Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Hogyan növelhetjük a vonzerőt?

Sopron - Sopron turisztikai vonzerejének alakulásáról tartott prezentációt dr. Palancsa Attila, a NYME Közgazdaság-tudományi Kar oktatója. A felmérés során ezer belföldi és száz külföldi vendéget kérdeztek meg.

Az összesítések azt mutatják, hogy némileg csökkent a vendégéjszakák száma; a belföldiek negyede a fővárosból érkezett, a külföldiek mintegy hatvan százaléka az idősebb korosztályt képviselte. Az idelátogatók közel nyolcvan százaléka saját szervezéssel kereste fel Sopront és környékét. „Sopron jó kedvű, derűs, gazdag város" – a válaszok nagy része erre utal, s ezt tekinthetjük Sopron „márka-ujjlenyomatának" is.

A turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségi mutató jónak mondható, ugyanakkor az árakat a többség magasnak tartja. Sokan hiányolják az élményfürdőt. „Az elkészült, közel 90 oldalas anyag jó kiindulási pont lehet az idegenforgalomban élők üzleti terveinek kialakításában" – tette hozzá Simon István alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 14. TancsKaszabell 2008. december 12. 09:56
  „13.mézgaaladár-nak!
  Így igaz !
  A KSH adatait áttekintve Sopron város és környékének vállalkozói strukturája
  egyértelműen ezt igazolja.A már ismert fejlesztési elképzelések is ebben az
  ágazatba tartoznak.
  A városi szakképzés felfutásban van,a fejlesztése előrelátó,minden bizonnyal segíteni fogja a város boldogulását.”
 • 13. mézgaaladár 2008. december 12. 08:38
  „Akkor behozok még egy szempontot. Minden komolyabb ipartelepítéshez szabad és képzett munkaerő kell. Ki dolgozna a gyárakban, mikor a képzett szakmunkásokból állandóan hiány van? A szolgáltatásoknak, a kultúriparnak óriási előnye, hogy a fogyasztó helybe jön és nem nekünk kell szállítani a terméket. Meggyőződésem, hogy hagyományaink, jelenlegi erőforrásaink, a jövő trendjei alapján, Sopronnak az oktatásból, turizmusból, szolgáltatóiparból, logisztikából és a kultúraiparból (művészetek, kézművesek, stb.) kellene megélnie. Az más kérdés, teszünk ezért valamit, vagy csak sodródunk az árral...”
 • 12. valaki13 2008. december 11. 19:33
  „PERSZE ENNÉL LEHETNE TÖBB IS - DE AZT SENKI NE VÁRJA, HOGY A TURIZMUS TARTSA EL A VÁROST!!!

  akkor miért nem kell a városba ipar???

  akkor miért csak a szolgáltatásokra akar építeni a városvezetés???

  akkor miért legyen Sopron "kultúr város", ha a kultúrális események nem vonzanak annyi látogatót, hogy a turizmus eltartsa a várost???”
 • 11. valaki13 2008. december 11. 19:26
  „MÉZGAALADÁR!

  Hát pont ez az!!!

  A TURIRMUSBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTEL CSAK EGY RÉSZE A VÁROS BEVÉTELÉNEK - S SAJNOS, MÉG ANNAK ELLENÉRE SEM AKORRA, HOGY 150 EZER TURISTA JÁRT A VÁROSBAN, HOGY A VÁROST A PÉNZÜGYI KRÍZISBŐL KIHÚZZA!

  OSZTÁN MIÉRT NINCS ÖSSZEFÜGGÉS A TURIZMUSBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTEL ÉS A KIADÁSOK KÖZÖTT???

  A TURIZMUSBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTELBŐL IS A KIADÁSOKAT FEDEZIK! NEM???

  CSAK AZ A GOND, HOGY EZ A BEVÉTEL A KIADÁSOKHOZ KÉPEST, AMINT AZT ÖN IS ÍRTA, ELENYÉSZŐ!!!”
 • 10. Telepathia 2008. december 11. 14:04
  „Sopron az elmúlt években turisztikailag jelentősen visszaesett városok közé tartozik. Ha el is jön a vendég két nap alatt távozik.Egy vendégéjzsakát tölt csak aa városban.
  Az összesítések, nem a reális képet mutatják a városról és környékéről. Az oszrák bevásrló turizmus leáldozó félben van. Egyes szolgáltatások még kelendőek az oszrákok körében, de lassan azok is elérik a nyugati árakat. Elmondhatjuk, hogy az osztrákok a magyarok jelentős nagyságú karácsoyn előtti bevásárló turizmusából élnek egyre jobban az osztrákok. Egyes árucikkek már jóval efogadhatobb áron kaphatok náluk.Rövidesen eljön az idő, hogy mi együnk hozzájuk ebédelni, tankolni és bevásrolni, mint 1945 előtt.”
 • 9. mézgaaladár 2008. december 11. 13:57
  „"150 ezer turista -HŰ HA!! - S A VÁROS MIÉRT VAN PÉNZÜGYI SZ....R....B...AN?" Az, hogy a város pénzügyileg nehéz helyzetben van, a kiadások és bevételek közötti egyensúly hiányára vezethető vissza. (Ennek okai nem ide tartoznak.) A bevételek között a turizmusból befolyó bevételek egy részt tesznek ki, a többi adó és egyéb között. A jelenlegi adatok szerint Sopron, Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok után a legnépszerűbb belföldi célpont a belföldiek között. Ami egy jó helyezésnek számít. (Persze ennél lehetne több is. De azt ne várja senki, hogy csak a turizmus tartsa el a várost.) A turizmusból származó direkt és indirekt önkormányzati bevételek nagysága és a mindenkori önkormányzat kiadási tételei között pedig egyszerűen semmilyen összefüggés nincs. Ezért tartom a bevezetőben idézett kérdést szakszerűtlennek.”
 • 8. valaki13 2008. december 11. 11:30
  „mézgaaladár!

