hulladéklerakót a hulladékudvarral?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemeteljünk jól! - A negyedik tavaszi forduló

A Sopron és Térsége környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. és a nyugatmagyar.hu közös játéban… Tovább olvasom