Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Hogyan hat az erős euró?

Az exportra termelő soproni vállalkozások örülnek a forint gyengülésének, jót tesz a verseny szellemnek.
Az exportra termelő soproni vállalkozások örülnek a forint gyengülésének, legalábbis jót tesz a versenyképességüknek. – Most ugyan még a lakosság körében van egy kis sokk, de úgy látom, a forint gyengülése jót tesz majd a gazdaságnak – mondta el Csonka László, az egyik soproni üvegipari cég vezetője. – A mi cégünk szempontjából kimondottan jó, mert exportra termelünk, és így a versenyképességünk növekszik. Tény persze, hogy a hitelek szempontjából nem mindenkinek jó ez.

Utazási irodák: emelnek

Az utazási irodák nem így látják a helyzetet, több általunk megkérdezett cég képviselője is azt mondta, áraikban kénytelenek érvényesíteni az euró erősödését, mert ha nem teszik, akkor veszteségesek lesznek. – Szerencsére mi elsősorban nagyobb utazási irodák ajánlatait értékesítjük, így nem érezzük annyira az árfolyamváltozást – mondja az egyik soproni utazási iroda vezetője. – A mai napig viszont már öt partnerünk jelezte, hogy az utazási feltételeknek megfelelően árat emelnek. Az őszi útjainkat most kalkuláljuk, és várhatóan itt már magasabb árat kell fizetni az erős euró miatt.

Aggódik az elnök

Horváth Vilmos, a városi kereskedelmi és iparkamara elnöke inkább aggodalmának adott hangot. – Úgy vélem, nincs jó hatással az erős euró a gazdaságra. Lehet, hogy most jól járnak azok, akik exportra termelnek, de a magasabb energiaköltségek őket is sújtják. Aki kintről szerzi be az alapanyagot, az sem jár túl jól, hiszen előbb-utóbb áremelésre kényszerül. Csak egy ideig lehet a veszteséget lenyelni, előbb-utóbb át fogják terhelni a vásárlókra. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki devizaalapú hitelt vett fel a vállalkozásához, az sokkal magasabb törlesztőrészletet kénytelen fizetni.

Drágább devizahitelek

Sopronban elfogadott, hogy akár euróban, akár forintban lehet fizetni egy szolgáltatásért vagy áruért. Egyelőre azonban az osztrák vásárlókat sem csalogatja nagyobb mértékben a gyenge forint, ehhez valószínűleg további gyengülésre lenne szükség.

Az év eleje óta jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz és az euróhoz képest, ami megdrágítja a devizahiteleket, és ráadásul a frank- és eurókamatok is emelkedtek. Egy ötmillió forintos hitel törlesztőrészlete akár négy-ötezer forinttal is drágább lehet. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a nem támogatott forinthitelt felvettekhez képest még így is jobban járnak a devizahitelesek, mert a hazai fizetőeszköz gyengülése nyomán valószínű kamatemelés(ek) kihatnak majd az előbbiek amúgy is magasabb havi törlesztőrészleteire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvelt a wellnessturizmus

A magyar ember immár „last minute” utazik, és ha teheti, külföldön tööbek közt… Tovább olvasom