  Akkor legalább azt fejtsd ki részletesen, hogy miért szakszerűtlen???

  /Enélkül hozzászólásod csak szavak pufogtatása!!!/”
 • 7. mézgaaladár 2008. december 11. 09:02
  „Valaki13, kérdésed annyira szakszerűtlen és átgondolatlan, hogy itt nem tudok rá válaszolni. Ha adsz egy emailcímet, szívesen megírom.”
 • 6. valaki13 2008. december 10. 18:51
  „mézgaaladár!!

  150 ezer turista -HŰ HA!! - S A VÁROS MIÉRT VAN PÉNZÜGYI SZ....R....B...AN?”
 • 5. valaki13 2008. december 10. 18:49
  „mézgaaladár!!

  megvannak-persze!!!

  Sopron is megvan - csak éppen hét milliárdos hitelre szorul!!!”
 • 4. FREDDY/S 2008. december 10. 13:44
  „Majd ha sikerül megmagyarázni a turistáknak, hogy a Deák tér új kivitele miért szebb a volt betonmentes patinás térnél, akkor biztosan több turista téved errefelé, nemde...”
 • 3. mézgaaladár 2008. december 10. 13:25
  „Hála Isten több, mint 150 ezer turista nem osztja a "valakik" nézetét, hanem ebből sokan Sopront tartják a világ legszebb városának. Amúgy se Pécsnek, se Egernek, Czesky Krumlovnak nincs tengere, se síterepe, mégis megvannak.”
 • 2. valaki13 2008. december 09. 18:42
  „Kár a gőzért - ahhoz, hogy Sopron viszonylag vonzó turisztikai célpont legyen sok-sok pénzre lenne szükség, amivel a város nem rendelkezik.

  So-sok pénz kellene magas színvonalú kulturális programokhoz ( Soproni Tavaszi Fesztivál, Soproni Ünnepi Hetek ).

  Sok pénz kellene a belváros mozgalmas és vonzó élettel megtöltéséhez.

  Sopron azonban még így sem lenne nagy turisztikai célpont, főleg olyan nem, ami olyan bevételt biztosítana a városnak, amire annak jövőjét alapozni lehetne, annak ellenére, hogy természeti környezete azért csodálatos -de mégsem tengerpart, nem síterület és még csak nem is "Balaton part", vagy "Tisza-tó part".”
 • 1. TancsKaszabell 2008. december 09. 18:02
  „Élményfürdő !
  ,,Az elkészült, közel 90 oldalas anyag jó kiindulási pont lehet az idegenforgalomban
  élők üzleti terveinek kialakításában" - tette hozzá Simon István alpolgármester.

  Hát igen ez már nekem is eszembe jutott.Magam is úgy vélem,az idegenforgalom lehet ennek a városnak a fő profilja,persze lehet hogy már az is.Ez a tanulmány ismét egy bizonyítékul szolgál,mármint arra ,hogy az egyeteme együtt él a várossal,és hasznára lehet.
  Hogyan tovább ?
  Keresni kell a lehetőségeket!
  Nem politizálni, dolgozni kell!

  Már többször meg is találták a kitörési pontokat azok akik a város boldogulásáért törik a fejüket, a jövőt féltve.
  Turizmus,vendéglátás,rendezvényszervezés ehhez a képzési háttér is megvan.Ipar telepítésére az esélyeink szerények,a képzési háttért ,-középfokon,megszüntették.
  A szakképzést viszont elkezdték erősíteni.Egyre több kedvező hírt hallunk az iskola munkájáról.

  Tovább gondoltam,hogy egy ,menedzser szemléletű vezető mire
  használná ezt a tanulmányt.A végén biztos javaslatok is voltak.

  Simon István alpolgármester Úr !
  Tevékenységüket a város lakói figyelik,innen is, onnan is,hát mostanság , vesztésre állnak.De még két évig Önök vezetik az önkormányzatot.

  Sokan úgy látjuk,-innen is, onnan is-,hogy félre kellene dobni politikusi énjét,otthon a sarkára kellene állni és a VÁROS érdekében kellene dolgozni !Ez egy egész embert kívánó feladat.Meg kell keresni az érdemi együttműködésre alkalmas embereket.Vannak olyanok,innen is, onnan is!

  Jelenleg Ön van helyzetben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékhírek - elfogás és a tolvaj

Lövőn egy parkoló Opel Omega személygépkocsiba ismeretlen tettes a jobb első ajtó ablakát betörtet… Tovább olvasom