Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan kerül egy féldisznó a szennyvízcsatornába Sopronban? - fotók, videó

Belegondolt valaha is, hogy mi történik a vízzel, ha elzárja a csapot, vagy éppen lehúzza a WC-t? Megnéztük a végállomást.
  
Ha összeraknánk a Sopron alatt kavargó szennyvízcsatorna hálózati csöveket, akkor akár egy hosszú utazásra is indulhatnánk: összesen 280 kilométernyi a vezetékek összhossza.

Vannak olyan elemek, amelyeket még az 1800-as évek végén építettek, s ezek egy része még mind a mai napig használatban van. Ilyen, téglából épült falazott anyagú csatornák főleg a belváros, a Várkerület alatt húzódnak. Ha éppen kedvünk tartaná, akkor bele is mehetnénk, hiszen ezek mászhatók, méretűek 90/135 centiméter, alakjuk, tojás szelvény.

Előző cikkünkben megnéztük, honnan érkezik a víz a soproni csapokba; ezúttal a végállomásra látogattunk el: így működik egy szennyvíztisztító.

Mielőtt körbejártuk volna a 84-es főút melletti szennyvíztisztító telepet, váltottunk pár szót Kovács Tiborral, a Soproni Vízmű Zrt. szennyvízkezelési üzemmérnökség vezetőjével.

Szennyvíztisztító telep Sopronban


- Sopronban néhány utca kivételével megoldott a csatornázottság, a rákötési arány 97 százalék - mondja a szakember.

- Mindez amiatt is van, hogy az elmúlt években jelentősen megemelték a talajterhelési díjat. Ezt azoknak kell fizetni, akik nem csatlakoztak rá a szennyvíz elvezető hálózatra. Mint írtuk, kétszáz éves közműrész is használatban van, de a városban a csatorna-hálózat kiépítése a múlt század 20-as, 30-as éveiben indult el. A közelmúltban, 2004-2008-ig, az ISPA beruházás keretében jelentősen fejlődött a rendszer.

- A használt víz jellemzően a gravitáció segítségével jut el a tisztítóba, de 50 átemelő is a szolgáltatás zavartalanságát biztosítja - folytatja Kovács Tibor. - A diszpécser szolgálat a nap huszonnégy órájában figyeli a rendszert, illetve fogadja a lakossági bejelentéseket. S szükség esetén be tudnak avatkozni.

Esik az eső, de hova kerül a csapadékvíz? Eloszlatunk egy tévhitet

- Fontos, Sopronban kétfajta hálózat épült ki, az egyikben folyik a szennyvíz, a másikban pedig a csapadék - tudjuk meg. – A csapadékvizek befogadója két vízfolyás, az Ikva és a Rák patakok.

Szennyvíztisztító telep Sopronban


Bár tilos lenne, de a lakosság egy része az ereszeket is bevezeti a szennyvíz-csatornába, sajnos az ingatlanokon belüli szétválasztás nem minden esetben megoldott. Ezzel felesleges terhelést okoznak a rendszernek, s mindezen kényelem felesleges pénzkiadást is okoz.

Miért is? Jön is a válasz:

- Az átemelőkben a szivattyúknak több vizet kell pumpálniuk, a hálózaton visszaduzzadásokat okoz. Másrészt a többlet víz terheli a szennyvíztisztító telepet, mivel azt is meg kell tisztítani, s harmadrészt: az esővíz lehűti a rendszert, így ennek kedvezőtlen hatása van a technológiára.

A talajban a legmélyebben a csapadék- és szennyvízcsatorna helyezkedik el, jellemzően kettő és öt méter mélyen húzódik, utána jön a víz, majd a gáz és az elektromos kábelek.

