Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Hogyan lett hetvenezerből három és fél millió?

Dr. Körmendi Anna és dr. Csák Máté tulajdonában van az egyik legtöbb alkotást felölelő műtárgyanyag ma Magyarországon.
A házaspár több évtizede gyűjti a kortárs magyar képző- és iparművészet alkotásait.

Körmendiék mecénásként is ismertek, Budapesten és Sopronban galériát működtetnek, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiatal művészeknek a bemutatkozásra. A 25 éves Körmendi–Csák-gyűjteményt a napokban Sopronban ünnepelték. A házaspár az óvárosban található felújított műemlék házaira is büszke, ezek rekonstrukciói felett a férj bábáskodott.
 
– Harminc éve élünk együtt, s nemcsak az érdeklődési körünk azonos, még egy napon is születtünk. A feleségem jogász, de már nem gyakorolja a hivatását. Oly nagy a kultúra iránti szenvedélye, hogy az ezzel kapcsolatos munka tölti ki minden idejét. Folyton szervez, mindig valami új dolgon töri a fejét – kezdte dr. Csák Máté. – Én még építészhallgatóként kötöttem barátságot a műalkotásokkal. A kortárs alkotók olykor megajándékoztak egy-egy munkájukkal. Akkoriban már festettem, így cserealapom is volt, az akvarelljeimet szívesen odaadtam valami izgalmas tárgyért. 1973-tól nyugdíjazásomig a műemlékvédelmi hivatalban dolgoztam, itt ugyancsak előfordult, hogy kincsekre bukkantunk. Szerettem a ˝rejtvényfejtést˝. Kitalálni, melyik lehetett az eredeti állapota az adott épületnek, vizsgálni, milyen korból származhatnak a maradványok. A hivatali munka mellett tervezőként is tevékenykedtem, ha munkát adtam egy belsőépítésznek vagy képzőművésznek – akár csak egy rács vagy egy üvegablak erejéig –, az alkotó nem volt hálátlan, hiszen így esélyt kapott a bemutatkozásra.


Ilyenkor hozott nekem valami apróságot, így aztán szépen lassan gyarapodott a gyűjtemény. Rájöttem, hogy a legjobb befektetés a műgyűjtés, hamar kiderült, hogy a tárgyak évről évre többet érnek. Igazán ez akkor vált kézzelfoghatóvá, amikor meg akartunk vásárolni egy ingatlant, s hiányzott még egy komolyabb összeg az árhoz. Bevittük a képeinket a zálogházba, s megkaptuk értük az áhított pénzt. Persze gyorsan vissza is vásároltuk mindet és elkezdtem járni a bizományikat. Rengeteg képet szereztem be olcsón, egy idősebb művésztől – aki felújítást tervezett, ezért túl akart adni a képein – tucatszám vettem alkotásokat. Egy darabért, amit 70 ezer forintért vásároltam, 3 év múlva 3,5 milliót adtak egy aukción. Bár a siker kézzelfogható volt, mégsem az üzlet vezérelt akkor és azóta sem – fogalmazott.

A házaspár a magángyűjtemény darabjait nem értékesíti.

Műkincsállományuk mára többezresre duzzadt. Minden darabhoz komoly emlékek, barátságok fűzik őket. Ennek ellenére mégis hoznak pénzt a műemlékek a konyhára. Komoly cégek, irodaházak veszik bérbe a kortárs alkotásokat, hogy igényes művek kerüljenek a falakra és az asztalokra. Ilyenkor a tényleges érték 5 százalékát fizetik bérleti díjként évente. Vannak azért eladó alkotások is, ezek a galériákban találhatók. A legtöbbet egy Gyarmathy Tihamér-képért fizetett évekkel ezelőtt egy vásárló, 42 milliót hagyott ott Körmendiék budapesti galériájában.
S hogy miért éppen Sopron? – ezt is megkérdeztük.

– Kassán születtem, ez a város kicsit a szülőhelyemre emlékeztet. Építészként mindenkinek el kellett jönnie Sopronba, én minden évben vállaltam, hogy elkísérem az elsőéveseket. Félig-meddig otthonomnak tekintem ezeket az utcákat, így nem volt kérdés, hogy ha vidéki galériát nyitunk, az csak itt lehet.

Körmendiék galériájában egyre több a látogató. Dr. Csák Máté úgy látja, lassan nálunk is kialakul a műemlékek iránti szeretet és megbecsülés. Külföldön már komoly kultuszuk van a kiállításlátogatásoknak, míg ott egy tárlatnyitón a művek fele gazdára talál, addig nálunk egy-két alkotást visznek csupán haza a műkedvelő érdeklődők. A művészek számára ennek ellenére nagyon fontosak a kiállítások, ez jelenti számukra ugyanis az egyetlen bemutatkozási lehetőséget.

Kitüntették őket

A házaspárt Göncz Árpád köztársasági elnök 1999-ben köztársasági aranyéremmel tüntette ki a magyar kultúra terjesztése érdekében végzett munkásságukért. 2006 tavaszán dr. Körmendi Anna kapott Pro Europa díjat a magyar kultúra külföldön történő népszerűsítéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészülhet az undi szolgáltató központ

Mintegy 37 millió forintból újulhat meg az egykori iskolaépület Undon, amelyben közösségi… Tovább olvasom