Hinnénk, ilyen mélyen már nem okoz gondot a fák, növények gyökere, ám rendszeresen előfordul ilyen probléma, mely dugulásokat is okoz. A kis hajszálrepedéseken benő a gyökérzet, s olyan finoman átszövi a csövet, hogy ott semmi sem folyik el. Volt olyan eset is, amikor hálózattisztító géppel nem is tudták eltávolítani. Így nem tudtak mit tenni, meg kellett bontani az adott szakaszt.

Közben útnak indulunk, a végállomás felé, a 84-es főút melletti szennyvíztisztító telepre. Autóval jól haladunk a városban, néhol 50 km/ órával is. A víz azonban nem ennyire gyors, másodpercenként 50-80 centimétert tehet meg.

Megérkezünk a telepre. Első tapasztalat: szinte semmit sem érezni, ha az orrunkra lennénk hagyatkozva, meg sem mondanánk, hogy hol vagyunk.

- A Soproni szennyvíztisztító telep kapacitása 21 ezer köbméter naponta - tudjuk meg Kovács Tibortól, miközben a tisztítási folyamat első állomása felé haladunk. Két főgyűjtő vezetéken folyik be a szennyvíz, majd az összefolyás után egy őrlő berendezés segítségével a szennyvízben lévő nagyobb darabos szennyeződések aprítása történik meg annak érdekében, hogy az ezt követő gépészeti berendezések zavartalanul üzemelhessenek.

Szennyvíztisztító telep Sopronban


Ezt követően szivattyúkkal emelik a fel a szennyvizet, közben megszabadítják a szilárd szennyeződéstől, papír-, vagy szövetmaradványoktól. A kiszűrt rácsszemét préselés után konténerbe kerül, majd onnan a lerakókba.

A mechanikai tisztítási fokozat része még a légbefúvásos homokfogó és az előülepítő medence. Az így előkezelt szennyvíz innen lassan folyik tovább, a biológiai tisztítási fokozat műtárgyaiba. Ezek párhuzamosan megépített, közel öt méter mély medencék. Ezekben, amolyan jakuzzi módjára folyamatosan keringetik a levegőt. Mindez, azért fontos, hogy a biológiai lebontást végző baktériumok el tudják végezni a szennyvízben lévő oldott szerves anyagok lebontását.A mikroorganizmusok működése a szennyvízhőmérséklet csökkenésével romlik, 10 Celzius fok alatt ez kritikus. A víz lassan folyik előre, majd a biológia medence végén átbukva az utó ülepítő medencébe kerül. Itt egy komótosan körbejáró kotrólapát biztosítja a keverést, és megtörténik a tisztított szennyvíz leválasztás. A beérkezést követő 12-18 óra után már jól látható a végeredmény: a szép, tiszta víz, amelyet a közeli Ikva patakba vezetnek be.

Szót kell még ejtenünk a tisztítási folyamat részeként elvett szennyvíz iszap kezeléséről. Ezen anyag kezelése komplett módon történik, az iszap sűrítést követően kerül a rothasztó tornyokba, majd ezt követő víztelenítés után komposztálásra A tisztítás során jelentős mennyiségű, évente 5-6000 tonna iszap keletkezik. A végterméket a megfelelő előírások betartása után a mezőgazdaságban lehet hasznosítani.

A kinti medencék körbejárása után benézünk az üzemirányító terembe. A szakemberek a számítógépes monitorokon pontosan látják, hogy merre tart a víz, mi a helyzet az egyes munkaállomásokon. Szemünk két vitrinen csillan meg: itt tárolják mindazon érdekesebb tárgyakat, amelyet a mechanikai szűrés után találtak.

Volt ott régi papírpénz, személyes iratok, régi rádió, satu, szerszámok. A legfurcsábban a dolgozók minden bizonnyal akkor lepődtek meg, amikor egy fél disznót vettek észre...

Igaz, erre már csak a régi dolgozók emlékeznek, mert az sok évvel ezelőtt történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap is nyitva lesz a Sopron Pláza

A multiplex mozik, vendéglátó egységek, a nyitva lévő üzletek és szolgáltatók zavartalanul… Tovább olvasom